Η άρση της ασυλίας από τη δίωξη της Ισπανίας των Καταλανών βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Υποσκάπτει το ηθικό κύρος της ΕΕ, δηλώνει ο πρώην ηγέτης της Καταλονίας

RT 20 Μαρ, 2021 Μετάφραση: Μ.Στυλιανού

·          

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να προετοιμάσει το έδαφος για την έκδοση Καταλανών πολιτικών υπέρ της ανεξαρτησίας στην Ισπανία αποτελεί απειλή για την Ευρωπαϊκή δημοκρατία, δήλωσε ο πρώην ηγέτης της Καταλονίας, Κάρλες Πουιγκντεμόντ, στο ρσικό τηλεοπτικό δίκτυο RT.

Ο Puigdemont εγκατέλειψε την Ισπανία το 2017, αφού η Μαδρίτη τον κατηγόρησε εκείνο το έτος για εξέγερση, ανταρσία και κατάχρηση δημόσιων πόρων για τη διοργάνωση της ψηφοφορίας για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, ενώ υπηρετούσε ως επικεφαλής της κυβέρνησης της περιοχής.

Τον Ιανουάριο του 2020, βελγικό δικαστήριο αρνήθηκε να εκδώσει τον πολιτικό στην Ισπανία, επικαλούμενο την ασυλία του από δίωξη ως μέλους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ωστόσο, το ανώτερο νομοθετικό σώμα της ΕΕ ψήφισε αυτό το μήνα για να στερήσει της κοινοβουλευτικής ασυλίας τον ίδιο και δύο άλλους ευρωβουλευτές υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, ανοίγοντας το δρόμο για πιθανή έκδοσή τους.

Μιλώντας με τον Afshin Rattansi στο πρόγραμμα της RT «Going Underground», ο Puigdemont χαρακτήρισε την απόφαση των συναδέλφων βουλευτών της Ευρωβουλής «σαφή απειλή εναντίον ενός από τα βασικά στοιχεία της ευρωπαϊκής δημοκρατίας».

«Όταν ένα μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου διώκεται πολιτικά, και το κοινοβούλιο δεν υπερασπίζεται την ασυλία του, αυτό είναι πολύ κακό σημάδι», ετόνισε.

Αυτό δεν είναι στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Δικαίου, και αυτό υπονομεύει, στην πραγματικότητα, την ηθική εξουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διδάσκει άλλες περιοχές του κόσμου να προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις αξίες.»

 

Ο Πουϊντζεμόντ δήλωσε ότι εξακολουθεί να υπηρετεί ως ευρωβουλευτής, συμμετέχοντας σε επίσημα γεγονότα, ακόμα και όταν η έκδοση για άλλη μια φορά τον κατατρύχει. Είναι πεπεισμένος ότι «δεν θα έχει δίκαιη δίκη» στην πατρίδα του.

«Είναι επαίσχυντο για τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς να έχουν σαφή απόδειξη ότι αποτελεί πολιτική δίωξη από κράτος μέλος [της ΕΕ] και να συνεργάζονται και να αποτελούν μέρος αυτής της δίωξης», ανέφερε. Ετόνισε ότι εξελέγη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από το λαό της Καταλονίας, ο οποίος στηρίζει τις απόψεις του. Ο Πουϊντζεμόντ πρόσθεσε ότι ήλπιζε πως η ΕΕ θα έστελνε στη Μαδρίτη ένα μήνυμα ότι πρέπει να «επιλύσουν πολιτικές συγκρούσεις χρησιμοποιώντας πολιτικά εργαλεία».

 

ΕΠΙΣΗΣ σε RT.COM: Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αίρει την ασυλία των βουλευτών του ΕΚ της Καταλονίας, ανοίγοντας το δρόμο για την έκδοσή τους στην Ισπανία λόγω του δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας

 

Το 2017, πάνω από το 90% των Καταλανών στήριξε την ανεξαρτησία σε μια ψηφοφορία που δεν εγκρίθηκε ποτέ από την ισπανική κυβέρνηση και αργότερα ακυρώθηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας. Αρκετοί κορυφαίοι πολιτικοί υπέρ της ανεξαρτησίας φυλακίστηκαν για το ρόλο τους στο δημοψήφισμα. Οι ετυμηγορίες πυροδότησαν μεγάλης κλίμακας διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα της Καταλονίας, τη Βαρκελώνη, μερικές από τις οποίες οδήγησαν σε συγκρούσεις με την αστυνομία.

Η εχθρότητα της ισπανικής κυβέρνησης προς την ανεξαρτησία της Καταλονίας παρέμεινε η ίδια όταν ο Πέδρο Σάντσεζ από το σοσιαλιστικό κόμμα PSOE έγινε πρωθυπουργός το 2018, σύμφωνα με τον Puigdemont, ο οποίος ανέφερε ότι η νέα κυβέρνηση αναπροσάρμοσε το «λεξιλόγιό» της σε σύγκριση με τους προκατόχους της από το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, «αλλά αυτό είναι όλο».

 

«Τίποτα δεν έχει αλλάξει. Οι άνθρωποι παραμένουν στη φυλακή. Οι άνθρωποι παραμένουν στην εξορία. Ο γενικός εισαγγελέας διώκει ιδέες», υποστήριξε ο Πουιγκντεμόντ, αναφέροντας ότι οι αξιωματούχοι στη Μαδρίτη «μιλούν για διάλογο, αλλά με πολύ ρητορικό τρόπο».


ΕΠΙΣΗΣ σΕ RT.COM : Οι Καταλανοί υποστηρικτές ανεξαρτησίας αυξάνουν την πλειοψηφία τους στο τοπικό κοινοβούλιο και σχεδιάζουν να σχηματίσουν κυβέρνηση

 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Αράνσα Γκονζάλες εξήρε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την άρση της ασυλίας του Καταλανού πρώην ηγέτη.«Τα προβλήματα της Καταλονίας πρέπει», είπε, να επιλυθούν στην Ισπανία – και όχι στην Ευρώπη.

Ο Πουϊντζεμόντ έχει την αντίθετη άποψη.

Το μήνυμα που θέλουμε να μοιραστούμε με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους είναι: Εμείς οι Καταλανοί είμαστε μέρος της Ευρώπης και η κρίση μας είναι μια ευρωπαϊκή κρίση.

«Η Ευρωπαϊκή δημοκρατία θα κριθείι από τον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη θα διαχειριστεί αυτή την κρίση", ετόνισε


Συμπλήρωμα Μεταφραστού: Ο Πουϊτζεμόντ είπε και άλλα άκρως ενδιαφέροντα και διαφωτιστικά απαντώντας στα ερωτήματα του εξαιρετικού συνεργάτη του δικτύου ΡΤ στο Λονδίνο, που προφανώς παρελήφθησαν ελλείψει χώρου. . .

Απαντώντας σε ερώτημα σχετικό με τον τραγικό ρόλο της Καταλονίας στον Ισπανικό εμφύλιο πόλεμο και τη σχετική μαρτυρία τού -ιδιαίτερα επίκαιρου σήμερα Βρετανού συγγραφέα του προφητικού «1984» και μαχητή τότε στις ταξιαρχίες εθελοντών- Τζωρτζ Όργουελ, ο Πουϊντζεμόντ είπε ότι το δημοκρατικό πάθος και ο σπαραγμός εκείνου του αγώνα παραμένει ζωντανό στην μνήμη και στην κληρονομιά των Καταλανών και διαπνέει τον αγώνα τους για ανεξαρτησία. Και ότι τα ακραία καταπιεστικά μέτρα της ισπανικής εξουσίας εξηγούν την ενίσχυση της πλειοψηφίας του κινήματος, που δείχνουν οι δειγματοληψίες, επειδή οι διώξεις και η αστυνομική βία πείθουν και τους άλλοτε διστακτικούς υπέρ της ανεξαρτησίας.


Σε ερώτηση εάν η κυβέρνηση Σοσιαλιστών-Ποδέμος δεν άλλαξε την πολιτική του διωγμού και της καταπίεσης, η απάντηση εξηγεί εν μέρει και το φαινόμενο της ισπανικής ευθυγράμμισης με Τουρκία και Γερμανία σε θέματα ελληνικού εθνικού ενδιαφέροντος.

Ο Πουϊτζεμόν απάντησε ότι τα μέλη της κυβέρνησής του παραμένουν στην φυλακή με ποινές φυλάκισης 5 έως 13 ετών. Και υπό την κυβέρνηση Ποδέμος-Σοσιαλιστών εξακολουθεί να κυβερνά το «ισπανικό βαθύ κράτος». Δικαιοσύνη, αστυνομία, κρατικές αρχές είναι οι ίδιες της δικτατορίας του Φράγκο, όπως τις παρέλαβε ο Βασιλιάς, στον οποίο παρέδωσε ο Φράγκο την εξουσία και ο οποίος

τώρα φυγοδικεί κάπου στο εξωτερικό για οικονομικά σκάνδαλα).

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail