«Ελληνική κίνηση για αποτροπή πιθανής προσέγγισης μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου στην ανατολική Μεσόγειο»

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αθήνας Νίκος Δένδιας θα φτάσει στο Κάιρο αύριο Δευτέρα για να συναντήσει τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σαμέχ Σούκρι, γράφει αραβικό δημοσίευμα. 

Από: echedoros-a.gr

Η αιγυπτιακή κίνηση με την προκήρυξη διαγωνισμού για τη διενέργεια έρευνας υδρογονανθράκων, στην οποία ελήφθησαν υπόψη τα σύνορα της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας και η πρόταση για απομάκρυνση της ελληνικής Κύπρου από τη διαδρομή του αγωγού φυσικού αερίου, ενόχλησε την Αθήνα.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Χουριγιέτ, οι πρόσφατες αιγυπτιακές κινήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σχετικά με τις σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Καΐρου, προκάλεσαν πανικό στην Αθήνα.
 

χάρτης που δημοσιεύεται σήμερα από την Χουριέτ


Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας πραγματοποίησε τηλεφωνική κλήση στον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σαμέχ Σούκρι, ενώ ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μιτσοτάκης έκανε παρόμοια, μυστική κλήση την περασμένη Τετάρτη στον επικεφαλής του αιγυπτιακού καθεστώτος, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, ρωτώντας τον για τις προθέσεις του Καΐρου και εκφράζοντας την ανησυχία του.

Η Χουριέτ ανέφερε ότι, «η Αθήνα προσπάθησε να κρατήσει μυστική την τηλεφωνική επαφή μεταξύ του Μητσοτάκη και του Σίσι. Ωστόσο, όταν το Κάιρο έκανε ανακοίνωση για το θέμα, η εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης, Αριστοτελία Πελώνη, δήλωσε ότι βρίσκονται σε συχνή επαφή με την Αίγυπτο, και ότι δεν χρειάζεται να εξηγεί λεπτομερώς κάθε επαφής στην οποία προβαίνει η χώρα».

Εξήγησε ότι οι κινήσεις του Καΐρου, που προκάλεσαν την ανησυχία της Αθήνας, ήταν ότι η αιγυπτιακή προσφορά ήταν θετική για την Τουρκία.

Στις 18 Φεβρουαρίου, η Αίγυπτος ανακοίνωσε διαγωνισμό για την απόκτηση αδειών για 24 οικόπεδα για εξερεύνηση υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο και τα όρια του τεμαχίου 18 που καθορίστηκαν στον χάρτη, έλαβαν υπόψη τα όρια της υφαλοκρηπίδας που ανέφερε η Τουρκία στην Ηνωμένα Έθνη στις 13 Νοεμβρίου 2019.

Η Ελλάδα ζήτησε από την Αίγυπτο να κάνει μια αλλαγή στον χάρτη ότι δεν υπάρχει υφαλοκρηπίδα για την στην περιοχή εκείνη.

Το δεύτερο σημείο που ενόχλησε την Ελλάδα είναι ότι όταν ο Σίσι επισκέφθηκε την Αθήνα τον περασμένο Νοέμβριο, έκανε μια πρόταση για τη συμφωνία του αγωγού φυσικού αερίου EastMed που υπεγράφη μεταξύ Ελλάδας, Ισραήλ και Ελλάδας τον Ιανουάριο του 2020 με έγκριση των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία εξαιρέθηκε η ελληνική Κύπρος.

Η αιγυπτιακή πρόταση περιλαμβάνει την αλλαγή της διαδρομής της γραμμής από «Ισραήλ - Κύπρος - Κρήτη – Αίγυπτος» σε «Ισραήλ - Αίγυπτος – Κρήτη».

Ο Μητσοτάκης συζήτησε την αιγυπτιακή πρόταση που υπονομεύει τις ελληνικές φιλοδοξίες στην Ανατολική Μεσόγειο, με τον Ελληνοκύπριο ηγέτη Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος με τη σειρά του αντιτάχθηκε σε αυτήν.

Στις 3 Μαρτίου, ο Τσαβούσογλου χαιρέτισε το αιγυπτιακό βήμα και το θεώρησε «θετικό», σημειώνοντας ότι θα μπορούσε να υπογραφεί συμφωνία με το Κάιρο για τη θαλάσσια δικαιοδοσία (ΑΟΖ) βάσει της πορείας των σχέσεων των δύο χωρών.

Το 2013, οι σχέσεις μεταξύ της Άγκυρας και του Καΐρου μειώθηκαν στο ‘μηδενικό’ επίπεδο, όταν ο Σίσι, ο οποίος ήταν υπουργός Άμυνας, ανέλαβε την εξουσία από τον νόμιμο πρόεδρο, Μοχάμεντ Μόρσι.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail