Στέλιος Φενέκος
υποναύαρχος ε.α.
πρόεδρος Κοινωνίας Αξιών
Το χειρότερο είναι ότι το βόρειο άκρο του οικοπέδου πέραν του 28 μεσημβρινού, ακολουθεί το όριο που η Τουρκία πρότεινε στην Αίγυπτο ως κοινό τους σύνορο στην ΑΟΖ.
Ελπίζω να αντιδράσουμε γρήγορα και έξυπνα και να προλάβουμε την "αστοχία" (ελπίζω να μην είναι δήλωση ή de facto επιδίωξη της Αιγύπτου).
Βέβαια η συμφωνία με την Αίγυπτο προβλέπει, ότι για την οιαδήποτε οριοθέτηση ΑΟΖ πέραν του 26 και του 28 μεσημβρινού, θα πρέπει να υπάρξει πρότερη διαπραγμάτευση μεταξύ των δύο μερών.
Ελπίζω να μην υπάρξουν αντιρρήσεις από τους Αιγύπτιους, να ήταν αστοχία και να διορθώσουν τα όρια των δύο οικοπέδων (αν και...).
Σε κάθε περίπτωση, έχω επανειλημμένα προτείνει για την επιτακτική ανάγκη για να προσφύγουμε στο ΔΔΧ (ή στο Αμβούργο καλύτερα - αφού εμπλέκονται και ήδη ώριμα συμφέροντα εταιρειών) εμείς η Αίγυπτος και η Κύπρος, για την οριοθέτηση της ΑΟΖ πέραν των 26 και 28 Μεσημβρινών.
Στην περίπτωση αυτή η Τουρκία θα αναγκαστεί να συμμετάσχει παριστάμενη και εκπροσωπούμενη ή με υπομνήματα (μπορεί βέβαια και να απέχει και να μην αναγνωρίσει την απόφαση εάν δεν την συμφέρει, αλλά θα είναι δυσμενές γι αυτήν στο Διεθνές περιβάλλον).
Υπάρχουν παραδείγματα ανάλογων προσφυγών στο ΔΔΧ από Νοτιοαμερικανικές χώρες (Κόστα Ρίκα, Ονδούρα, Νικαράγουα κλπ).
Το χειρότερο όλων όμως θα είναι η αναμονή και η μετάθεση του ζητήματος στο απροσδιόριστο μέλλον.
Γιατί θα υπάρχει πάντα ο κίνδυνος οδυνηρών εκπλήξεων και de facto καταστάσεων, και ελπίζω να μην είναι έτσι κι αυτή η τωρινή περίπτωση με τα οικόπεδα που καθόρισε η Αίγυπτος.