Μέρκελ και Ερντογάν εργάζονται στενότατα μεταξύ τους, ώστε το Συμβούλιο Κορυφής της 25ης Μαρτίου – όταν θα συζητηθούν οι σχέσεις ΕΕ- Τουρκίας- να αποβεί απολύτως θετικό και επωφελές για την Γερμανία και Τουρκία πρωτίστως και δευτερευόντως ή και καθόλου για τα συμφέροντα Ελλάδας και Κύπρου
Σύμφωνα με απολύτως έγκυρες πηγές κατά την προ ολίγων ημερών τηλεδιάσκεψη Μέρκελ-Ερντογάν:
- Συμφωνήθηκε οι διερευνητικές συνομιλίες Ελλάδας -Τουρκίας να προσδιοριστούν μετά την 25η Μαρτίου , διότι όπως παρατήρησε ο Τούρκος Πρόεδρος, δεν θα ήθελε οι συνομιλίες να συμπέσουν με τους εορτασμούς της νικηφόρας ελληνικής επανάστασης, που θα παρασύρει προς τα κάτω το ηθικό των συμπολιτών του. Επ’ αυτού η κα Μέρκελ συνέστησε «χαμηλό προφίλ» στον Τούρκο πρόεδρο μέχρι την ολοκλήρωση του Συμβουλίου.
- Στο Κυπριακό, ομοίως η κα Μέρκελ συνέστησε στον Τούρκο Πρόεδρο να κρατήσει χαμηλό προφίλ μέχρι την ολοκλήρωση του Συμβουλίου, Μετά το Συμβούλιο, όμως το Βερολίνο αφήνει ελεύθερη την Άγκυρα να κάνει ό,τι θέλει με τα Βαρώσια και το «τουρκικό άνοιγμα». Σημειώνεται ιδιαιτέρως ότι η κα Μέρκελ συνομίλησε με τον πρόεδρο της Κύπρου Ν. Αναστασιάδη, προτού επικοινωνήσει με τον Ερντογάν. Μια από τις βασικές ανησυχίες του Κυπρίου προέδρου ήταν η στάση της Τουρκίας απέναντι στα Βαρώσια. Γι’ αυτό και η κα Μέρκελ συνέστησε εκ των υστέρων στον Τ Ερντογάν να κινηθεί στο θέμα των Βαρωσίων μετά το Συμβούλιο Κορυφής…
- Σε ότι αφορά στη νέα Συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας για το μεταναστευτικό η κα Μέρκελ έχει για μια φορά ακόμα τη διαβεβαίωση του Τούρκου προέδρου ότι δεν θα στείλει ούτε έναν πρόσφυγα στην Γερμανία, με το θέμα να παραμένει ανοιχτό για τις εισροές – όλων των προελεύσεων-μεταναστών πλέον – και όχι Σύρων προσφύγων στην Ελλάδα από την Τουρκία..
- Η Γερμανίδα καγκελάριος διαβεβαίωσε τον Τούρκο συνομιλητή της ότι είναι έτοιμη η αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ- Τουρκίας , σημειώνοντας ότι η Γερμανία είναι πρόθυμη να απορροφήσει όλα τα αγροτικά προϊόντα της Τουρκίας , που είναι απαλλαγμένα δασμών. Άφησε ακόμα να εννοηθεί ότι τα γερμανικά υποβρύχια που θα παραλάβει η Άγκυρα θα είναι αναβαθμισμένα έναντι των υποβρυχίων ιδίας κατηγορίας που έχει παραλάβει η Ελλάδα.
- Το ήδη διαμορφωμένο πλαίσιο των ευρωτουρκικών σχέσεων από το Βερολίνο και την Άγκυρα ελάχιστα περιθώρια ελιγμών αφήνει στην ελληνική κυβέρνηση , που βρίσκεται στη μέγγενη των διερευνητικών επαφών. Ως εκ τούτου η Αθήνα δεν μπορεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο να προχωρήσει σε κινήσεις απέναντι στην Τουρκία που θα θεωρηθούν εκ προοιμίου «εχθρικές» για την εξακολούθηση των διερευνητικών επαφών Αθήνας- Άγκυρας, που εκ των προτέρων ευνοούν μόνο την Τουρκία.