tpao.gov.tr |
Υπάρχει μεγαλύτερη πρόκληση η συνάντηση, που αναβλήθηκε για την Πέμπτη, να γίνει αμέσως μετά την άφιξη του κ. Τσαβούσογλου από τα κατεχόμενα; Εκτός και αν η Κύπρος (κατά τη ρήση του γενάρχη του κυβερνώντος κόμματος) βρίσκεται μακριά και οι κκ Δένδιας και Μητσοτάκης έχουν αποδεχθεί αυτήν την θέση με όσα συνεπάγεται.
Τον συμβολισμό της συνάντησης μετά την επίσκεψη στα κατεχόμενα τον λαμβάνει υπόψη η κυβέρνηση;
Πρόσκληση για συνομιλίες απηύθηνε η Τουρκία και προς την Αίγυπτο. Αλλά, η χώρα του Νείλου φαίνεται πως είναι πιο σοβαρή. Την αποδέχθηκε, κατ αρχήν, αλλά με την προϋπόθεση ότι θα ικανοποιηθούν περίπου δέκα προϋποθέσεις. Που προσδιορίστηκαν με σαφήνεια. Μεγάλη σαφήνεια. Όχι, τα ασαφή του κ. Δένδια, γενικώς, περί προκλήσεων.
Εκτός και αν έχουν πάθει τέτοιον μιθριδατισμό στην Αθήνα που αυτά που κάνει καθημερινά η Άγκυρα τα θεωρούν business as usual.
Όταν δηλώνεις πως θα πραγματοποιήσεις επίσκεψη αν δεν προκαλείσαι, τότε, στέλνεις μήνυμα σε όλες τις πρωτεύουσες. Δεν θεωρείς πρόκληση τις επισκέψεις Τούρκων επισήμων στα κατεχόμενα και δεν θα έχεις να πεις τίποτε στις Βρυξέλλες αν, μετά την επίσκεψή σου η Τουρκία κάνει οτιδήποτε προκλητικό.
Διότι κ. Δένδια αν πας στις Βρυξέλλες παραπονούμενος την επαύριον της επίσκεψης στην Άγκυρα, θα σου πουν πως πραγματοποίησες την επίσκεψη αφού ικανοποιήθηκαν οι προϋποθέσεις που έθεσες. Διότι έτσι κάνουν τα σοβαρά κράτη και οι σοβαρές ηγεσίες.
Τα κράτη που σέβονται την ύπαρξή τους και έχουν αξιοπρέπεια.
Και οι προϋποθέσεις ήταν όχι προκλήσεις μέχρι την επίσκεψη. Θέσατε άλλους όρους; Πιστεύετε πως θα σας πάρουν σοβαρά στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αν επανέλθετε σε καταγγελίες της συμπεριφοράς της Τουρκίας;
Και αν προσέρχεστε σε συνομιλίες κάθε φορά που η Άγκυρα θέτει μονομερώς ζητήματα και πιέζει για την αποδοχή τους, γιατί να μην συνεχίσει να το κάνει αφού θα συναντήσει "καλή διάθεση" απο την άλλη πλευρά;
Υπάρχει και ο παράγοντας του Ουκρανικού με τον οποίο "παίζει" η Άγκυρα. Και δεν αποκλείεται να ζητήσει απο τις ΗΠΑ ανταλλάγματα σε βάρος της Ελλάδας για να προσφέρει τις υπηρεσίες της. Και εδώ τίθεται το ερώτημα: διασφαλίσατε εγγύηση της ακεραιότητας της χώρας και αμυντική συνδρομή των ΗΠΑ σε αντάλλαγμα όσων προσφέρατε στην Ουάσιγκτον; Διότι προσφέρατε πολλά. Αν το κάνατε χωρίς καμιά ρητή δέσμευση αμυντικής συνδρομής (όχι λόγια, απλώς αλλά αμυντικής συνδρομής) τότε ακολουθήσατε και ακολουθείτε μια αρνητική πολιτική.
Υπάρχει, τέλος, μια ανεπιβεβαίωτη πληροφορία πως η επίσκεψη Δένδια είναι η αρχή μιας πορείας σύγκλισης, αναγκαστικής ή μη δεν έχει σημασία, με την Τουρκία.
Και επειδή γνωρίζουμε πως δρα και διαπραγματεύεται η Τουρκία, η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να μας εξηγήσει τους όρους αυτής της σύγκλισης.
Δεν θα συγχωρεθεί καμιά υποχώρηση σε εθνικά θέματα. Ας το έχει υπόψη η κυβέρνηση.