Αυστηρότερα κριτήρια τζίρου καθορίζει η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για τη χορήγηση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 6, με στόχο να κοπούν οι περισσότεροι αιτούντες, καθώς το ποσό που θα διανεμηθεί είναι μόλις 500 εκατ. ευρώ, ενώ οι αιτήσεις ξεπερνούν τις 700.000.
Από: sofokleousin.gr
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν στην πλατφόρμα myBusinessSupport, τα αιτήματα ανήλθαν σε 721.395, από τα οποία θα απορριφθούν περισσότερα από 400.000, με τα νέα κριτήρια που ορίζει η υπουργική απόφαση.
Όσοι υπέβαλαν αρχικές αιτήσεις, έχουν την ευκαιρία να οριστικοποιήσουν το αίτημα λήψης της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 6, υποβάλλοντας την οριστική αίτηση μέχρι τις 16 Μαρτίου.
Με βάση τα στοιχεία που δήλωσαν για τον τζίρο, τους απασχολούμενους, τον ΚΑΔ που δραστηριοποιούνται κ.λπ. θα κριθεί αν θα είναι δικαιούχοι ή όχι. Τα ελάχιστα ποσά είναι 500 ευρώ για τους πληττόμενους και 1.000 ευρώ για τους κλειστούς, επαγγελματίες ενώ το μέγιστο ποσό είναι 50.000 ευρώ.
Τα κριτήρια
Σύμφωνα με την κοινή απόφαση του υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα
και του αναπλ. ΥΠΟΙΚ, Θεόδ. Σκυλακάκη, τα κριτήρια είναι τα ακόλουθα:
Αναφορικά με τον κύκλο εργασιών αναφοράς για τις επιχειρήσεις που είναι υποκείμενες σε ΦΠΑ, η απόφαση ορίζει τα ακόλουθα:
- σε περίπτωση που η επιχείρηση έχει θετικό κύκλο εργασιών τον μήνα Ιανουάριο 2020, ως κύκλος εργασιών αναφοράς λαμβάνεται ο κύκλος εργασιών του μηνός Ιανουαρίου του 2020,
- σε περίπτωση που η επιχείρηση δεν έχει θετικό κύκλο εργασιών τον μήνα Ιανουάριο του 2020 και έχει θετικό κύκλο εργασιών τον μήνα Οκτώβριο του 2020, ως κύκλος εργασιών αναφοράς λαμβάνεται ο κύκλος εργασιών του μηνός Οκτωβρίου 2020,
- σε διαφορετική περίπτωση, ο κύκλος εργασιών αναφοράς ισούται με μηδέν (0).
Για τα ακαθάριστα έσοδα αναφοράς για τις επιχειρήσεις που δεν είναι υποκείμενες σε ΦΠΑ ή είναι υποκείμενες και απαλλασσόμενες από το ΦΠΑ ισχύουν τα ακόλουθα:
- σε περίπτωση που η επιχείρηση έχει θετικά ακαθάριστα έσοδα το έτος 2019 ως τα ακαθάριστα έσοδα του έτους 2019, διαιρεμένα με δώδεκα (12),
- σε περίπτωση που η επιχείρηση δεν έχει θετικά ακαθάριστα έσοδα το έτος 2019 και έχει θετικά ακαθάριστα έσοδα τον μήνα Ιανουάριο του έτους 2020, ως τα ακαθάριστα έσοδα του μηνός Ιανουαρίου του έτους 2020,
- σε περίπτωση που η επιχείρηση δεν έχει θετικά ακαθάριστα έσοδα το έτος 2019, ούτε τον μήνα Ιανουάριο 2020, ως ακαθάριστα έσοδα αναφοράς λαμβάνονται τα ακαθάριστα έσοδα του μηνός Οκτωβρίου 2020.
- σε διαφορετική περίπτωση τα ακαθάριστα έσοδα αναφοράς ισούνται με μηδέν (0).
Επίσης, λαμβάνονται τα οικονομικά δεδομένα που υποβάλλονται στη διαδικτυακή ηλεκτρονική πλατφόρμα «myBusinessSupport» της ΑΑΔΕ από τις επιχειρήσεις στην αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
Εφόσον για τα οικονομικά δεδομένα που δηλώνονται στη διαδικτυακή ηλεκτρονική πλατφόρμα «myBusinessSupport», η επιχείρηση έχει υποβάλει τις οικείες φορολογικές δηλώσεις μέχρι και την προηγούμενη ημέρα από την έναρξη ισχύος της παρούσας, λαμβάνονται δεδομένα των δηλώσεων αυτών. Ως προς τα λοιπά δεδομένα εισοδήματος και ΦΠΑ, λαμβάνονται αυτά που έχουν δηλωθεί από τις επιχειρήσεις μέχρι και την προηγούμενη ημέρα από την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης.
Πώς επηρεάζει ο τζίρος
Σε περίπτωση επιχειρήσεων, υποκείμενων σε ΦΠΑ, που τηρούν απλογραφικά βιβλία και για τις οποίες το άθροισμα του κύκλου εργασιών ΦΠΑ μηνών Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020, όπως έχουν υποβληθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «myBusinessSupport», διαφέρει από το ποσό της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ του πρώτου τριμήνου 2020, όπως έχει υποβληθεί μέχρι την προηγούμενη ημέρα από την έναρξη ισχύος της παρούσας, τότε για σκοπούς προσδιορισμού του κύκλου εργασιών αναφοράς, των δικαιούχων και υπολογισμού του ποσού της ενίσχυσης, η διαφορά μεταξύ της δήλωσης ΦΠΑ και των ποσών που έχουν υποβληθεί στη διαδικτυακή ηλεκτρονική πλατφόρμα «myBusinessSupport», επιμερίζεται ισομερώς στα ποσά του κύκλου εργασιών των μηνών Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020.
Σε περίπτωση επιχειρήσεων, υποκείμενων σε ΦΠΑ, που τηρούν απλογραφικά βιβλία και για τις οποίες το άθροισμα του κύκλου εργασιών ΦΠΑ μηνών Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2020, όπως έχουν υποβληθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «myBusinessSupport», διαφέρει από το ποσό της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ του τέταρτου τριμήνου 2020, όπως έχει υποβληθεί, τότε για σκοπούς προσδιορισμού του κύκλου εργασιών αναφοράς των δικαιούχων και υπολογισμού του ποσού της ενίσχυσης, η διαφορά μεταξύ της δήλωσης ΦΠΑ και των ποσών που έχουν υποβληθεί στη διαδικτυακή ηλεκτρονική πλατφόρμα «myBusinessSupport», επιμερίζεται ισομερώς στα ποσά του κύκλου εργασιών των μηνών Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2020.
Οι επιχειρήσεις πρέπει να παρουσιάζουν μείωση του κύκλου εργασιών τους, ως ακολούθως:
Για τις επιχειρήσεις που είναι υποκείμενες σε ΦΠΑ ο κύκλος εργασιών μηνός Ιανουαρίου 2021 όπως αυτός έχει δηλωθεί στην ειδική πλατφόρμα «myBusinessSupport», λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ, παρουσιάζει μείωση κατά 20,00% τουλάχιστον σε σχέση με τον κύκλο εργασιών αναφοράς και επιπλέον ο κύκλος εργασιών αναφοράς είναι μεγαλύτερος από διακόσια (200) ευρώ. Επιπλέον των ανωτέρω κριτηρίων, οι επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν την 1η Ιανουαρίου 2018 και δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Δεκεμβρίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020, για να είναι επιλέξιμες πρέπει να μην παρουσιάζουν αύξηση του κύκλου εργασιών το έτος 2020 συνολικά σε σχέση με το έτος 2019.
Για τις επιχειρήσεις που δεν είναι υποκείμενες σε ΦΠΑ ή είναι υποκείμενες και απαλλασσόμενες, τα ακαθάριστα έσοδα μηνός Ιανουαρίου 2021 όπως αυτά έχουν δηλωθεί στην ειδική πλατφόρμα «myBusinessSupport», παρουσιάζουν μείωση κατά 20,00% τουλάχιστον, σε σχέση με τα ακαθάριστα έσοδα αναφοράς και επιπλέον τα ακαθάριστα έσοδα αναφοράς είναι μεγαλύτερα από διακόσια (200) ευρώ. Επιπλέον των ανωτέρω κριτηρίων, οι επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν την 1η Ιανουαρίου 2018 και δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Δεκεμβρίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020, για να είναι επιλέξιμες πρέπει να μην παρουσιάζουν αύξηση των ακαθάριστων εσόδων το έτος 2020 συνολικά σε σχέση με το έτος 2019.
Σε περίπτωση που ο κύκλος εργασιών Ιανουαρίου 2021, όπως έχει δηλωθεί στην ειδική πλατφόρμα «myBusinessSupport» είναι αρνητικός, θεωρείται για σκοπούς της παρούσας ίσος με μηδέν. Το ίδιο ισχύει και στη περίπτωση που τα ακαθάριστα έσοδα Ιανουαρίου 2021 είναι αρνητικά.
Ειδικά οι επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών από την 1η Δεκεμβρίου 2019 έως και την 31η Ιανουαρίου 2020, καθώς και από την 1η Σεπτεμβρίου 2020 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020, και οι οποίες είτε έχουν ενεργό κύριο ΚΑΔ στις 04.01.2021 έναν από τους περιγραφόμενους στο Παράρτημα V, το οποίο και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας, ή των οποίων τα ακαθάριστα έσοδα ενεργού κατά την 04.01.2021 ΚΑΔ δευτερεύουσας δραστηριότητας από τους περιγραφόμενους στο Παράρτημα V, όπως αυτά προκύπτουν από την αρχική δήλωση φόρου εισοδήματος φορολογικού έτους 2019, είναι μεγαλύτερα από τα ακαθάριστα έσοδα που αντιστοιχούν στον κύριο ΚΑΔ στις 04.01.2021, είναι επιλέξιμες ανεξαρτήτως του κύκλου εργασιών τους ή των ακαθάριστων εσόδων τους.
Κατ' εξαίρεση, οι επιχειρήσεις που έχουν ενεργό κύριο ΚΑΔ στις 04.01.2021, τον ΚΑΔ 92.00 «Τυχερά παιχνίδια και στοιχήματα εκτός από Υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών», καθώς και όλες τις κατηγορίες εξαψήφιων και οκταψήφιων ΚΑΔ που περιλαμβάνονται σε αυτόν, εξαιρουμένων των ΚΑΔ 92.00.11 «Υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών τραπεζιού», ΚΑΔ 92.00.14 «Υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών σε απευθείας (on-line) σύνδεση» και 92.00.21 «Υπηρεσίες στοιχημάτων σε απευθείας (on-line) σύνδεση» ή των οποίων τα ακαθάριστα έσοδα ενεργού κατά την 04.01.2021 ΚΑΔ δευτερεύουσας δραστηριότητας από τους ως άνω ΚΑΔ, όπως αυτά προκύπτουν από την αρχική δήλωση φόρου εισοδήματος φορολογικού έτους 2019, είναι μεγαλύτερα από τα ακαθάριστα έσοδα που αντιστοιχούν στον κύριο ΚΑΔ στις 04.01.2021 και οι οποίες άλλαξαν καθεστώς υπαγωγής στο ΦΠΑ (ήταν υποκείμενες σε ΦΠΑ και έγιναν μη υποκείμενες ή απαλλασσόμενες ή το αντίστροφο) εντός των ετών 2019 ή 2020, είναι επιλέξιμες ανεξαρτήτως του κύκλου εργασιών τους ή των ακαθάριστων εσόδων τους.
Επιπλέον κριτήρια
Επιπλέον, οι επιχειρήσεις πρέπει να πληρούν και τις ακόλουθες προϋποθέσεις, κατά περίπτωση:
- Εφόσον αιτούνται ενίσχυσης δυνάμει του Προσωρινού Πλαισίου, να μην έχουν στη διάθεσή τους προηγούμενη ενίσχυση η οποία έχει κηρυχθεί ασυμβίβαστη με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και επιπλέον.
- Οι μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις να μην ήταν προβληματικές κατά την έννοια του Κανονισμού υπ' αρ. 651/2014 στις 31 Δεκεμβρίου 2019.
- Οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, όπως ορίζονται στην παρ. 9 του άρθρου 2 της παρούσας, κατά τη στιγμή χορήγηση της ενίσχυσης:
- να μην υπάγονται σε συλλογική πτωχευτική διαδικασία και
- να μην έχουν λάβει ενίσχυση διάσωσης και δεν έχουν ακόμη
αποπληρώσει το δάνειο ή λύσει τη σύμβαση εγγύησης και να μην έχουν λάβει
ενίσχυση αναδιάρθρωσης και υπόκεινται ακόμη σε σχέδιο αναδιάρθρωσης.
- Ο έλεγχος της εν λόγω προϋπόθεσης γίνεται και σε επίπεδο ενιαίας επιχείρησης.
