Νέες χρυσές μπίζνες του Ερντογάν στη Λιβύη με ευρωπαϊκά κονδύλια ανώ των 3 δις που ψήφισε κι η Ελλάδα

Δεν πέρασαν παρά λίγες ώρες από την σκληρή κόντρα του Νίκου Δένδια με τον Τσαβούσογλου και η Τουρκία συνέχισε τις προκλήσεις της νότια της Κρήτης. Έτσι έστειλε φρεγάτα προκειμένου να παρενοχλήσει το γαλλικό ερευνητικό σκάφος «L’Atalante» το οποίο υπό την παρουσία ελληνικής φρεγάτας πραγματοποιούσε έρευνες εντός της ελληνικής ΑΟΖ, όπως αυτή πρόσφατα οροθετήθηκε με τη Συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου. Μάλιστα η τουρκική φρεγάτα τόλμησε να ζητήσει από το γαλλικό ερευνητικό σκάφος να απομακρυνθεί γιατί η περιοχή αυτή δήθεν ανήκε σε χώρο που δήθεν καλύπτεται από το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Νότης Μαριάς, Πρόεδρος του Κόμματος ΕΛΛΑΔΑ- Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, Καθηγητής Θεσμών ΕΕ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, πρώην Ευρωβουλευτής

Όμως παρά το τουρκολιβυκό μνημόνιο που παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Πατρίδας μας και το οποίο μάλιστα έχει χαρακτηριστεί ως ανυπόστατο και άκυρο από το ίδιο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, εντούτοις η ηγεσία της ΕΕ με τις ψήφους της Ελλάδας και της Κύπρου διασφάλισε πεσκέσι για τη Λιβύη ύψους τουλάχιστον 3 δις ευρώ.

Πεσκέσι της ΕΕ ύψους 3 δις ευρώ στη Λιβύη με τη σύμφωνη γνώμη της Ελλάδας παρά το άκυρο και παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο

Όπως έχουμε ήδη καταγγείλει με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 10ης Δεκεμβρίου 2020 για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) 2021-2027 την οποία υπερψήφισαν Μητσοτάκης και Αναστασιάδης (www.amna.gr/eu 11/12/2020 & www.naftemporiki.gr 11/12/2020) θα διατεθούν ευρωπαϊκά κονδύλια για την ενίσχυση των χωρών της αποκαλούμενης Νότιας Γειτονίας στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η Λιβύη.

Μάλιστα όπως ανακοίνωσε στις 9/2/2021 ο ίδιος ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Ζοσέπ Μπορέλ για τις χώρες της Νότιας Γειτονίας προβλέπεται να διατεθούν 7 δις ευρώ μέσω του νέου Μηχανισμού Γειτονίας, Ανάπτυξης και Διεθνούς Συνεργασίας (ΜΓΑΔΣ) της ΕΕ, για την εφαρμογή του ειδικού οικονομικού και επενδυτικού σχεδίου για την περίοδο 2021-2027, μέσω του οποίου θα μπορέσουν να κινητοποιηθούν δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις ύψους έως και 30 δις ευρώ στην περιοχή κατά την επόμενη δεκαετία. Στις δημόσιες επενδύσεις περιλαμβάνονται δανειακά κεφάλαια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, της Παγκόσμιας Τράπεζας κλπ.

Από αυτό το ποσό εκτιμάται ότι τουλάχιστον 3 δις ευρώ θα καταλήξουν στη Λιβύη καθώς η χώρα αυτή στο διάστημα 2014-2020 και εν μέσω εμφυλίου πολέμου κατάφερε ήδη να ενθυλακώσει τουλάχιστον 700 εκατ. ευρώ από τα οποία 435 εκατ. ευρώ αφορούσαν κονδύλια για το μεταναστευτικό και την κοινωνική συνοχή στη Λιβύη.

Στην ίδια γραμμή με τον Μπορέλ κινήθηκε και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σάρλ Μισέλ ο οποίος επισκέφθηκε τη Λιβύη στις 4 Απριλίου 2021 (www.politico.eu 4/4/2021).

Στα παραπάνω θα πρέπει να προστεθούν και οι δασμολογικές διευκολύνσεις προς τη Λιβύη για την εξαγωγή των προϊόντων της στην ΕΕ στο πλαίσιο της νέας από 1/9/2021 Συμφωνίας για το  προτιμησιακό εμπόριο ΕΕ-Χωρών Μεσογείου το οποίο  μόνο το 2019 ανήλθε στα 677 δις ευρώ.

Τέλος η ομαλοποίηση των σχέσεων της ΕΕ με τη Λιβύη ανοίγει το δρόμο και για άλλες επενδύσεις ευρωπαϊκών κεφαλαίων στη Λιβύη καθώς και για περαιτέρω ενίσχυση του διμερούς εμπορίου ΕΕ-Λιβύης.

Έτσι η Λιβύη παρά το γεγονός ότι συνεχίζει να επιμένει στην ισχύ και εφαρμογή του ανυπόστατου, άκυρου και παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, όπως δήλωσε άλλωστε δημόσια και παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την επίσκεψή του στη Λιβύη στις 6/4/2021 ο φιλότουρκος μεταβατικός πρωθυπουργός της Λιβύης, εντούτοις με τις ψήφους Αθήνας και Λευκωσίας άρχισε ήδη να ενθυλακώνει το ευρωπαϊκό χρήμα καθώς ο προϋπολογισμός της ΕΕ για το 2021 και η συνακόλουθη ετήσια χρηματοδότηση της Λιβύης από την ΕΕ υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ στις 14/12/2020 με τις ψήφους Αθήνας και Λευκωσίας και ήδη από 17/3/2021 τέθηκε σε εφαρμογή καθώς την ως άνω ημερομηνία δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ.


Ερντογάν: Η πολιτική του «πάρτα όλα» στη Λιβύη

Η στήριξη της Τουρκίας στην κυβέρνηση Σάρατζ είχε ως αποτέλεσμα να διασωθεί σε πρώτη φάση η ψευτοκυβέρνηση της Τρίπολης. Έτσι αφού ο Ερντογάν διασφάλισε την υπογραφή του ανυπόστατου, άκυρου και παρανόμου τουρκολιβυκού μνημονίου στις 29 Νοεμβρίου 2019, στη συνέχεια στις 13 Αυγούστου 2020 Τουρκία και Λιβύη υπέγραψαν οικονομική συμφωνία με σκοπό τη ρύθμιση εκκρεμών ζητημάτων που είχαν σχέση με διάφορα κατασκευαστικά έργα που είχαν αναλάβει τουρκικές εταιρείες την εποχή του Καντάφι (Anadolu 13/8/2020). Μέσα όμως από τη συμφωνία αυτή η Τουρκία πέτυχε να βάλει στο χέρι περίπου το 20% των διαφόρων επενδυτικών σχεδίων που αναμένεται να γίνουν στη Λιβύη. Το ποσό είναι τεράστιο αν λάβει κανείς υπόψη ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις η ανοικοδόμηση της Λιβύης θα ανέλθει τουλάχιστον στα 50 δις δολάρια. Όπως επισημαίνεται σε δημοσιεύματα η συμφωνία αυτή ανοίγει το δρόμο για χοντρές δουλειές σε τουρκικές εταιρείες κυρίως στον τομέα των κατασκευών, της ενέργειας και του εμπορίου. Άλλωστε η Τουρκία πλέον εκτόπισε την ΕΕ σε επίπεδο εξαγωγών και είναι μετά την Κίνα ο δεύτερος εξαγωγέας στη Λιβύη με έσοδα τουλάχιστον 1,53 δις δολάρια. Για να αντιληφθεί κανείς την τουρκική αποφασιστικότητα στη στήριξη του Σαράτζ αρκεί να λάβει υπόψη ότι στο μη στρατιωτικό πεδίο έφτασε στο σημείο να αποφασίσει να στείλει το καλοκαίρι του 2020 στη Δυτική Λιβύη το πλωτό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Zeynep Sultan του επιχειρηματικού ομίλου Karadeniz Holding (Daily Sabah 19/6/2020) προκειμένου να συμβάλει στην ηλεκτροδότηση της περιοχής.


Γερμανοτουρκική κοινοπραξία για ηλεκτροπαραγωγή στη Λιβύη με Siemens

Ακολούθησε στις αρχές του 2021 η ανακοίνωση της τουρκικής εταιρείας ΕΝΚΑ η οποία δήλωσε ότι σε κοινοπραξία με τη Siemens, θα κατασκευάσει δύο εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος το ένα 650 ΜW στην παραθαλάσσια πόλη της Misrata και το άλλο εργοστάσιο 671 MW στην πρωτεύουσα της Λιβύης, την Τρίπολη (Daily Sabah 7/1/2021).

Στο σημείο αυτό πρέπει να επισημανθεί ότι η Γερμανία επίσης πουλάει δήθεν τεχνική βοήθεια στη Λιβύη έχοντας αναλάβει την ανασυγκρότηση της Κεντρικής Τράπεζας της Λιβύης. Επιπλέον έχει προχωρήσει το 2020 σε εξαγωγές όπλων ύψους 331 εκατ. ευρώ προς χώρες που εμπλέκονται στρατιωτικά στη Λιβύη, όπως είναι η Αίγυπτος με πωλήσεις όπλων ύψους 308,2 εκατ. ευρώ, η Τουρκία με πωλήσεις όπλων αξίας 15,1 εκατ. ευρώ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με πωλήσεις όπλων αξίας 7,7 εκατ. ευρώ (DW 17/5/2020).


Στο κόκκινο η κόντρα Ντράγκι-Ερντογάν για την προίκα της Λιβύης

Εάν κανείς προσθέσει στις οικονομικές σχέσεις Τουρκίας-Λιβύης και την τεράστια στρατιωτική υποστήριξη της Τουρκίας στην ψευτοκυβέρνηση Σάρατζ καταλαβαίνει κανείς ότι η Άγκυρα έβαλε πόδι στην Λιβύη και θέλει πλέον να τα πάρει όλα. Έτσι σχεδιάζει να αναλάβει επιπλέον και την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου όχι μόνο σε περιοχές του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου αλλά σε όλη της σφαίρα των πετρελαιοπηγών της Λιβύης, όπου καθοριστικό ρόλο παίζει η ιταλική ΕΝΙ. Έτσι η Ρώμη η οποία είχε επίσης σφιχταγκαλιάσει τον Σάρατζ άρχισε να καταλαβαίνει πλέον ότι η λυκοφιλία της με την Τουρκία στην Λιβύη έβαινε προς το τέλος της καθώς ο Ερντογάν με την πολιτική του «πάρτα όλα» ήθελε πλέον τα πάντα στη Λιβύη.

Και αυτό αποδείχθηκε με τις συμβάσεις που υπογράφτηκαν κατά την πρόσφατη επίσκεψη στις 12 Απριλίου 2021 σύσσωμης του λιβυκής κυβέρνησης στην Τουρκία (Daily Sabah 12/4/2021) όπου, αφού για άλλη μια φορά επιβεβαιώθηκε η πλήρης εφαρμογή του άκυρου τουρκολιβυκού μνημονίου, εν συνεχεία διάφορες τουρκικές εταιρίες ανέλαβαν χοντρές δουλειές στη Λιβύη.

Έτσι ο επιχειρηματικός όμιλος Rönesans Holding ανέλαβε να κατασκευάσει 3 εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ένα Mall και ένα νέο διεθνές Terminal στο αεροδρόμιο Τρίπολης (Daily Sabah 13/4/2021) κάνοντας σφήνα στη Ρώμη που με την ιταλική κοινοπραξία Aeneas είχαν κλείσει από το 2017 τη δουλειά για την κατασκευή του αεροδρομίου της Τρίπολης.

Επιπλέον η τουρκική Aksa Enerji ανέλαβε επίσης την κατασκευή ενός άλλου σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Και σαν να μην έφταναν αυτά οι τούρκοι θέλουν να πετάξουν τους Ιταλούς έξω από την κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου των 1750 χιλιομέτρων που θα συνδέσει την Λιβύη με την Αίγυπτο. Ο αυτοκινητόδρομος αυτός είχε αρχίσει να κατασκευάζεται ήδη από το 1937 από τον Μουσολίνι και το 2008 ο Μπερλουσκόνι υποσχέθηκε να τον κατασκευάσει με δικές της δαπάνες η Ιταλία, ως αποζημίωση για τις ευθύνες της την εποχή της ιταλικής αποικιοκρατίας στη Λιβύη (www.ilpost.it 6/4/2021). Ο παραλιακός αυτός αυτοκινητόδρομος θα ξεκινά από τα σύνορα της Τυνησίας και θα φτάνει τουλάχιστον μέχρι τη Βεγγάζη για να συνεχιστεί στην πορεία προς τα σύνορα της Αιγύπτου. Το θράσος των Τούρκων είναι τόσο μεγάλο που θέλουν να αναλάβουν την κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου που όμως θα χρηματοδοτηθεί από την Ιταλία!!!

Για τον λόγο αυτόν ο Ντράγκι όταν στην επίσκεψη του στις 6 Απριλίου 2021 στην Λιβύη διαπίστωσε το τεράστιο τουρκικό χώσιμο σε βάρος των ιταλικών συμφερόντων ανακάλυψε τελικά ότι ο Ερντογάν είναι δικτάτορας και του επιτέθηκε.

Έτσι η ιταλοτουρκική σύγκρουση αναμένεται να ενταθεί στο μέλλον, πολύ δε περισσότερο καθώς η Κεντρική Τράπεζα της Λιβύης προχώρησε ήδη και σε σχετική συμφωνία με την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail