ΑΡ |
Η Ρωσία εντάχθηκε στον αγώνα για το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου, εκμεταλλευόμενη μια προηγούμενη συμφωνία με τη συριακή κυβέρνηση. Αυτή η εννιάχρονη συμφωνία επέτρεψε στις ρωσικές εταιρείες να ξεκινήσουν έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στα χωρικά ύδατα της Συρίας σε αντάλλαγμα για την άμεση στρατιωτική παρέμβαση της Μόσχας που έσωσε το καθεστώς του Προέδρου Μπασάρ Άσαντ από την κατάρρευση.
The Arab Weekly - Παρουσίαση Freepen.gr
Η Ρωσική Ενεργοποίηση της συμφωνίας Εξερεύνησης του 2013 στην ανατολική Μεσόγειο έθεσε την Τουρκία υπό πίεση και πυροδότησε επίσης θυμωμένες αντιδράσεις στο Λίβανο.
Αυτή η νέα συστροφή στην περιφερειακή μάχη για τη θαλάσσια έκταση έχει προκληθεί από μια νέα συμφωνία που υπογράφηκε νωρίτερα αυτό το μήνα από τη Δαμασκό και τη Μόσχα που επιτρέπει την εξερεύνηση σε μια αμφισβητούμενη περιοχή μεταξύ Λιβάνου και Συρίας. Τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης στη Συρία ανέφεραν ότι η Δαμασκός είχε συνάψει συμφωνία επιτρέποντας σε δύο ρωσικές εταιρείες, την Capital Limited και την East Med Amrit, να ξεκινήσουν την εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου στα ανοικτά των ακτών της Συρίας.
Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η κυβέρνηση είχε "χορηγήσει στην Capital αποκλειστικό δικαίωμα να διερευνήσει και να αντλήσει πετρέλαιο στο Υπεράκτιο μπλοκ νούμερο 1 στην Οικονομική Ζώνη της Συρίας στη Μεσόγειο στα ανοικτά των ακτών της επαρχίας της Ταρσού στα νότια Συριακά-Λιβανέζικα θαλάσσια σύνορα σε μια έκταση 2.250 τετραγωνικών χιλιομέτρων".
Η συμμετοχή της Ρωσίας στην προσπάθεια να αξιοποιήσει τα σημαντικά αποθέματα φυσικού αερίου που πιστεύεται ότι υπάρχουν κάτω από τον πυθμένα της Ανατολικής Μεσογείου είναι πιθανό να προκαλέσει σημαντική διατάραξη των σχέσεων στην περιοχή, κυρίως επειδή η περιοχή στην οποία επιτρέπεται η λειτουργία ρωσικών εταιρειών αμφισβητείται από τους Λιβανέζους.
Επίσης, στρέφει τη Μόσχα απευθείας εναντίον των χωρών του Φόρουμ για το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου, ιδίως του Ισραήλ, το οποίο εξακολουθεί να διαπραγματεύεται την οριοθέτηση των δικών του συνόρων με τον Λίβανο χωρίς να σημειώνει πρόοδο.
Η ξαφνική εμπλοκή της Ρωσίας στη διαμάχη για το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου δημιουργεί ένα νέο δίλημμα παρόμοιο με αυτό που δημιουργήθηκε από την τουρκική συμφωνία του περασμένου Νοεμβρίου με την Κυβέρνηση Εθνικής συμφωνίας της Λιβύης (GNA) στην Τρίπολη. Η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNU) έχει αντικαταστήσει από τότε το GNA, αλλά δεν έχει ακόμη καταστήσει σαφή τη θέση της σχετικά με την αμφιλεγόμενη οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων της προκατόχου της και τις συμφωνίες αποκλειστικής οικονομικής ζώνης με την Άγκυρα, οι οποίες έχουν ήδη τεντώσει τις σχέσεις της Λιβύης με την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Ελλάδα, την Κύπρο και την ευρύτερη ΕΕ.
Οι αναλυτές λένε ότι η Ρωσία έχει κάνει μια υπολογισμένη κίνηση με στόχο να εξασφαλίσει μια διακριτή επιστροφή σε μια στρατηγική περιοχή. Μετά τη στρατιωτική παρέμβασή της στη Συρία το 2015 και αργότερα στη Λιβύη, η ξαφνική παρέμβασή της στη σύγκρουση για το φυσικό αέριο θα την καταστήσει βασικό παράγοντα σε οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις με στόχο την κατάρτιση του μελλοντικού χάρτη της περιοχής.
Αλλά η δράση της Ρωσίας είναι βέβαιο ότι θα έχει αντίκτυπο στις περιφερειακές συμμαχίες που έχουν ήδη σφυρηλατηθεί ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης αερίου της Ανατολικής Μεσογείου. Η Τουρκία, η οποία έχει συντονίσει στενά τις ενέργειές της με τη Ρωσία στη Συρία και τη Λιβύη, θα βρεθεί σε δύσκολη κατάσταση καθώς ο Ρώσος σύμμαχός της υπόσχεται τώρα να είναι σκληρός ανταγωνιστής στην υπεράκτια ενεργειακή εξερεύνηση.
