Tην ένταξη στο σύστημα του αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας τους εντάσσονται 3.754 περιοχές που βρίσκονται σε Αττική, Θεσσαλονίκη και σχεδόν σε όλους του Νομούς της χώρας.
Από: sofokleousin.gr
Η επέκταση των αντικειμενικών αξιών σε νέες περιοχές της χώρας, θα υλοποιηθεί κανονικά φέτος μέχρι τον Ιούνιο, ενώ αντίθετα, όπως έχει γράψει το Σin, αναβάλλονται για το τέλος του 2021, με ισχύ από την 1-1-2022, οι αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.
Η επέκταση των αντικειμενικών αξιών, αφορά σε 3.754 περιοχές σε ολόκληρη την επικράτεια, οι οποίες είναι μεν εντός σχεδίου πόλης αλλά παραμένουν μέχρι σήμερα εκτός αντικειμενικού συστήματος.
Αποτέλεσμα είναι οι ιδιοκτήτες τους να πληρώσουν ελάχιστους ή μηδενικούς φόρους, παρότι σε πολλές περιπτώσεις πρόκειται για ακίνητα-φιλέτα.
Η ένταξη των περιοχών αυτών στο αντικειμενικό σύστημα θα γίνει μέχρι τον Ιούνιο το αργότερο, ώστε επί των τιμών που θα αποκτήσουν, να επιβληθεί ο ΕΝΦΙΑ του 2021.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ιδιοκτήτες των συγκεκριμένων ακινήτων πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για τσουχτερά εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ φέτος, αφού ο φόρος κατοχής , που θα προκύψει θα προστεθεί στην φόρο που ήδη πληρώνουν για τα υπόλοιπα ακίνητα που κατέχουν.
Εκτός από χωριά και απλούς οικισμούς, στην πλειονότητα των νέων αυτών περιοχών, βρίσκονται εξοχικές κατοικίες και βίλες, η αντικειμενική αξία των οποίων θα βρεθεί στα ύψη και ανάλογα θα υπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ του 2021 και των επομένων ετών, όπως οι φόροι μεταβίβασης και άλλοι 20 φόροι και τέλη που βαρύνουν τα ακίνητα.
Με τα πρόσθετα έσοδα που θα εισπράξει το υπουργείο Οικονομικών, από τους ιδιοκτήτες των ακινήτων που βρίσκονται στις νέες περιοχές, θα καλύψει την απώλεια που θα προκύψει από την αύξηση του αριθμού των απαλλασσόμενων ιδιοκτητών από τον ΕΝΦΙΑ.
Που εξαπλώνονται οι αντικειμενικές
Στην περιοχή της Αττικής οι νέες εντάξεις αφορούν ακριβές περιοχές όπως είναι Βάρκιζα, τα Λεγρενά, η Αγία Μαρίνα, ο Άγιος Νικόλαος, ο Χάρακας, το Δασκαλειό, πέριξ του Πόρτο Ράφτη, στο Θορικό, Ασπρόπυργο.
Στο αντικειμενικό σύστημα εντάσσονται όλες οι περιοχές της Σαλαμίνας και των Κυθήρων που είναι εκτός, ενώ στην Αίγινα εντάσσονται η Πέρδικα, ο Μεσαγρός και η Σουβάλα.
Στον Νομό Θεσσαλονίκης στο αντικειμενικό σύστημα εντάσσονται περιοχές του Λαγκαδά περιοχών που βρίσκονται προς τον Λαγκαδά.
Στη Χαλκιδική θα ενταχθούν παραλιακές περιοχές της Κασσάνδρας, στο ύψος των οικισμών Σκάλα Φούρκας, Ποσείδι, και τα παραλιακά μέρη από Νέα Καλλικράτεια έως παραλία Διονύσου.
Στην Αχαΐα, εντάσσονται όλες οι παραθαλάσσιες περιοχές όπως το Διακοπτό, η Αιγείρα, ο Πλάτανος, η Τράπεζα, τα Σελιανίτικα, ο Ψαθόπυργος και τα Βραχναίικα.
Στην Αιτωλοακαρνανία εντάσσονται όλες οι περιοχές κοντά στη Λίμνη Τριχωνίδα, όπως και περιοχές του Θέρμου του Καινούριου, του Αγγελόκαστρου του Αστακού.
Στην Κόρινθο, θα ενταχθούν παραλιακές περιοχές από το Περιγιάλι έως το Λέχαιο.
Στο Νομό Ηλείας θα ενταχθούν η Κυλλήνη, η Ανδραβίδα και η Αρχαία Ολυμπία.
Στο Νομό Τρικάλων αντικειμενικές θα επεκταθούν στο Περτούλι, στην Ελάτη, στην Πύλη, στο Καστράκι, στη Φαρκαδώνα, στην Τρυγώνα, στο Μεγαλοχώρι.
Στο Νομό Ημαθίας θα ενταχθούν περιοχές όπως είναι το Σέλι, το Πλατύ, η Βεργίνα, η Νέα Νικομήδεια, ο Αγ. Γεώργιος κ.λπ.
Στο Νομό Κιλκίς θα ενταχθούν η Ειδομένη, οι Εύζωνοι, η Αξιούπολη, οι Καστανιές, η Γουμένισσα.
Στο Νομό Σερρών, θα ενταχθούν περιοχές όπως η Πρώτη Σερρών, η Αμφίπολη, η Χρυσοπηγή, ο Προμαχώνας, η Κερκίνη, η Ηράκλεια, τα Λουτρά, το Στρυμονικό και η Αλιστράτη.
Στο Νομό Έβρου εντάσσονται οικισμοί που είναι κοντά στην Ορεστιάδα, στο Διδυμότειχο και στο Σουφλί και οι παραθαλάσσιες περιοχές του Νομού Ροδόπης.