Παρα ταύτα η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να μην προβεί σε απολύτως καμμιά νόμιμη ενέργεια, που όφειλε να κάνει για την υπεράσπιση των ελληνικών συμφερόντων, αφήνοντας ελεύθερο το πεδίο στην Τουρκία, η οποία θα επωφεληθεί από την ελληνική αδράνεια και τις άστοχες απαντήσεις Δένδια στις προβοκάτσιες Τσαβούσογλου στην Άγκυρα.
Συγκεκριμένα:
- Στις 13 Απριλίου, η Τουρκία ενημέρωσε όλους τους διεθνείς οργανισμούς και όλες τις χώρες, άρα και την Ελλάδα, ότι «… Ή Ελλάδα παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάννης για τα νησιά Λήμνο, Σαμοθράκη, Χίο, Σάμο, που τελούν υπό καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης». Επομένως αυτή την τουρκική ενέργεια σε βάρος της Ελλάδας την γνώριζε η κυβέρνηση Μητσοτάκη ( ΥΠΕΞ ΥΕΘΑ Μεταφορών Ναυτιλίας κλπ. από τις 13 Απριλίου 2021.
- Ωστόσο σύμφωνα με τα επίσημα διεθνή στοιχεία και σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάννης, η Ελλάδα ΔΕΝ παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάννης, ούτε το Καταστατικό ΟΗΕ, ή άλλου διεθνούς οργανισμού. Σύμφωνα με το αρθρο13 η Ελλάδα θα παραβίαζε τη Συνθήκη ΜΟΝΟ αν είχε μεταφέρει…το ναύσταθμο της Σαλαμίνας σε ένα από τα τέσσερα νησιά που επικαλείται η Τουρκία, κάτι που δεν έχει συμβεί.
Ως εκ τούτου ΝΟΜΙΚΑ,ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΑ.ΠΟΛΙΤΙΚΑ και ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ, η Ελλάδα ΔΕΝ έχει παραβιάσει τη Συνθήκη της Λωζάννης.
Την απολύτως κατοχυρωμένη αυτή θέση, η κυβέρνηση και η ηγεσία του ΥΠΕΞ ΔΕΝ την υποστήριξε στην Άγκυρα. Έτσι όταν στη συνέντευξη τύπου ο Τούρκος ΥΠΕΞ προκλητικά δήλωσε ότι η Ελλάδα παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάννης διότι στρατιωτικοποιεί τα νησιά του Αν Αγαίου,τα οποία βάση της Συνθήκης έχουν καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης, ο κ Δένδιας δήλωσε- επιβεβαίωσε παραβίαση της Συνθήκης από την Ελλάδα, με το αιτιολογικό ότι τα ελληνικά νησιά δέχονται απειλή από την Τουρκία. Κυβέρνηση και ΜΜΕ πανηγύρισαν για το ύφος και την έκρηξη Δένδια μπροστά στον Τσαβούσογλου, χωρίς να λάβουν υπόψη τους το περιεχόμενο και τις βαριές επιπτώσεις των δηλώσεων Δένδια. Έτσι:
- Ο ΥΠΕΞ ψευδώς και παραπλανητικώς δήλωσε- αποδέχθηκε παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάννης, ενώ ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ.
- Η δήλωση Δένδια αποτελεί επίσημη ελληνική κρατική δήλωση,(Official Hellenic Statement Declaration) η οποία έχει υψίστη νομική ισχύ και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κάθε Δικαστήριο Οργανισμό ή Διαιτησία.
- Η δήλωση Δένδια καταγράφηκε διεθνώς ως ουσιώδης παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάννης από την Ελλάδα. Το γεγονός αυτό το έχει στη διάθεση της η Τουρκία για να το χρησιμοποιήσει σε βάρος της κυριαρχίας και των δικαιωμάτων της Ελλάδας. Και τούτο διότι η Σύμβαση της Βιέννης 1969 Περί Συνθηκών, στο άρθρο 60 ορίζει «Ουσιώδη παραβίαση τα Συνθήκης από το ένα μέρος ( Ελλάδα) μπορεί να επικαλεστεί το δεύτερο μέρος ( Τουρκία) και να ζητήσει την εν μέρει ή εν όλω αναστολή της εφαρμογής της Συνθήκης».
- Πέντε ημέρες μετα την συνάντηση της Άγκυρας, ο Τούρκος ΥΠΕΞ σε συνέντευξη του εκμεταλλεύθηκε πλήρως υπερ της Τουρκίας τις αστοχίες της δήλωσης Δένδια. «…Λέμε ότι τα νησιά πρέπει να είναι αφοπλισμένα σύμφωνα με τη Λωζάννη. Υπάρχει απειλή, απαντά ο Δένδιας…» Αυτό δείχνει ότι η Τουρκία μπορεί να αξιοποιήσει σε βάρος της χώρας τη θέση Δένδια και να οδηγηθεί η Ελλάδα σε περιπέτειες. Ο πονηρός Τσαβούσογλου όμως το πήγε παραπέρα. « ..Η Γαλλία πουλά τα πολεμικά της αεροπλάνα στην Ελλάδα. Αυτό είπα στον Δένδια εκείνη την ημέρα. Αναφέρει ως δικαιολογία ότι υπάρχει απειλή και γι’ αυτό εξοπλίζονται τα νησιά. Μαζί θα λύσουμε τα προβλήματα μας. Ό,τι και να αγοράζει η Ελλάδα δεν θα της είναι χρήσιμο..».
