Σύμφωνα με ελληνικά δημοσιεύματα η επίσκεψη του Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια στην Αίγυπτο (08/03/2021) είχε σαν αποτέλεσμα τη δρομολόγηση της αλλαγής χάραξης του Οικοπέδου EGY-MED-W18 του διαγωνισμού αδειοδότησης ερευνών από την αιγυπτιακή Εταιρία Πετρελαίων. Υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω οικόπεδο χαράχθηκε ακολουθώντας το όριο της υφαλοκρηπίδας που παρανόμως διεκδικεί η Τουρκία, και κατά παράβαση της Ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ η οποία προέβλεπε ρητώς ότι οι δύο χώρες οφείλουν να διαβουλευτούν και να συμφωνήσουν από κοινού οποιαδήποτε οριοθέτηση πέραν του 26ου και 28ου Μεσημβρινού σύμφωνα με το Άρθρο 1 Παράγραφος “α” της συμφωνίας (Ν. 4717-ΦΕΚ 164/28-8-20).
Το παρόν άρθρο μπορεί να θεωρηθεί και ως συνέχεια από ΕΔΩ...
Η δικαιολογία της Αιγύπτου, μετά την αντίδραση της Ελλάδας και την παρέμβαση της Τουρκίας που έσπευσε να εκμεταλλευτεί το αιγυπτιακό ατόπημα για να νομιμοποιήσει τις διεκδικήσεις της κάνοντας λόγο για πιθανή Τουρκοαιγυπτιακή συμφωνία, ήταν ότι η χάραξη έγινε από την αιγυπτιακή Πετρελαϊκή Εταιρία η οποία υποτίθεται ότι ενήργησε "αυτόβουλα" και πέραν των αρμοδιοτήτων της. Το κατά πόσο η πρόφαση είναι πειστική, αφήνεται στην κρίση του καθενός. Έτσι η Αιγυπτιακή πλευρά φέρεται να έχει συμφωνήσει στην επαναχάραξη του οικοπέδου 18 ώστε να μην εκτείνεται πέραν του 28ου Μεσημβρινού αλλά δεν γίνεται λόγος για το οικόπεδο 11 που τέμνει τον 26ο μεσημβρινό.
Συντεταγμένες της υφαλοκρηπίδας που παρανόμως διεκδικεί η Τουρκία και κατέθεσε στον ΟΗΕ (A,B,C,D,E,F,G), με προσθήκη των επίμαχων βυθοτεμαχίων που προκηρύσσει η Αίγυπτος για έρευνα υδρογονανθράκων (πορτοκαλί κύκλος το Οικόπεδο 11 και κόκκινος κύκλος το Οικόπεδο 18), και αντιπαραβολή των ελληνικών βυθοτεμαχίων του χάρτη Μανιάτη (με γκρι/πράσινο καρό). |
Λεπτομέρεια παραπάνω χάρτη |
Το ζήτημα είναι, εάν η Ελλάδα έχει εξετάσει τις επιπλέον επιπτώσεις στην ήδη υπονομευμένη υφαλοκρηπίδα του χάρτη Μανιάτη (από την Ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ) σε μελλοντική Ελληνολιβυκή οριοθέτηση; Εάν η Ελλάδα συναινεί με την αιγυπτιακή χάραξη, τότε μπορεί να βρεθεί αναίτια σε αντιπαράθεση με τη Λιβύη η οποία δεν έχει ακόμη προβεί σε οριοθέτηση στην εν λόγω περιοχή (πέραν του αμφιβόλου υποστάσεως τουρκολιβυκού μνημονίου που ακυρώθηκε από λιβυκό δικαστήριο), με ότι αυτό συνεπάγεται.
Από: i-epikaira.blogspot.com