Πώς καθορίζεται το ύψος ενίσχυσης
Εφόσον πληρούνται τα παραπάνω κριτήρια, οι δικαιούχοι περνάνε στην
επόμενη φάση κατά την οποία υπολογίζεται το ποσό της επιστρεπτέας
προκαταβολής. Η διαδικασία είναι ακόλουθη:
• Επιχειρήσεις που είναι υποκείμενες σε ΦΠΑ
Ενίσχυση = [(Κύκλος εργασιών αναφοράς - κύκλος εργασιών μηνός Ιανουαρίου
2021) X ποσοστιαία διαφορά εκροών εισροών] - [αποζημιώσεις εργαζομένων
σε αναστολή] όπου:
αα) Ο κύκλος εργασιών μηνός Ιανουαρίου 2021 και ο κύκλος εργασιών
αναφοράς, όπως ορίζονται στην παρούσα απόφαση. Σε περίπτωση που ο κύκλος
εργασιών Ιανουαρίου 2021, όπως έχει δηλωθεί στην ειδική πλατφόρμα
«myBusinessSupport» είναι αρνητικός, θεωρείται για τους σκοπούς
υπολογισμού της ενίσχυσης ίσος με μηδέν.
ββ) Η ποσοστιαία διαφορά εκροών εισροών ισούται με το συνολικό κύκλο
εργασιών ΦΠΑ (κωδικός 312 δήλωσης ΦΠΑ) του έτους 2019 αφαιρουμένου του
συνόλου φορολογητέων εισροών (κωδικός 367 δήλωση ΦΠΑ) του έτους 2019,
διαιρεμένου με το συνολικό κύκλο εργασιών ΦΠΑ του έτους 2019. Σε
περίπτωση που η ποσοστιαία διαφορά εκροών εισροών είναι μικρότερη του
10% ή ο συνολικός κύκλος εργασιών ΦΠΑ του έτους 2019 είναι μηδενικός,
θεωρείται ίση με 10%. Σε περίπτωση που η ποσοστιαία διαφορά εκροών
εισροών είναι μεγαλύτερη του 60%, θεωρείται ίση με 60%.
γγ) Οι αποζημιώσεις εργαζομένων σε αναστολή, αναφέρονται στις
αποζημιώσεις ειδικού σκοπού που αναλογούν στους εργαζομένους της
επιχείρησης οι οποίοι βρίσκονταν σε προσωρινή αναστολή σύμβασης
εργασίας, από 1η Ιανουαρίου 2021 έως 31η Ιανουαρίου 2021, σύμφωνα με τις
δηλώσεις εργοδοτών όπως τηρούνται στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ. Οι
αποζημιώσεις υπολογίζονται ανά επιχείρηση σε μηνιαία βάση, ως το ποσοστό
των ημερών του Ιανουαρίου 2021 που ήταν σε αναστολή εργασίας κάθε
εργαζόμενος, πολλαπλασιαζόμενο με 534.
• Επιχειρήσεις που δεν είναι υποκείμενες σε ΦΠΑ ή είναι υποκείμενες και απαλλασσόμενες από το ΦΠΑ
Ενίσχυση = [(Ακαθάριστα έσοδα αναφοράς - Ακαθάριστα έσοδα μηνός
Ιανουαρίου 2021) X ποσοστιαία διαφορά εσόδων - εξόδων] - [αποζημιώσεις
εργαζομένων σε αναστολή] όπου:
αα) Τα ακαθάριστα έσοδα μηνός Ιανουαρίου 2021 και τα ακαθάριστα έσοδα
αναφοράς, όπως ορίζονται στην παρούσα απόφαση. Σε περίπτωση που τα
ακαθάριστα έσοδα Ιανουαρίου 2021, όπως έχουν δηλωθεί στην ειδική
πλατφόρμα «myBusinessSupport» είναι αρνητικά, θεωρούνται για τους
σκοπούς υπολογισμού της ενίσχυσης ίσα με μηδέν.
