Ο προβληματισμός του Μεγάρου Μαξίμου για το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών και το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες αποτελεί πλέον κοινό μυστικό, επιβεβαιώνοντας τα σχετικά ρεπορτάζ των «Παιχνιδιών Εξουσίας», εδώ και πολύ καιρό.
Η πανδημία μετατρέπεται πλέον από σύμμαχος της κυβέρνησης, σε μεγάλο πρόβλημά της, καθώς στη δεύτερη και την τρίτη φάση –εν αντιθέσει με την πρώτη- η διαχείριση της υγείας υπήρξε ιδιαίτερα προβληματική, με όλο το βάρος να πέφτει πρωτίστως στην επικοινωνία (επιλογή που δεν έχει μακριά πόδια), ενώ και η κατάσταση στην κοινωνία και την οικονομία προβλέπεται το επόμενο διάστημα ιδιαίτερα δύσκολη. Το μέγαρο Μαξίμου φέρεται να επιθυμεί την προσφυγή στις κάλπες πριν τα μέτρα προστασίας επιχειρήσεων και νοικοκυριών αρχίσουν να εγκαταλείπονται, πριν δηλαδή αρχίσουν να εμφανίζονται οι αναμενόμενες συνέπειες στην πραγματική οικονομία και σε μεγάλες ομάδες πολιτών.
Τα πράγματα περιπλέκει ο εκλογικός νόμος. Οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με απλή αναλογική, γεγονός που διευκολύνει τη δημιουργία νέων σχηματισμών στον πολιτικό χάρτη της χώρας, φυγόκεντρες δυνάμεις σε συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους και, κυρίως, δημιουργεί την πρόκληση για το κυβερνών κόμμα να μην απολέσει μεγάλες δυνάμεις την πρώτη Κυριακή, καθώς τότε ενδέχεται να βρεθεί σε σοβαρό πρόβλημα στις δεύτερες κάλπες. Η επίτευξη της αυτοδυναμίας, όμως, δεν είναι το ίδιο εύκολη, καθώς τυχόν δεύτερες κάλπες θα διεξαχθούν με το νέο εκλογικό νόμο, το νόμο της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που καθιστά κλιμακωτό το μπόνους για το πρώτο κόμμα και, κυρίως, το μειώνει από 50 έδρες που προέβλεπε ο νόμος Παυλόπουλου και με το οποίο διεξήχθησαν οι εκλογές του 2019, σε 40 έδρες. Για να κατανοήσουμε την έκταση του θέματος, με τον εκλογικό νόμο της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η ΝΔ, με τα εκλογικά ποσοστά του 2019 θα ελάμβανε αυτοδυναμία με το …ζόρι –και αν την ελάμβανε θα ήταν οριακή! Ο νέος εκλογικός νόμος, δηλαδή, ο οποίος θα αντικαταστήσει την απλή αναλογική, παρά την όποια πόλωση επιδιωχθεί, δεν είναι βέβαιον ότι θα δώσει ισχυρή κυβέρνηση- ούτε καν αν θα δώσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, γεγονός που καθιστά ακόμα πιο δύσκολο σταυρόλεξο την απόφαση για τυχόν πρόωρες κάλπες.
ΠΡΟΩΡΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ: Όλοι συμφωνούν πως το στήσιμο πρόωρης κάλπης τέλη Μαΐου-αρχές Ιουνίου θα είναι ο απόλυτος αιφνιδιασμός εκ μέρους της κυβέρνησης. Η σύσταση Προανακριτικής για την υπόθεση Καλογρίτσα, μπορεί να έχει δίμηνη διάρκεια, καθώς η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη –κάτω και από την πίεση που δέχεται και από συγκεκριμένα εκδοτικά συμφέροντα- να παραπέμψει τον πρώην υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και, συνεπώς, η εκκρεμότητα αυτή δεν αποτελεί ανυπέρβλητο εμπόδιο για το Μαξίμου. Η καθυστέρηση του εμβολιασμού, όμως, δεν αφήνει πολλά περιθώρια για στήσιμο κάλπης, ενώ τυχόν διπλές πρόωρες εκλογές αρχές καλοκαιριού θα αποτελούν τελειωτικό χτύπημα για τον τουρισμό, που ούτως ή άλλως αντιμετωπίζει και φέτος σοβαρά προβλήματα.
ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΕΧΟΥΣ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ: Το σενάριο αυτό συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες, καθώς τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων δεν θα έχουν εγκαταλειφθεί στο σύνολό τους, ενώ η Προανακριτική θα μπορεί να συνεχίζει τις εργασίες της έως τον Αύγουστο, δημιουργώντας σχετικό πολιτικό κλίμα. Στο διακύβευμα μπορεί να είναι και η διαχείριση του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και άλλα διλήμματα που θα θέσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, σε μια αγωνιώδη προσπάθεια να κερδίσει μια νέα αυτοδυναμία, πριν ενταθεί η φθορά της.
ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ ΤΟΥ 2022:
Ψυχραιμότερες φωνές στην κυβέρνηση και πρόσωπα με βαθύτερη πολιτική
σκέψη, πάντως, επιμένουν πως η κυβέρνηση πρέπει να μην πανικοβληθεί από
τα όσα έρχονται και να προγραμματίσει κάλπες στις αρχές του φθινοπώρου
του 2022. Οι δημοσιονομικοί κανόνες από την ΕΕ, επισημαίνουν, δεν θα
ισχύουν ούτε το ερχόμενο έτος, το καλοκαίρι του 2022 ο τουρισμός θα
μπορεί να επανέλθει σε υψηλά επίπεδα, ενώ θα έχει εισρεύσει και μεγάλο
ποσό από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ο αντίλογος είναι πως η κυβέρνηση θα
δυσκολευτεί να παρουσιάσει προϋπολογισμό για το 2022 το φετινό φθινόπωρο
και, συνεπώς, το κλίμα να έχει ως τότε αλλάξει, ενώ απρόβλεπτος
παράγοντας θα εξακολουθεί να είναι και τα ελληνοτουρκικά, όπου
ενδεχομένως η Αθήνα πιεστεί για λύσεις.
Τα σενάρια είναι πάνω στο
τραπέζι, η λήψη των αποφάσεων από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ωστόσο, είναι
φανερό πως θα έρθει μετά το Πάσχα, οπότε θα υπάρξουν ενδείξεις και για
την πορεία της πανδημίας το επόμενο διάστημα…