peteranta / Pixabay |
Από: huffingtonpost.gr
Ο Κιμ είχε πει και στο παρελθόν ότι η χώρα του αντιμετωπίζει τη «χειρότερη κατάσταση» λόγω πολλών παραγόντων, όπως η πανδημία του κορονοϊού, οι διεθνείς κυρώσεις και οι φυσικές καταστροφές το περασμένο καλοκαίρι.
Αλλά είναι η πρώτη φορά που την συνέκρινε δημόσια με τον θανατηφόρο λιμό.
Οι ομάδες παρακολούθησης της Βόρειας Κορέας δεν έχουν εντοπίσει σημάδια μαζικής πείνας ή ανθρωπιστικής καταστροφής. Ωστόσο, τα σχόλια του Κιμ δείχνουν πόσο σοβαρά αντιμετωπίζει τις τρέχουσες δυσκολίες - που οι ξένοι παρατηρητές λένε ότι είναι η μεγαλύτερη δοκιμασία στα εννέα χρόνια της δικτατορίας του.
«Υπάρχουν πολλά εμπόδια και δυσκολίες μπροστά μας», δήλωσε ο Κιμ στα μέλη του κυβερνώντος κόμματος την Πέμπτη, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Korean Central News Agency (KCNA).
«Αποφάσισα να ζητήσω από τις οργανώσεις του WPK (Εργατικό Κόμμα της Κορέας) σε όλα τα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένης της Κεντρικής Επιτροπής και των γραμματέων ολόκληρου του κόμματος, να πραγματοποιήσουν μια ακόμη πιο δύσκολη επίπονη πορεία για να ανακουφίσουν τους ανθρώπους μας από τις δυσκολίες, έστω και λίγο », είπε ο Κιμ.
Η ομιλία του έγινε στην τελετή λήξης μιας συνάντησής του με χιλιάδες λαϊκά μέλη του κυβερνώντος κόμματος.
Κατά τη διάρκεια του κομματικού συνεδρίου τον Ιανουάριο, ο Κιμ διέταξε αξιωματούχους να οικοδομήσουν ισχυρότερη αυτοδύναμη οικονομία, να μειώσουν την εξάρτηση από τις εισαγωγές και να παράγουν περισσότερα καταναλωτικά αγαθά.
Ωστόσο, τα προβλήματα της Βόρειας Κορέας είναι αποτέλεσμα δεκαετιών κακοδιαχείρισης, αυτοεπιβαλλόμενης απομόνωσης και κυρώσεων για το πυρηνικό της πρόγραμμα, λένε οι αναλυτές.
Τα στοιχεία της Κίνας δείχνουν ότι το εμπόριο της Βόρειας Κορέας με την Κίνα - ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος και ευεργέτης της - μειώθηκε κατά περίπου 80% πέρυσι μετά το κλείσιμο των συνόρων της χώρας ως μέρος των αυστηρών μέτρων κατά της πανδημίας.
Οι ειδικοί λένε ότι η Βόρεια Κορέα δεν έχει άλλη επιλογή επειδή μια ενδεχόμενη μεγάλη διασπορά του κορονοϊού μπορεί να έχει τρομερές συνέπειες στο αποδεκατισμένο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης.
Ο Τσα Ντέοκ-Τσέολ, αναπληρωτής εκπρόσωπος του Υπουργείου Ενοποίησης της Νότιας Κορέας, δήλωσε στους δημοσιογράφους την Παρασκευή ότι υπάρχουν πολλά σημάδια ότι η Βόρεια Κορέα λαμβάνει μέτρα για να διευκολύνει τον έλεγχο στα σύνορά της με την Κίνα, συμπεριλαμβανομένων των αναφορών του ίδιου του Βορρά ότι δημιούργησε νέες εγκαταστάσεις προστασίας από τον ιό στα σύνορα και ψήφισε νέους νόμους για την απολύμανση των εισαγόμενων εμπορευμάτων.
Η Βόρεια Κορέα εξαρτάται για χρόνια από τη διεθνή βοήθεια μετά τον λιμό στα μέσα της δεκαετίας του 1990, ο οποίος επιταχύνθηκε από την απώλεια της σοβιετικής βοήθειας, την κακοδιαχείριση και τις φυσικές καταστροφές. Ο ακριβής αριθμός των νεκρών δεν έγινε ποτέ σαφής, αλλά κυμάνθηκε από εκατοντάδες χιλιάδες έως 2-3 εκατομμύρια ανθρώπους.
Ορισμένοι ειδικοί λένε ότι οι συνεχιζόμενες δυσκολίες της Βόρειας Κορέας δεν θα οδηγήσουν σε λιμό, επειδή η Κίνα δεν θα το αφήσει να συμβεί. Λένε ότι η Κίνα ανησυχεί για τους πρόσφυγες της Βόρειας Κορέας που πλημμυρίζουν τα σύνορα ή την εγκαθίδρυση μιας «φιλοαμερικανικής» ενωμένης Κορέας στην πόρτα της.
Οταν ο Κιμ τον προηγούμενο μήνα αντάλλαξε μηνύματα με τον Κινέζο Πρόεδρο, Σι Τζινπινγκ, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας μετέδωσαν ότι ο Σι εξέφρασε τη δέσμευσή του να «προσφέρει στους λαούς των δύο χωρών καλύτερη ζωή».
Ορισμένοι αναλυτές το εξέλαβαν ως ένδειξη ότι η Κίνα σύντομα θα παράσχει στη Βόρεια Κορέα τροφή, λιπάσματα και άλλες προμήθειες που είχαν μειωθεί σημαντικά εν μέσω του κλεισίματος των συνόρων λόγω της πανδημίας.