ΑΡ Ρhοtο / Νedim Εnginsoy |
«Υπάρχουν πολύ μικρές ελπίδες να καταφέρουν να συμφωνήσουν οι δυο μεριές τελικά στη Γενεύη σε κάτι» εκτιμά ο Τούρκος αναλυτής διεθνών θεμάτων Μ. Σενιούζ, για την άτυπη συνάντηση 5+1, που θα γίνει στη Γενεύη, από τις 27 μέχρι τις 29 Απριλίου, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, θεωρώντας ότι «το σχέδιο Ανάν ίσως αποτελούσε και τη μοναδική λύση στο χρονίζον πρόβλημα».
«Οι εθνικιστικοί κύκλοι στην Τουρκία» προσθέτει «το πολέμησαν, όπως έκαναν και οι Τούρκοι Κομμουνιστές, καθώς είναι ένα σαφώς ιμπεριαλιστικό σχέδιο, αλλά ήταν, το τονίζω, το μοναδικό ρεαλιστικό στις υφιστάμενες συνθήκες.
Και οι Ελληνοκύπριοι μέσω Δημοψηφίσματος το απέρριψαν, φυσικά. Ήταν η στιγμή που οι δυο μεριές πλησίασαν περισσότερο από ποτέ στην επίλυση του χρόνιου ζητήματος, για το οποίο δεν υπάρχουν ούτε σήμερα σοβαρές ενδείξεις ότι μπορεί να λυθεί σήμερα. Η ευκαιρία χάθηκε».
Το Beiden effect δεν θα επηρεάσει τις συνομιλίες στη Γενεύη
Σήμερα η Τουρκία «δεν αναζητά πραγματικά μια λύση στο Κυπριακό» προσθέτει ο συνομιλητής μας, γιατί «ο Τούρκος Πρόεδρος επιζητά μια λύση αλλού: χρειάζεται την υποστήριξη της ΕΕ μετά τις αλλαγές ισορροπιών με τις ΗΠΑ. Το μοναδικό επίδικο είναι ένα μερίδιο από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου, εκμεταλλευόμενος την Κατοχή στην Κύπρο» συνοψίζει ο τούρκος αναλυτής.
Το μέλος του ρεπουμπλικανικού κεμαλικού CHP Tζαν Γιουκσέλ διαφωνεί. «Η πολιτική της Τουρκίας στην Κύπρο αποτελεί εθνικό δόγμα» υπογραμμίζει.
«Όλα τα κόμματα υποστηρίζουν την πολιτική που η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει στην Ανατολική Μεσόγειο, κι επομένως και για το Κυπριακό. Η Τουρκία ποτέ δεν ξεχνά τους στόχους της. Το Beiden effect δεν θα επηρεάσει τις συνομιλίες στη Γενεύη. Μην ξεχνάμε ότι στο Κυπριακό, δεν είναι σοβαρός ο ρόλος των ΗΠΑ, αλλά του Ηνωμένου Βασιλείου, που αποτελεί και μία από τις εγγυήτριες δυνάμεις».
Μπορεί να επιτευχθεί ένα προσχέδιο συμφωνίας; «Μόνο εάν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Τουρκίας» απαντά ο Γιουκσέλ.
«Το να χάσει τα κεκτημένα της στη Μεγαλόνησο θα σήμαινε το τέλος του Ερντογάν. Επομένως, στη Γενεύη δεν θα κάνει πίσω σε τίποτα η Άγκυρα. Και συμβολικά και στρατηγικά και στρατιωτικά το νησί είναι πολύ σημαντικό για την Τουρκία.
Η Τουρκάλα δημοσιογράφος σε διεθνές ειδησεογραφικό μέσο Μ. Αρκάν δεν συμφωνεί στο ότι η Τουρκία δεν είναι διατεθειμένη να προβεί σε συμβιβασμό, όταν ο διεθνής παράγων πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση.
«Η Άγκυρα ενδέχεται να υιοθετηθεί την τελευταία στιγμή
μια πιο μετριοπαθή στάση, με λιγότερες αξιώσεις, λόγω των πιέσεων που
υπάρχουν από τη νέα ηγεσία στις ΗΠΑ. Όλα είναι ανοικτά» μας επισημαίνει.