ββ) Η ποσοστιαία διαφορά εσόδων εξόδων ισούται με τα ακαθάριστα έσοδα
(κωδικός 047 δήλωσης Ε3) του έτους 2019 αφαιρουμένων των εξόδων του
έτους 2019, διαιρεμένων με τα ακαθάριστα έσοδα του έτους 2019. Ως έξοδα
λογίζονται τα συνολικά έξοδα (κωδικός 580 δήλωσης Ε3) μειούμενα κατά το
ποσό των παροχών σε εργαζομένους (κωδικός 581 δήλωσης Ε3) και των
διάφορων λειτουργικών εξόδων κατά το μέρος που αφορά δαπάνες ενοικίου
(κωδικός 585 α/α 14 της ηλεκτρονικής δήλωσης Ε3). Σε περίπτωση που η
ποσοστιαία διαφορά εσόδων εξόδων είναι μικρότερη του 10% ή τα συνολικά
ακαθάριστα έσοδα του έτους 2019 είναι μηδενικά, θεωρείται ίση με 10%. Σε
περίπτωση που η ποσοστιαία διαφορά εσόδων εξόδων είναι μεγαλύτερη του
60%, θεωρείται ίση με 60%.
γγ) Οι αποζημιώσεις εργαζομένων σε αναστολή, αναφέρονται στις
αποζημιώσεις ειδικού σκοπού που αναλογούν στους εργαζομένους της
επιχείρησης οι οποίοι βρίσκονταν σε προσωρινή αναστολή σύμβασης
εργασίας, από 1η Ιανουαρίου 2021 έως 31η Ιανουαρίου 2021, σύμφωνα με τις
δηλώσεις εργοδοτών όπως τηρούνται στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ. Οι
αποζημιώσεις υπολογίζονται ανά επιχείρηση σε μηνιαία βάση, ως το ποσοστό
των ημερών του Ιανουαρίου 2021 που ήταν σε αναστολή εργασίας κάθε
εργαζόμενος, πολλαπλασιαζόμενο με 534.
Τα ελάχιστα ποσά ανά κατηγορία
Η ενίσχυση που προκύπτει από την παρ. 1 του παρόντος άρθρου δεν
μπορεί να είναι κατώτερη των ακόλουθων ορίων, με την επιφύλαξη των
προϋποθέσεων του άρθρου 5 της παρούσας:
α) Για τις επιχειρήσεις που είτε έχουν ενεργό κύριο ΚΑΔ στις 04.01.2021
έναν από τους περιγραφόμενους στο Παράρτημα IV, το οποίο και αποτελεί
αναπόσπαστο μέρος της παρούσας, ή των οποίων τα ακαθάριστα έσοδα ενεργού
κατά την 04.01.2021 ΚΑΔ δευτερεύουσας δραστηριότητας από τους
περιγραφόμενους στο Παράρτημα IV, όπως αυτά προκύπτουν από την αρχική
δήλωση φόρου εισοδήματος φορολογικού έτους 2019, είναι μεγαλύτερα από τα
ακαθάριστα έσοδα που αντιστοιχούν στον κύριο ΚΑΔ στις 04.01.2021:
• χίλια (1.000) ευρώ για επιχειρήσεις δικαιούχους που δεν απασχολούσαν κανένα εργαζόμενο κατά την 1η Ιανουαρίου 2021,
• δύο χιλιάδες (2.000) ευρώ για επιχειρήσεις δικαιούχους που
απασχολούν έναν (1) έως πέντε (5) εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης
εργασίας την 1η Ιανουαρίου 2021,
• τέσσερις χιλιάδες (4.000) ευρώ για επιχειρήσεις δικαιούχους που
απασχολούν άνω των πέντε (5) εργαζομένων και έως είκοσι (20)
εργαζομένους με σχέση εξαρτημένης εργασίας την 1η Ιανουαρίου 2021,
• οχτώ χιλιάδες (8.000) ευρώ για επιχειρήσεις δικαιούχους που
απασχολούν άνω των είκοσι (20) εργαζομένων με σχέση εξαρτημένης εργασίας
την 1η Ιανουαρίου 2021.
• Για τις λοιπές επιχειρήσεις η ενίσχυση που προκύπτει από την παρ. 1
του παρόντος άρθρου δεν μπορεί να είναι κατώτερη των πεντακοσίων (500)
ευρώ.
Η ενίσχυση που προκύπτει δεν δύναται να υπερβαίνει το ποσό των πενήντα
χιλιάδων (50.000) ευρώ. Ειδικά για τις ατομικές επιχειρήσεις που δεν
απασχολούσαν κανένα εργαζόμενο κατά την 1η Ιανουαρίου 2021 και δεν
διαθέτουν ταμειακή μηχανή, η ενίσχυση που προκύπτει από τις παρ. 1 και 2
του παρόντος άρθρου δεν δύναται να υπερβαίνει το ποσό των χιλίων
(1.000) ευρώ.