- Με τη δήλωση αυτή ο Τσαβούσογλου τονίζει ότι με τους S- 400 η ελληνική αεροπορική ισχύς καθίσταται προβληματική και αντιμετωπίσιμη. Ωστόσο ο κ Δένδιας ουδέν ανέφερε για τους S-400 τους οποίους η Τουρκία προμηθεύθηκε για να αντιμετωπίσει όπως έχει δηλώσει διεθνώς την ελληνική Πολεμική Αεροπορία (δήλωση Ακάρ).
- Μια ημέρα πριν τη συνάντηση της Άγκυρας, δηλαδή 14 Απριλίου 2021, η Τουρκία ενημέρωσε τη διεθνή κοινότητα ότι θα εκτελέσει βολές με πυρά στην «τουρκική κυριαρχία- επικράτεια» σε περιοχή που αποκαλύπτει το Μilitaire.gr, γεγονός που ήταν γνωστό στην κυβέρνηση .
- Ωστόσο σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία που δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα, η τουρκική περιοχή καταλαμβάνει ελληνική κυριαρχία ( Σαμοθράκη – Τζουράφα, ΧΑΡΤΗΣ Νο1) παραβιάζοντας κατάφωρα τις αποφάσεις – Καταστατικό του ΟΗΕ και επομένως θα αναμενόταν καταγγελία της Τουρκίας στον ΟΗΕ για να προασπίσει την ελληνική κυριαρχία, η οποία δεν έγινε.
Πέραν αυτού όμως η τουρκική περιοχή εισέρχεται στο FIR Αθηνών και μετατρέπει 6νμ διεθνούς θάλασσας σε τουρκική κυριαρχία, θέτοντας στα άχρηστα όλα τα ελληνικά συμφέροντα ( ΑΟΖ, Υφαλοκρηπίδα, περιοχή SAR, FIR Αθηνών κλπ.), παραβιάζοντας επίσης τις αποφάσεις ΟΗΕ και ΙCΑΟ περί οριοθέτησης του FIR Αθηνών /Κων-λης. Την περίπτωση αυτή όμως του FIR, η κυβέρνηση ή δεν την αντιλήφθηκε, ή εφάρμοσε πολιτική παραχωρήσεων. Και αυτό γιατί η ελληνική αντίδραση- αν και αναποτελεσματική- αναφέρεται ΜΟΝΟΝ στην κατάληψη της ελληνικής κυριαρχίας και όχι στην κατάληψη του FIR Αθηνών, το οποίο αποτελεί ασπίδα προστασίας των ελληνικών συμφερόντων στο Αιγαίο, δεδομένου ότι ορίζεται/συμπίπτει με τα δυτικά σύνορα της Τουρκίας. Η «κουτσή» ελληνική αγγελία παρατίθεται ως τεκμήριο. ΝΟΤΑΜ Α0927/21
- Την παραμονή της συνάντησης στην Άγκυρα, η Τουρκία επίσης ενημέρωσε τη διεθνή κοινότητα ότι θα εκτελέσει βολές με πυρά «στην τουρκική επικράτεια – κυριαρχία» και μέχρι ύψος 51.000 πόδια στην περιοχή του ΧΑΡΤΗ Νο 2.
- Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η τουρκική περιοχή εισέρχεται στη διεθνή θάλασσα και εντός του FIR Αθηνών, την οποία η Άγκυρα μετατρέπει σε τουρκική κυριαρχία. Για την ενέργεια αυτή της Τουρκίας την οποία η κυβέρνηση δεν έδωσε στη δημοσιότητα, σημειώνονται:
ΠΡΩΤΟΝ: Παραβιάζει την απόφαση ΙCΑΟ 1950 περί οριοθέτησης FIR Αθηνών/Κων-λης το οποίο από τις εκβολές του Έβρου μέχρι 15νμ ανατολικά της Μεγίστης, που είναι ΑΙΓΑΙΟ, ακολουθεί τα 6νμ τουρκικά χωρικά ύδατα και τη μέση γραμμή όπου υπάρχουν ελληνικά νησιά απέναντι από τις τουρκικές ακτές.
ΔΕΥΤΕΡΟΝ: Παραβιάζει την απόφαση ΙCΑΟ 1952 περί οριοθέτησης τα περιοχής Έρευνας και Διάσωσης ( Ελλάδας- Τουρκίας) που ορίζεται από το FIR Αθήνας/Κων-λης.
ΤΡΙΤΟΝ : Παραβιάζει το Καταστατικό ΟΗΕ διότι η Τουρκία αρπάζει 6νμ διεθνούς θάλασσας και τη μετατρέπει σε τουρκική κυριαρχία, δηλαδή 6νμ τουρκικά χωρικά ΄ύδατα συν 6νμ διεθνή θάλασσα. Υπενθυμίζεται ότι από τον Σεπτέμβριο 2019 η κυβέρνηση συμφώνησε με την Τουρκία ότι η περιοχή ανατολικά της Ρόδου είναι Μεσόγειος στην οποία η Τουρκία έχει ορίσει 12νμ χωρικά ύδατα και όχι Αιγαίο όπου έχει 6νμ χωρικά ύδατα. Η συμφωνία αποτέλεσε την απαρχή και τη βάση της τουρκο/λυβικής ΑΟΖ δεδομένου ότι με 12νμ τουρκικά χωρικά ύδατα ανατολικά της Ρόδου στραγγαλίζεται η ΑΟΖ Ρόδου/Μεγίστης.
ΤΕΤΑΡΤΟΝ: Οι τουρκικές βολές μέχρι τα 51.000 πόδια στην περιοχή νεκρώνουν τους αεροδιαδρόμους στο FIR Αθηνών από Ευρώπη σε M Ανατολή και αντιστρόφως, ενώ καθιστούν απροσπέλαστη την επικοινωνία μεταξύ Ρόδου Μεγίστης ακόμα και για τη μεταφορά ασθενών με πλοίο, αεροσκάφος ή ελικόπτερο.