Από: hellasjournal.com - Του Θεόδωρου Καρύωτη
Συγκεκριμένα δήλωσε στο Arab News:
«Το Αιγαίο είναι ένας παράδεισος στη γη. Δεν σκοπεύουμε να το μετατρέψουμε σε κόλπο του Μεξικού. Η Ελλάδα δεν σχεδιάζει στο άμεσο μέλλον να γίνει χώρα παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου. Δεν σκοπεύουμε να το μετατρέψουμε σε κόλπο του Μεξικού.»
Ολόκληρη η δήλωση του υπουργού έχει ως εξής:
- «Η Ελλάδα πιστεύει στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και δεν πρόκειται να αρχίσει να σκάβει τον βυθό της Μεσογείου για να βρει αέριο, για να βρει πετρέλαιο, για έναν πολύ, πολύ απλό λόγο. Χρειαζόμαστε 10 ή 20 χρόνια για να το βρούμε και να το εκμεταλλευτούμε, και από οικονομική άποψη θα ήταν πολύ πιο ακριβό από ότι, για παράδειγμα, στην Σαουδική Αραβία.
- Έτσι, οικονομικά δεν οραματίζομαι την Ελλάδα να γίνει χώρα παραγωγής πετρελαίου. Και με όλο τον σεβασμό, το Αιγαίο αποτελεί έναν παράδεισο στη γη. Δεν σκοπεύουμε να το μετατρέψουμε σε κόλπο του Μεξικού.
- Η Ελλάδα επιθυμεί να έχει ενεργειακό εφοδιασμό και να έχει πολύ καλές σχέσεις με το Σαουδαραβικό Βασίλειο, όμως η Ελλάδα δεν σχεδιάζει στο άμεσο μέλλον να γίνει χώρα παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου!»
Ο Νίκος Δένδιας ανατρέπει έτσι την εκπεφρασμένη από ετών πολιτική της πατρίδας μας να εκμεταλλευτεί τους υδρογονάνθρακες στις ελληνικές θάλασσες.
- Δηλαδή κύριε υπουργέ οριοθετήσατε ΑΟΖ με την Αίγυπτο για να προστατέψετε τα ψάρια μας;
Όπως έγραψε ο Κωσταντίνος Σταμπολής:
Όμως η συστηματικά προβαλλόμενη αυτή θέση της κυβέρνησης βλάπτει σοβαρά τα εθνικά θέματα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο που είναι άμεσα συνδεδεμένα με την οριοθέτηση ερευνητικών περιοχών (ήδη από το 2014), την χάραξη της ΑΟΖ και την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης μέχρι τα 12 νμ. Η εξάσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων διέρχεται υποχρεωτικά μέσα από τις έρευνες υδρογονανθράκων, την προστασία της αλιείας (όπου και εδώ φαίνεται ότι έχει παραιτηθεί η Ελλάδα – βλέπε σχετικό πρόσφατο Σχόλιο του πόρταλ) και την εγκατάσταση ενεργειακών μηχανισμών (πχ θαλάσσια αιολικά πάρκα, αξιοποίηση κυματικής ενέργειας).
- Με το να δηλώνει απερίφραστα η κυβέρνησηότι δεν την ενδιαφέρουν οι έρευνες στέλνει ένα λάθος μήνυμα στην άλλη πλευρά στην οποία δίδει στην πράξη Card Blanche να συμπεριφέρεται όπως θέλει, να κινείται εκτός διεθνούς πλαισίου και να προβάλλει τις πλέον απίθανες διεκδικήσεις (πχ βλέπε Τούρκο-Λιβυκό μνημόνιο και κήρυξη ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης διεμβολίζοντας την Ελληνική ΑΟΖ).
Ο κύριος Δένδιας έδωσε και ένα άλλο δώρο στον κύριο Τσαβούσογλου. Σταματούν και οι διερευνητικές μια και το κύριο χαρακτηριστικό τους ήταν η συζήτηση για τους υδρογονάνθρακες τους οποίους δωρίζουμε τώρα στους Τούρκους. Πως άραγε θα ερμηνευθεί η δήλωση Δένδια στην απέναντι όχθη του Αιγαίου; Στέλνει ένα μήνυμα και για τις συνεχιζόμενες έρευνες υδρογονανθράκων και από την Κυπριακή Δημοκρατία;
- Επιτέλους καταλάβαμε γιατί η Ελλάδα δεν ήθελε οριοθέτηση ΑΟΖ με την Κύπρο. Φαίνεται ότι έφτασε η ώρα να ζητήσουμε από την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας να σταματήσει τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην δική της ΑΟΖ που θα βοηθήσει σε μια γρήγορη επίλυση της κυπριακής τραγωδίας.
Φοβούμαι ότι η κυβέρνηση με συμμάχους την Ευρώπη και την Τουρκία, αποφάσισαν να σκοτώσουν την ΑΟΖ με στόχο η Ελλάδα να παραδοθεί αποκλειστικά στις Εισαγωγές Φυσικού Αερίου. Τέλος, μη ξεχνάμε ότι ο κύριος Δένδιας με αυτή του την δήλωση κατεδάφισε και τον EastMed!
ΥΓ. Χρειάζονται περισσότερες εξηγήσεις από την παρακάτω διευκρίνηση του ΥΠΕΞ. Τις αναμένουμε και επιφυλασσόμεθα να επανέλθουμε.
Διευκρίνηση ΥΠΕΞ:
1) Είναι προφανές ότι τα λεχθέντα δεν αφορούν το υπάρχον ενεργειακό πρόγραμμα της χώρας.
2) Οι
απόψεις του Υπουργού Εξωτερικών για την πράσινη ενέργεια και την
αειφόρο ανάπτυξη είναι γνωστές και διατυπωμένες κατ’ επανάληψη.
3) Η παγκόσμια τάση τείνει
προς την κατεύθυνση της προστασίας του περιβάλλοντος, της πράσινης
ενέργειας και των ανανεώσιμων πηγών και υπηρετείται από την κυβέρνηση
Μητσοτάκη, όπως αποδεικνύεται από το μεγάλο βήμα της απολιγνιτοποίησης.