Του Στρατή Μαζίδη
Όταν καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε κάποιο πρόβλημα, συνήθως έχουμε μπροστά μας κάποιες επιλογές. Άλλες από αυτές με ελάχιστες ή καθόλου συνέπειες κι άλλες με σοβαρό αντίκτυπο που πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη. Σημαντικό επίσης ρόλο στην τελική μας απόφαση διαδραματίζει και το ζητούμενο. Γιατί επιλέγουμε το Α αντί για το Β; Τι προσδοκούμε;
Η απόφαση για lockdown την άνοιξη του 2020 θεωρήθηκε από την πλειοψηφία του κόσμου λογική και αναμενόμενη. Αυτό συνέβη για τρεις λόγους. Ο πρώτος ήταν διότι η πανδημία του κορωνοϊού ήταν κάτι άγνωστο. Υπήρχε φόβος στην κοινωνία. Συνηθίζαμε να κάνουμε απολύμανση στο παραμικρό. Σήμερα εξακολουθεί αυτή η τάση ή φοράμε μόνο τις μάσκες [που τότε κάποιοι ξόρκιζαν] και αυτές για να αποφύγουμε το πρόστιμο; Ο δεύτερος λόγος ήταν γιατί η κοινωνία πίστεψε πως πράγματι η κυβέρνηση επιθυμούσε να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα υγείας. Ο τρίτος λόγος ήταν επειδή η πλειοψηφία πίστευε πώς δε θα ακολουθούσε άλλο lockdown, κάτι για το οποίο διαβεβαίωναν σχετικά τακτικά κυβερνητικά στελέχη επικαλούμενα τις αντοχές της οικονομίας.
Ελήφθη λοιπόν αυτή η ακραία απόφαση ούτως ώστε να ενισχυθεί το δημόσιο σύστημα υγείας. Δεχθήκαμε να ματώσουμε αλλά τουλάχιστον να αποκτήσουμε ένα σημαντικό όπλο όχι μόνο απέναντι στην πανδημία αλλά και στη συνέχεια. Θυσιαστήκαμε για κάτι ιερό.
Το lockdown είναι όπλο μιας χρήσης και συγκεκριμένου περιορισμένου χρονικού διαστήματος. Όπως δεν μπορείς να παίρνεις κορτιζόνη μία ζωή ομοίως δεν μπορείς να έχεις διαρκώς lockdown διότι μετά μετράς περισσότερες πληγές από αυτήν την όποια επιθυμείς να θεραπεύσεις.
Στους μήνες που πέρασαν ο κόσμος έμαθε να ζει με τον ιό. Πριν ένα χρόνο ήταν κάτι το άγνωστο και προκαλούσε φόβο, σήμερα πια όχι.
Επιπλέον άδειασαν οι τσέπες και τα πορτοφόλια των πολιτών. Θάνατο δεν προκαλεί μόνο ο κορωνοϊός αν ανήκεις σε εκείνο το πολύ μικρό ποσοστό που θα ασθενήσει σοβαρά και θα χάσει τη ζωή του αν κολλήσει και εκδηλωθεί το νόσημα. Θάνατο προκαλεί επίσης η πείνα, το άγχος και οι ασθένειες που αυτό επιφέρει.
Ο κόσμος θέλει πλέον να ζήσει και να εργαστεί, αν του έχει απομείνει αυτή η δυνατότητα. Δεν μπορεί άλλο τα παράλογα μέτρα, που δε χρειάζεται να αναλύσουμε για ακόμη μια φορά. Επίσης έχει ανάγκη για την ψυχολογία του να βγει έξω, να περπατήσει, να ανταλλάξει μια κουβέντα, να πιει μια πορτοκαλάδα.
Το lockdown προκαλεί πλέον περισσότερα και σοβαρότερα προβλήματα, από εκείνο το οποίο ήρθε να αντιμετωπίσει. Ήταν ένα ισχυρό όπλο, του οποίου η χρήση δεν αξιοποιήθηκε.