Του Στρατή Μαζίδη
Ελάχιστες εβδομάδες αργότερα ακολουθούσε το σίριαλ με τις τουρκικές naftex το οποίο κράτησε τέσσερις μήνες και που στο σύνολό τους σκιαγράφησαν μία περιοχή η οποία εκτείνεται από την Κύπρο μέχρι τη γραμμή της μερικής οριοθέτησης με την Αίγυπτο. Να θυμίσουμε ότι στην αρχή αυτής της τετράμηνης περιπέτειας το πολεμικό ναυτικό υπερασπίστηκε την ελληνική υφαλοκρηπίδα στα 150, 160 και 170 ν.μ. και αμέσως μετά η εντολή που έλαβε ήταν να περιοριστεί στα 6 ν.μ. των χωρικών μας υδάτων.
Ήδη κάποιοι από τότε άρχισαν να μιλούν για περίεργες συμπτώσεις.
Επιπλέον αμέσως μετά τη συμφωνία αρκετοί είχαν επιχειρηματολογήσει για τους λόγους για τους οποίους η συγκεκριμένη συμφωνία δεν εξασφαλίζει εθνικά μας συμφέροντα και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα αλλά απεναντίας αφήνει όλο το χώρο ανοιχτό για μελλοντικό παιχνίδι ανάμεσα στην Αίγυπτο και την Τουρκία.
Τώρα λοιπόν βλέπουμε ότι η Αίγυπτος προχώρα στην αδειοδότηση για έρευνες σε θαλάσσια οικόπεδα που βρίσκονται ανατολικά της γραμμής οριοθέτησης με την Ελλάδα. Τα όρια των οικοπέδων αυτών συμπίπτουν με τις τουρκικές αξιώσεις στην περιοχή.
Από τουρκικής πλευράς υπήρξε προσπάθεια αξιοποίησης του γεγονότος τόσο με κάλεσμα του υπουργού Εξωτερικών της γειτονικής χώρας προς την Αίγυπτο για οριοθέτηση της ΑΟΖ όσο και από δημοσιεύματα που έσπευσαν να μιλήσουν για πανικό της χώρας μας στα πλαίσια δημιουργίας ψυχολογικού κλίματος.
Η Ελληνική πλευρά όπως συνηθίζει στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής απέφυγε να τοποθετηθεί υποβαθμίζοντας το ζήτημα. Ωστόσο οι εξελίξεις μάλλον μαρτυρούν ότι υπάρχει έντονη ανησυχία στην Ελληνική πλευρά. Η πρώτη ήταν το άμεσο τηλεφώνημα του Έλληνα πρωθυπουργού στον Αιγύπτιο Πρόεδρο και το δεύτερο η επικείμενη επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών στο Κάιρο για να συναντήσει τον Αιγύπτιο ομόλογό του μολονότι είχαν και τηλεφωνική επικοινωνία πριν από λίγες μέρες.
Όσον αφορά την πρώτη επαφή του Νίκου Δένδια με τον ομόλογό του, Σουκρί, από ελληνικής πλευράς δεν υπήρξε καμία επίσημη ανακοίνωση ει μη μόνο μία ανάρτηση στο Twitter.
Σχετικά με το τηλεφώνημα του Κυριάκου Μητσοτάκη στον ελ Σίσι, η αιγυπτιακή προεδρία εξέδωσε ανακοίνωση όπου με τη χρήση διπλωματικής γλώσσας δε λέει απολύτως τίποτα, ενώ στην ιστοσελίδα του Πρωθυπουργού δεν υπάρχει καμία ενημέρωση. Αναρτάται όμως εκτενές δελτίο τύπου για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο κέντρο υγείας Πατησίων.
Οι ηγεσίες των δύο χωρών μιλούν διαρκώς για ισχυρή και εξαιρετική συμμαχία. Από την πλευρά της Αιγύπτου το αντιλαμβανόμαστε πλήρως. Έχουν απέναντί τους μία χώρα με την οποία απολαμβάνουν δωρεάν στρατιωτική εκπαίδευση συνασκούμενοι με τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις που φημίζονται για την ποιότητα των αξιωματικών τους. Παράλληλα η πολιτική ηγεσία εμφανίζεται πρόθυμη να κλείνει συμφωνίες κάνοντας γενναίες εκπτώσεις στα κυριαρχικά δικαιώματά της. Είναι γνωστό πως το Κάιρο είχε παρόμοια θέση με την Τουρκία στο θέμα της επήρειας των νησιών [των άλλων, όχι των δικών της στην Ερυθρά θάλασσα] στην ΑΟΖ, αλλά υποχρεώθηκε από κάποια ανώτερη Δυτική δύναμη [που μάλλον ήθελε να τορπιλίσει τις επαφές στο Βερολίνο] να συμφωνήσει με την Ελλάδα. Στο τέλος της ημέρας κερδισμένη ήταν η Αίγυπτος όταν στο πέμπτο νησί της Μεσογείο, την Κρήτη, δεν αναγνωρίστηκε πλήρης ΑΟΖ.
Ποιος λοιπόν δε θα ήθελε για φίλο κάποιον που κερνά διαρκώς; Το ερώτημα είναι αυτός που πληρώνει, τι όφελος έχει.
Εν κατακλείδι η κινητικότητα των τελευταίων ημερών, όσο κι αν υπάρχει αφωνία στην ενημέρωση, δείχνει ότι κάτι σοβαρό μπορεί να συντρέχει με την Αίγυπτο στα παρασκήνια. Οι δε ελληνικές πρωτοβουλίες - προτάσεις, όπως διαβάζουμε σε ορισμένα ΜΜΕ, να καταστεί η Αίγυπτος ο κόμβος του East Med [αν ποτέ γίνει] αντί για την Κυπριακή Δημοκρατία [την οποία αδειάζουμε για πολλοστή φορά] μας γεμίζουν με ανησυχία για το μέλλον.