Από: newpost.gr
«Προστιθέμενη αξία» στην ήδη εντυπωσιακών επιδόσεων πλατφόρμα των Dassault Rafale που θα αποκτήσει η Πολεμική Αεροπορία δίνουν οι πύραυλοι Meteor. Πρόκειται για ένα πρόσθετο εργαλείο στα χέρια των άξιων Ελλήνων ιπταμένων που μπορεί να προκαλέσει καίρια χτυπήματα στην Τουρκική Πολεμική Αεροπορία και μάλιστα – λόγω βεληνεκούς – από απόσταση… ασφαλείας.
Ο συγκεκριμένος πύραυλος που μπορεί να εξοπλιστεί στα Rafale έκδοσης F3-R, έχει τη δυνατότητα εμπλοκής στόχου εκτός οπτικού πεδίου (Beyond Visual Range) ενώ διαθέτει προηγμένα συστήματα ανίχνευσης στόχου και πρόωσης που τον καθιστούν ιδιαίτερα αποτελεσματικό αλλά και καταστροφικό, κάτι που σίγουρα θα φέρει «ανατροπές» και θα προκαλέσει τεράστιο πονοκέφαλο στις αεροπορικές δυνάμεις της Τουρκίας.
Τα στοιχεία που τον διαφοροποιούν από τους υπόλοιπους είναι αφενός το σύστημα πρόωσής του και αφετέρου το σύστημα δεδομένων και «επικοινωνιών».
Σε ό,τι αφορά το σύστημα πρόωσής του, ο Meteor χρησιμοποιεί κινητήρα ramjet στερεού καυσίμου, που του δίνει τη δυνατότητα ελέγχου της ισχύος της πρόωσής του μετά την εκτόξευση του από το μαχητικό αεροσκάφος, σε αντίθεση με άλλους πυραύλους αέρος-αέρος.
Ουσιαστικά, όταν ο πύραυλος εκτοξεύεται, τότε χρησιμοποιεί την πρόωση που του παρέχει το σύστημα ramjet εξοικονομώντας έτσι σημαντική ποσότητα καυσίμου, την οποία αξιοποιεί στο επόμενο στάδιο πριν την τελική «εμπλοκή» με τον εχθρικό στόχο, καθιστώντας τον Meteor σε φάση «υψηλής ενέργειας» (high-energy state).
Με άλλα λόγια, ο πύραυλος είναι σε θέση να επιταχύνει μετά την εκτόξευσή του, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες να χτυπήσει αποτελεσματικά το στόχο, ενώ παράλληλα μειώνει σε μεγάλο βαθμό τη δυνατότητα ελιγμού και αποφυγής του από τον εχθρό. Εν ολίγοις, ο εξοπλισμένος με ramjet πύραυλος Meteor έχει περισσότερες πιθανότητες να χτυπήσει έναν στόχο σε μεγάλες αποστάσεις από έναν πύραυλο αέρος-αέρος με έναν τυπικό σύστημα πρόωσης.
Ανάλυση δεδομένων
Το άλλο σημαντικό χαρακτηριστικό του είναι το σύστημα επικοινωνιών που διαθέτει, καθώς ο Meteor χρειάζεται ενημέρωση στοιχείων και δεδομένων, αφού έχει εκτοξευθεί, προκειμένου να κάνει «διορθώσεις» στην πορεία του, για να είναι σε θέση να πλήξει αποτελεσματικά το στόχο.
Ο Meteor μπορεί να λαμβάνει τέτοιες ενημερώσεις όχι μόνο από το μαχητικό αεροσκάφος που τον εκτοξεύει, αλλά και από «τρίτα» μέσα που επιχειρούν στο πεδίο, όπως φίλια και συμμαχικά αεροσκάφη, ραντάρ αλλά και αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου (AEW&C), μια ικανότητα του πυραύλου ιδιαίτερα χρήσιμη όταν ο Meteor «εμπλέκει» στόχους σε μεγάλη απόσταση.
Ασταμάτητοι, φονικοί και… πιστοποιημένοιοι Meteor
Η πρώτη επιχειρησιακή έξοδος του Rafale με τους πυραύλους Meteor κάτω από τα ‘’Δ’’ φτερά του πραγματοποίηθηκε στις αρχές Μαρτίου με επιτυχία από την Armee De L’Air. Tης έκδοσης δηλαδή την οποία θα αποκτήσει η Ελλάδα και η HAF με τα πρώτα μαχητικά να προσγειώνονται στη ‘’φωλιά’’ των ‘’Δελταπτέρυγων’’ στην Τανάγρα το προσεχές καλοκαίρι. Ενώ όπως προβλέπει η συμφωνία της Αθήνας με το Παρίσι μαζί με τα Γαλλικά μαχητικά θα φτάνουν ταυτόχρονα στην 114 Πτέρυγα Μάχης και οι πύραυλοι Meteor. Με βάρος 190 κιλά, ταχύτητα 4 mach και εμβέλεια που αγγίζει σύμφωνα με πληροφορίες τα 110 χλμ(πρόκειται για διαβαθμισμένο χαρακτηριστικό από τους Γάλλους) οι Meteor έχουν δυνατότητα εμπλοκής στόχων εκτός οπτικού πεδίου(Beyond Visual Range) με απόλυτη ακρίβεια χάρη στο προηγμένο σύστημα πρόωσης και ανίχνευσης στόχου.
Οι Γάλλοι ήδη έχουν προχωρήσει τόσο σε δοκιμαστικές βολές των πυραύλων Meteor σε εναέριους στόχους όσο και σε ‘’χειρουργικά’’ χτυπήματα στο έδαφος και μάλιστα σε πραγματικούς στόχους κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων απέναντι στο Ισλαμικό Κράτος. Αν και επίσημα δεν έχουν δώσει στοιχεία και λεπτομέρειες οι πληροφορίες που ήδη γνωρίζει η Πολεμική μας Αεροπορία προκαλούν μεγάλη ικανοποίηση στους Έλληνες επιτελείς για το νέο μαχητικό της HAF.
Ανάλογα είναι τα θετικά μηνύματα που φτάνουν από τη Γαλλία και το Mont De Marsan. Οι Έλληνες ιπτάμενοι και τεχνικοί οι οποίοι ήδη μυούνται στα μυστικά των Rafale κάνουν λόγο για το μαχητικό που θα αλλάξει απόλυτα τα δεδομένα και τον συσχετισμό αεροπορικής ισχύος στο Αιγαίο.