Απόλυτη ανατροπή των ισορροπιών στην Ανατολική Μεσόγειο: Μετατροπή C-130 σε ιπτάμενα τάνκερ εξετάζει η Πολεμική Αεροπορία

Σχετική πρόταση φέρεται να έχει γίνει από το Ισραήλ το οποίο άλλωστε αποτελεί το μεγάλο φαβορί για να αναλάβει τη συντήρηση τουλάχιστον τριών C-130 τα οποία εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα παραμένουν καθηλωμένα στο έδαφος.

Από: newpost.gr - του Κώστα Σαρικά

Έτοιμη για το επόμενο μεγάλο βήμα αναβάθμισης των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της φαίνεται ότι είναι η Πολεμική μας Αεροπορία αμέσως μετά τη συμφωνία για την απόκτηση των 18 υπερσύγχρονων Γαλλικών μαχητικών Rafale. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει ωριμάσει το σχέδιο ενίσχυσης της HAF με ιπτάμενα τάνκερ για τον εναέριο ανεφοδιασμό του στόλου των μαχητικών της. Και μάλιστα στο τραπέζι έχει πέσει και εξετάζεται το ενδεχόμενο  μετατροπής σε air refueling tankers δύο μεταγωγικών C-130 από αυτά που ήδη διαθέτει στο οπλοστάσιό της η Πολεμική Αεροπορία.

Σχετική πρόταση φέρεται να έχει γίνει από το Ισραήλ το οποίο άλλωστε αποτελεί το μεγάλο φαβορί για να αναλάβει τη συντήρηση τουλάχιστον τριών C-130 τα οποία εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα παραμένουν καθηλωμένα στο έδαφος. Πρόκειται για πρόταση χαμηλού κόστους αφού ήδη εδώ και χρόνια αεροπορίες σε όλο τον κόσμο έχουν μετατρέψει τέτοια μεταγωγικά σε ιπτάμενα τάνκερ με προσθήκη δεξαμενής μέσα στο αεροσκάφος, τροποποιήσεις στο πιλοτήριο απ’ όπου θα γίνεται ο ανεφοδιασμός με την εγκατάσταση συστήματος ελέγχου και χρήση ατρακτιδίων με τις απαραίτητες «μάνικες» τα οποία εγκαθίστανται στις πτέρυγες.

Ήδη η Πολεμική μας Αεροπορία από την δεκαετία του 90’ χρησιμοποιούσε σε ανάλογη αποστολή αεροσκάφη A-7E II τα οποία είχε αποκτήσει μεταχειρισμένα από το US NAVY. Με ειδικά ατρακτίδια εναέριου ανεφοδιασμού τα οποία είχαν αποκτηθεί μαζί με τα αεροσκάφη η HAF εκπαιδεύτηκε εντατικά στο air refueling. Τόσο στα F-16C/D τα οποία τότε διέθετε η Πολεμική Αεροπορία αλλά και στα Γαλλικά Mirage 2000 EG. Έτσι οι Έλληνες ιπτάμενοι εξοικειώθηκαν στον εναέριο ανεφοδιασμό.

Όμως τα «γεράκια» της HAF δεν περιορίστηκαν στον εναέριο ανεφοδιασμό από τα A-7 .Στο πλαίσιο της εκπαίδευσης μέσα στο ΝΑΤΟ συμμετέχουν αδιάλειπτα σε κάθε εκπαιδευτική δραστηριότητα της Συμμαχίας η οποία τους δίνει τη δυνατότητα για air refueling. Αποτέλεσμα είναι ότι το σύνολο των ιπτάμενων της HAF γνωρίζει άριστα τη διαδικασία κάτι που αποδείχθηκε και πριν από ένα μήνα όταν μαχητικά F-16 και Mirage 2000-5 ανεφοδιάστηκαν στον αέρα από ιπτάμενο τάνκερ Α-330 της Armee DeL’Air στο πλαίσιο της μεγάλης άσκησης «SKYROS 21».

Η ανάγκη να επιχειρούν τα Ελληνικά μαχητικά σε μεγάλες αποστάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο μακριά από τα αεροδρόμια έως και την Κύπρο όπως φάνηκε και στην κρίση του περασμένου καλοκαιριού αλλάζει τα δεδομένα.Με τους επιτελείς να εμφανίζονται πλέον θετικοί στην απόκτηση ιπτάμενων τάνκερ από την Πολεμική μας Αεροπορία.

Σχετική αναφορά για την απόκτηση από την HAF air refueling αεροσκαφών έκανε πρόσφατα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος. «Τα εξοπλιστικά προγράμματα διαμορφώνονται ως απόρροια μεθοδευμένων θεσμικών ενεργειών, λαμβάνοντας υπόψη την επαύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας, για την υλοποίηση των σχεδίων της ΠΑ. Προς επίτευξη των ανωτέρω, παρέχονται κατευθύνσεις από την ισχύουσα Δομή Δυνάμεων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, σύμφωνα με την οποία έχει προβλεφθεί η προμήθεια αεροσκαφών ρόλου Air-to-Air Refueling» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ήδη η Τουρκική πολεμική αεροπορία διαθέτει εδώ και χρόνια και χρησιμοποιεί  για τον εναέριο ανεφοδιασμό των μαχητικών της επτά ιπτάμενα τάνκερ KC-135 Stratotanker τα οποία επιχειρούν από την 101 Μοίρα στη βάση του Ιντσιρλίκ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail