Anestiev / pixabay |
Οργάνωση διαλέξεων από επίλεκτους ιστορικούς σε πόλεις της Ε.Ε.
Γράφει ο Νίκος Αναγνωστάτος
Με τον λαμπρό και μεγαλειώδη εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, ζούμε μέρες εθνικής ανάτασης και αναστοχασμού, και την υπερηφάνεια και τον ενθουσιασμό των απανταχού Ελλήνων για την πατρίδα τους, την Ελλάδα. Αισθανόμαστε υπερήφανοι μέχρι δακρύων, παρακολουθώντας την παγκόσμια συμμετοχή στην εθνική ξεχωριστή αυτή γιορτή. Οι δηλώσεις θαυμασμού και επαίνων των ξένων για το μεγαλείο και την αρετή του Έλληνα, έναν θαυμασμό, ανάμικτο με έκπληξη για τον ξεσηκωμό μιας δράκας ρακένδυτων απλών Ελλήνων, να τα βάλουν με ενθουσιασμό και αυτοπεποίθηση, με μια παντοδύναμη αυτοκρατορία και το μοναδικό τους κατόρθωμα, με την φλογερή ψυχή για ελευθερία, αφυπνίζοντας τους λαούς της Ευρώπης, να πετύχουν την αναγέννηση του Ελληνικού Έθνους σε ανεξάρτητο Κράτος.
Το μεγαλείο και η αρετή του Έλληνα, αναγνωρίστηκε από όλη σχεδόν την υφήλιο, μέσω των εορταστικών εκδηλώσεων, προσφέροντας έτσι κύρος και σεβασμό στη χώρα μας, δεχόμενοι συγχρόνως ότι το ελληνικό πνεύμα, η κουλτούρα και ο πολιτισμός μας, μεταλαμπαδεύτηκε σε όλα τα μετέπειτα αναδυόμενα πολιτισμένα κράτη. Το ιστορικό αυτό γεγονός έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως, αλλά έχει περιοριστεί σε τυπικές ευχές και καλά λόγια των ξένων δυνάμεων, σε εορτασμούς και παρόμοιες εκδηλώσεις.
Η σύγχρονη Ελλάδα όμως, ουδέποτε διανοήθηκε να επωφεληθεί περεταίρω την ένδοξη ιστορία της για να δυναμώσει το κύρος και την αξία της, ώστε να μην είναι μόνο ένα μικρό κράτος στο οποίο, κατά το τυπικό, οι μεγάλοι της υφηλίου να εκφράζουν ευχές και ρηχά καλά λόγια κάθε 100 χρόνια αλλά να μας σέβονται και να μας εκτιμούν κάθε μέρα. Η ιστορία έχει δείξει ότι οι μεγάλες δυνάμεις και κυρίως η Αγγλία, φοβούνται μια μεγάλη Ελλάδα και φροντίζουν πάντοτε να την περιορίζουν για να την έχουν υπό τον έλεγχό τους. Ουδέποτε η Ελλάδα όμως έκανε κατακτητικούς πολέμους, ακόμη και οι κατακτήσεις του Μεγάλου Αλεξάνδρου δεν ήταν κατακτητικές, αλλά εκπολιτιστικές σε συνδυασμό να ησυχάσουμε από τον μεγάλο κίνδυνο των Περσών, που ήταν μια συνεχής απειλή, όπως γνωρίζουμε. Ούτε ποτέ δημιουργήσαμε διεθνή θέματα. Αντιθέτως η Ελλάδα έχει όλα τα φόντα και τις δυνατότητες να γίνει ένα μεγάλο αξιόπιστο, ειρηνικό και φιλικό προς όλους κράτος.
Ο σκοπός λοιπόν αυτού του σημειώματος, με την ευκαιρία αυτού του εορτασμού, είναι να καταστεί αφύπνισής μας και αφορμή να γίνει γνωστή σε βάθος η ελληνική ιστορία, με τα τόσο σημαντικά γεγονότα που την εμπλουτίζουν, με κεντρική αναφορά στην αρχαία Ελληνική Γραμματεία, σε όλον τον πολιτισμένο κόσμο και κυρίως στις μεγάλες δυνάμεις και την Ευρώπη. Το σκεπτικό δεν είναι να ενημερωθούν οι ηγεσίες, διότι αυτές τα γνωρίζουν καλά και παρερμηνεύοντάς τα, μας φοβούνται. Ο σκοπός είναι να πληροφορηθεί ο απλός λαός ο οποίος εκλέγει την ηγεσία του και την ελέγχει με τον τρόπο του. Έτσι λοιπόν, όταν οι πολίτες των χωρών αυτών, αντιληφθούν το μεγαλείο της ιστορίας μας, τον βαθυστόχαστο πολιτισμό μας και προ πάντων το γεγονός ότι ο δικός τους πολιτισμός δημιουργήθηκε με βάση και αναφορά στον ελληνικό πολιτισμό, είναι πλέον ή βέβαιο ότι θα αγαπήσουν και θα εκτιμήσουν την Ελλάδα σε τέτοιο βαθμό, έτσι ώστε να μην επιτρέψουν ποτέ τις ηγεσίες τους να βλάψουν ή να στραφούν κατά της Ελλάδος στο παραμικρό.
Να ξεπεράσουμε, αν δεν μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε το γεγονός ότι, εμείς οι νεώτεροι Έλληνες, όχι μόνο δεν εκτιμάμε τελευταία το δικό μας πολιτισμό, αλλά φροντίζουμε να μην διδάσκεται σωστά στα σχολεία μας και να επικρατεί σήμερα μια ιδιόμορφη αντι-ιστορική μέχρι ανθελληνική ατμόσφαιρα και νοοτροπία διεθνισμού. Η αιτία είναι γνωστή αλλά άλλης στιγμής η ανάλυση. Είναι επομένως αδήριτη ανάγκη να ζωντανέψουμε στη νέα γενιά το μεγαλείο της ελληνικής ιστορίας και τον λαμπρό μέχρι μοναδικό αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, μέσα από τα σχολεία κατ’ αρχάς. Θα μπορέσουμε έτσι με αυτοσεβασμό, να σταθούμε επάξια και με επιχειρήματα απέναντι όλων όσων βλάπτουν ή θέλουν να βλάψουν ή έστω αδιαφορούν για τη χώρα μας γενικώς.
Η προσπάθεια αυτή θα πρέπει να επεκταθεί και εκτός Ελλάδας, όπως πιο πάνω αναφέρεται, έτσι ώστε να αναζωογονηθεί η αίγλη της χώρας μας σε όσο το δυνατό ευρύτερο κοινό. Αν τούτο προχωρήσει μεθοδικά και επίμονα, θα εμπνεύσουμε τον σεβασμό και την αμέριστη στήριξή όλων όπου και όταν χρειάζεται. Για την επιτέλεση του σημαντικού αυτού εθνικού σκοπού, υπάρχει ένας μάλλον απλός και περίπου ανέξοδος τρόπος, ο οποίος πιστεύω ότι θα είναι λίαν αποτελεσματικός.
Πρέπει να οργανωθούν διαλέξεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις, είτε σε κάποια αίθουσα του Δήμου είτε σε αμφιθέατρο Πανεπιστημίου, που θα οργανώσουν οι Έλληνες φοιτητές σε συνεργασία με την τοπική ελληνική κοινότητα, προσκαλώντας επίλεκτα πρόσωπα και στελέχη της τοπικής κοινωνίας, καθώς και τους δημοσιογράφους των τοπικών και όχι μόνο, εφημερίδων και περιοδικών. Τις ομιλίες /διαλέξεις θα αναπτύξουν Έλληνες ιστορικοί, από τους οποίους έχουμε πολλούς, οι οποίοι κατέχουν την αρχαία ελληνική Γραμματεία και είναι βέβαιο ότι θα ενθουσιάσουν και θα εκπλήξουν τους παρισταμένους, οι οποίοι, μόλις ακούσουν την ομιλία, θα θεωρούνται πλέον θαυμαστές της Ελλάδος, κήρυκες του ελληνικού πολιτισμού και προπάντων υποστηρικτές και προστάτες κάθε ελληνικού θέματος που θα εξαρτάται από την χώρα τους αλλά και σε διεθνή θέματα.
Μια υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, σε συνεργασία με μια υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών και την σύμπραξη των Πρεσβειών μας, θα φροντίσουν α) Να συζητήσουν το σκεπτικό και τις επιδιώξεις του προγράμματος αυτού και να καταλήξουν σε συγκεκριμένες αποφάσεις και ενέργειες. β) να επιλέξουν τις πόλεις όπου θα δοθούν οι διαλέξεις. γ) να έρθουν σε επαφή με έναν εκπρόσωπο των φοιτητών της πόλης αυτής και τον εκπρόσωπο της τοπικής ελληνικής κοινότητας, στους οποίους θα εξηγήσουν πως και τι περιμένουμε από αυτούς. δ) Να έρθουν σε επαφή με Έλληνες ιστορικούς, είτε καθηγητές Πανεπιστημίου, είτε ρέκτες της ελληνικής ιστορίας και από ό,τι γνωρίζω, υπάρχουν αρκετοί, οι οποίοι πιστεύω ευχαρίστως θα προσφέρουν τις γνώσεις τους και τις υπηρεσίες τους στο εθνικό αυτό σκοπό. ε) Να συγκεντρωθούν όλοι οι καθηγητές/ομιλητές, ανταλλάζοντας απόψεις με τις οργανωτικές Υπηρεσίες, και να καταλήξουν σε συγκεκριμένο πρόγραμμα με τα θέματα των ομιλιών, με το ρόλο ενός εκάστου. Καλό θα είναι να υπάρχουν ξενόγλωσσοι για να δίνεται η ομιλία στην τοπική γλώσσα, ζ) Να συγκεντρωθούν σε χώρο στην Αθήνα, οι καθηγητές/ομιλητές, μαζί με τους εκπροσώπους των πόλεων, φοιτητές/εκπροσώπους των τοπικών κοινοτήτων, στους οποίους να αναλυθεί όλο το σκεπτικό του προγράμματος αυτού, να ανταλλάξουν απόψεις και να καταλήξουν σε συγκεκριμένο πρόγραμμα με τα θέματα των ομιλιών, με το ρόλο ενός εκάστου. Ό,τι άλλο κριθεί αναγκαίο.
Εάν όλα τα πιο πάνω, ή όπως αλλιώς διαμορφωθούν, προετοιμαστούν προσεκτικά και ολοκληρωμένα και εκτελεστούν μεθοδικά και μελετημένα, είναι βέβαιο ότι θα δημιουργηθεί ένα δυνατό φιλελληνικό πνεύμα και ρεύμα που θα σαρώσει κάθε αντίθετο λόγο, για να μην πούμε αντίπαλο, για τη χώρα μας που θα καταστεί καταλύτης και απαρχή επιλύσεως κάθε προβλήματός μας, ακόμη και τα οικονομικά μας, σε συνδυασμό βέβαια με μια υπεύθυνη και νοικοκυρεμένη πολιτική δική μας.
thiakos.blogspot.com.