Ο Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε τον Βλαντιμίρ Πούτιν «δολοφόνο» και είπε ότι θα πληρώσει τίμημα για την ανάμειξη της χώρας του στις αμερικανικές εκλογές. Επανέλαβε πως δεν πιστεύει πως έχει ψυχή και δεν έδειξε καθόλου πρόθυμος να συναντηθεί μαζί του. Ο Ρώσος πρόεδρος ευχήθηκε στον Αμερικανό ομόλογό του ειρωνικά «καλή υγεία», την ίδια ώρα που αξιωματούχοι του Κρεμλίνου τον χαρακτήριζαν «παράφρονα», «υστερικό» και ότι πάσχει από γεροντική άνοια.
Από: philenews.com - ΞΕΝΙΑ ΤΟΥΡΚΗ
Οι τόνοι ανάμεσα στη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες ανεβαίνουν επικίνδυνα. Η έντονη φραστική αντιπαράθεση, ανάλογη της οποίας έχουμε αρκετές δεκαετίες να ζήσουμε, προκλήθηκε μετά την επιβολή κυρώσεων από την Ουάσιγκτον στη Μόσχα για τη δηλητηρίαση του επικριτή του Κρεμλίνου, Αλεξέι Ναβάλνι. Υπάρχει διάχυτη η ανησυχία πως η διπλωματία ακροβατεί σε επικίνδυνο σημείο, με αρκετούς μάλιστα αναλυτές να κάνουν λόγο για αναβίωση της εποχής του Ψυχρού Πολέμου.
Οι φόβοι αυτοί είναι υπερβολικοί. Ανάμεσα στις δύο χώρες υπάρχουν ανησυχητικές εντάσεις ή σημεία ανάφλεξης, αλλά καμιά τους δεν ενδιαφέρεται πραγματικά για μια ένοπλη σύγκρουση. Είναι έτοιμες να πλήξουν η μια τα συμφέροντα της άλλης και δεν είναι διατεθειμένες να προχωρήσουν σε παραχωρήσεις. Στον κυβερνοχώρο βλέπουμε να καταγράφονται εκατέρωθεν επιθέσεις, όμως και πάλι δεν μπορεί να γίνεται λόγος για πιθανή εστία σύγκρουσης.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν πολύ καλά πως απειλή για τα συμφέροντά τους και κατ’ επέκταση και για τον δυτικό κόσμο αποτελεί η Κίνα και όχι η Ρωσία. Το Πεκίνο ξεθαρρεύει όλο και περισσότερο και ανοικτά προωθεί τα συμφέροντά του απέναντι στα οποία βρίσκει την Ουάσινγκτον. Οι ΗΠΑ ανησυχούν για την αυξανόμενη ισχύ της Κίνας και ο Τζο Μπάιντεν πάνω σε αυτό το θέμα δεν πρόκειται να κρατήσει διαφορετική πολιτική από τον προκάτοχό του.
Ο διακεκριμένος πανεπιστημιακός καθηγητής Διεθνών Υποθέσεων Christopher Layne, σε άρθρο του στο Foreign Affairs παραλληλίζει τη σημερινή αντιπαλότητα της Κίνας με τις ΗΠΑ με εκείνη μεταξύ της Γερμανίας και της Μεγάλης Βρετανίας πριν από το 1914, βρίσκοντας πολλές ομοιότητες και κατατείνοντας στο συμπέρασμα ότι, αν δεν αλλάξει κάτι, μια σύγκρουση μεταξύ των δύο μεγάλων δυνάμεων είναι αρκούντως πιθανή. Ίσως να πρόκειται για μια υπερβολική πρόβλεψη. Όμως ο ανταγωνισμός των δύο χωρών είναι σκληρός και οι εντάσεις δεν πρόκειται να εκλείψουν. Το φάσμα μιας ανελέητης διένεξης ανάμεσα στις δύο ισχυρότερες οικονομικές δυνάμεις του κόσμου είναι ορατό.