Από: echedoros-a.gr
Πρώτον, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κάλεσε τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σαμέχ Σούκρι. Την περασμένη Τετάρτη το απόγευμα, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τηλεφωνικώς τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, προσπαθώντας να μάθει για τις προθέσεις του Καΐρου και να εκφράσει την ανησυχία του.
Η τηλεφωνική συνομιλία του Μητσοτάκη με τον Σίσι κρατήθηκε εμπιστευτική στην Αθήνα.
Ωστόσο, όταν έγινε δήλωση από το Κάιρο, ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης Αριστοτελία Πελώνη είπε: «Κάνουν συχνές επαφές. Επομένως, δεν χρειάζεται εξήγηση για κάθε επαφή». Οι κινήσεις του Καΐρου που οδήγησαν σε αναταραχή στην Αθήνα ήταν οι εξής:
Συμφωνία σεβασμού προς την Τουρκία
Η Αίγυπτος προκήρυξε διαγωνισμό για 24 οικόπεδα εξερεύνησης και γεώτρησης υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο στις 18 Φεβρουαρίου.
Το υπ’ αριθμόν 18 θαλασσο-οικόπεδο που δημοσιεύτηκε στο χάρτη λαμβάνει υπόψη τον χάρτη που η Τουρκία στις 13 Νοεμβρίου 2019 είχε κατέθεσε στα Ηνωμένα Έθνη, και καθορίστηκε βάσει του ορίου της τουρκικής ΑΟΖ.
Η Ελλάδα θεωρεί την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας ως άκυρη και ζήτησε να αλλάξει ο χάρτης.
Ο Τσαβούσογλου δήλωσε σε δήλωση στις 3 Μαρτίου, «Η Αίγυπτος συνεχίζει να σέβεται την υφαλοκρηπίδα μας, την καλωσορίζουμε θετικά. Σύμφωνα με την πορεία των σχέσεών μας, μπορούμε επίσης να υπογράψουμε μια συμφωνία με την Αίγυπτο μέσω διαπραγμάτευσης θαλάσσιων δικαιοδοσιών».
Το 2013, μετά την ανατροπή από τον τότε υπουργού Άμυνας Αλ Σίσι, από την εξουσία του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, οι σχέσεις Άγκυρας-Καΐρου έπεσαν σε μηδενικό επίπεδο.
Πρόσφατα, άρχισε να γίνεται επανασύνδεση της Τουρκίας και της Αιγύπτου και θα μπορούσαν να ξεκινήσουν πολιτικές διαπραγματεύσεις.
Ανακοινώθηκε ότι ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Δένδιας θα πάει στο Κάιρο τη Δευτέρα και θα συναντηθεί με τον ομόλογό του Σαμέχ Σούκρι. Ο Δένδιας θα την Κύπρος κατά την επιστροφή του από το Κάιρο για να συναντηθεί με τον ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη. Πληροφορίες ανέφεραν ότι «ο Δένδιας θα ζητήσει από το Κάιρο να αλλάξει τον χάρτη του διαγωνισμού, ως μια χειρονομία καλής θέλησης».