Όλοι αυτοί οι παράγοντες ενδέχεται να διαταράξουν τα σχέδια της Τουρκίας για αναμόρφωση του μέλλοντος της περιοχής. Αντιμετωπίζει δύο επιλογές: είτε να αποδεχθεί τη νέα πραγματικότητα απρόθυμα είτε να κινηθεί για να ματαιώσει τη συμφωνία εξερεύνησης Ρωσίας-Συρίας.
Λιβανέζικες πηγές ανέφεραν στο The Arab Weekly ότι η συριακή ανακοίνωση της νέας ρωσικής συμφωνίας εξηγεί σε μεγάλο βαθμό την ταχεία τουρκική εμπλοκή στο Λίβανο, σε μια εποχή που η χώρα υποφέρει από στρατηγική παραμέληση από άλλες αραβικές χώρες.
Αυτές οι πηγές δεν αποκλείουν ότι οι Τούρκοι είχαν εκ των προτέρων πληροφορίες για το τι σχεδίαζαν οι Ρώσοι και πως αυτό εξηγεί την προσφορά βοήθειας της Άγκυρας στον Λίβανο.
Κατά τη διάρκεια επίσκεψης τουρκικής υπουργικής αντιπροσωπείας στο Λίβανο μετά την έκρηξη του λιμανιού της Βηρυτού τον περασμένο Αύγουστο, ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Φουάντ Ακτάι δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να ανοικοδομήσει το λιμάνι και ότι στο μεταξύ το τουρκικό λιμάνι της Μερσίνας (191 ναυτικά μίλια μακριά) είναι "στην υπηρεσία των Λιβανέζων".
Τον Δεκέμβριο του 2013, η Δαμασκός υπέγραψε σημαντική συμφωνία με τη Ρωσία για να διεξάγει έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στα χωρικά ύδατα της Συρίας, στο πλαίσιο σύμβασης διάρκειας 25 ετών. Το κόστος της γεώτρησης και της εξερεύνησης εκτιμήθηκε σε 100 εκατομμύρια δολάρια. Η αρχική συμφωνία για την εξερεύνηση φυσικού αερίου αφορούσε τη SoyuzNefteGaz της Ρωσίας.
Η Συρία δήλωσε τότε ότι η Ρωσία θα χρηματοδοτήσει αυτές τις δραστηριότητες καλύπτοντας τις δαπάνες της από τη μελλοντική παραγωγή.
Η ενεργοποίηση τώρα της συμφωνίας με τις ρωσικές εταιρείες έχει προκαλέσει σάλο στον Λίβανο, αφού κατέστη σαφές ότι τα θαλάσσια σύνορα που χάραξαν οι Σύροι, ειδικά στο μπλοκ 1, αλληλεπικαλύπτονται σημαντικά με το μπλοκ 1 και το μπλοκ 2 στην πλευρά του Λιβάνου, επηρεάζοντας περίπου 750 τετραγωνικά χιλιόμετρα εντός των θαλάσσιων συνόρων του Λιβάνου.
Μετά την αποκάλυψη των όρων της νέας συμφωνίας, οι Λιβανέζοι πολιτικοί ζήτησαν τη σαφή οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων με τη Συρία, με παρόμοιο τρόπο με την οριοθέτηση των συνόρων που επιδίωξαν με το Ισραήλ.
Ο επικεφαλής του Κόμματος των Λιβανέζικων Δυνάμεων, Σαμίρ Γκεαγκέα, κάλεσε τις αρχές της χώρας του να ζητήσουν από τα Ηνωμένα Έθνη να καθορίσουν τα θαλάσσια σύνορα με τη Συρία ή να προσφύγουν στο Διεθνές Δικαστήριο, εάν η Δαμασκός δε δεχθεί διεθνή διαιτησία.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου βόρεια της Βηρυτού, ο Geagea κατηγόρησε τη Συρία ότι προσπάθησε να καταλάβει παράνομα 750 τετραγωνικά χιλιόμετρα λιβανικών υδάτων, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση Assad είχε "αντιταχθεί στην πρόταση του Λιβάνου για εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου το 2014”.
Ο Geagea προέτρεψε τον πρόεδρο του Λιβάνου Michel Aoun και τον πρωθυπουργό Hassan Diab να προσλάβουν δικηγορικό γραφείο για να στείλουν προειδοποίηση στις ρωσικές εταιρείες που συμμετέχουν στην εξερεύνηση ώστε να τις ενημερώσουν ότι το συριακό μπλοκ τρέχει στα ύδατα του Λιβάνου.