Από: sofokleousin.gr
Αυτό προκύπτει από δηλώσεις σήμερα (29/4) στον ΣΚΑΪ του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θοδωρή Σκυλακάκη, ο οποίος απέκλεισε το κούρεμα οφειλών που συσσωρεύτηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση έχει επιλέξει την ενίσχυση των πληττόμενων, ανάλογα με το μέγεθος του πλήγματος που έχουν δεχθεί.
Συγκεκριμένα, σε ερώτηση αν εξετάζεται το κούρεμα ληξιπρόθεσμων οφειλών, που δημιουργήθηκαν κατά την πανδημία, ο Θ. Σκυλακάκης ότι η κυβέρνηση εξετάζει προγράμματα ενίσχυσης επιχειρήσεων – ανθρώπων με βάση το πλήγμα που έχουν υποστεί, όχι των σωρευμένων χρεών τους. «Γιατί όταν βάζουμε ως κριτήριο τα χρέη εμπλέκεται εκεί και η έννοια του στρατηγικού κακοπληρωτή, όπου κάποιοι αποφεύγουν να πληρώσουν περιμένοντας κούρεμα», πρόσθεσε. «Πρόκειται τόσο για χαμηλότοκα δάνεια, όσο και για ενισχύσεις. Αλλά τα χρήματα δεν δίδονται από κάποιο «μαγικό σακούλι», δίδονται από τους ίδιους τους φορολογούμενους σε μεταγενέστερο χρόνο οπότε πρέπει να υπάρχει δικαιοσύνη στον τρόπου που δαπανώνται» ανέφερε.
Επίσης, ο αν. υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ότι δεν αναμένονται φοροαπαλλαγές στο επόμενο διάστημα, ενώ τι θα συμβεί από το 2023 και μετά είναι συνάρτηση της αντίδρασης της οικονομίας και των μακροοικονομικών/δημοσιονομικών στόχων των επόμενων ετών. «Εμείς σήμερα θα παρουσιάσουμε το σχέδιο σταθερότητας που υποβάλουμε στις 30 Απριλίου στην Κομισιόν, φαίνεται ότι υπάρχει μικρός δημοσιονομικός χώρος για μετά το 2023 αλλά δεν έχει οριοθετηθεί γιατί δεν ξέρουμε τους στόχους» σημείωσε.
Μία στις τρείς επιχειρήσεις δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στα χρέη
Αξίζει να σημειωθεί, ότι αρκετοί επαγγελματικοί κυρίως φορείς έχουν θέσει στην κυβέρνηση το αίτημα διαγραφής μέρους των κορονοχρεών.
Ενδεικτικά της ζοφερής κατάστασης είναι τα ευρήματα πρόσφατης (Απρίλιος) έρευνας του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, σύμφωνα με τα οποία, είναι υψηλά τα ποσοστά των επιχειρήσεων που δηλώνουν πως έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές. Οι επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερα προβλήματα αποπληρωμής των υποχρεώσεων τους παρατηρούνται περισσότερο σε εκείνες που ανέστειλαν την λειτουργία τους με κρατική εντολή.
- Γενικά, σχεδόν 1 στις 2 επιχειρήσεις (46,4%) φαίνεται πως έχει τουλάχιστον 1 ληξιπρόθεσμη οφειλή, 1 στις 4 επιχειρήσεις (21,6%) έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο (εφορία και ασφαλιστικά ταμεία), ενώ επίσης 1 στις 4 επιχειρήσεις (19,7%) έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές στις μισές τουλάχιστον από τις 8 κατηγορίες υποχρεώσεων της έρευνας.
- 1 στις 4 επιχειρήσεις (23,8%) δήλωσε πως έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία (ΦΠΑ, ΦΜΥ κλπ)
- 1 στις 4 επιχειρήσεις (26,3%) δηλώνει πως έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον πρώην ΟΑΕΕ
- Το 14,9% των επιχειρήσεων που απασχολούν προσωπικό δήλωσε πώς έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το πρώην ΙΚΑ
- το 32,9% των επιχειρήσεων που έχουν τραπεζικά δάνεια δήλωσε πως έχει καθυστερημένες οφειλές
- το 23% των επιχειρήσεων που έχουν ενοίκιο δήλωσε πως έχει καθυστερημένες οφειλές
- Το 22,6% έχει καθυστερημένες οφειλές προς προμηθευτές
Ως προς τις εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για το επόμενο διάστημα η κατάσταση προδιαγράφεται ιδιαίτερα δυσοίωνη. Τα ποσοστά των επιχειρήσεων που εκτιμούν πως δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις το επόμενο διάστημα παρουσιάζουν σημαντική αύξηση σε όλες τις κατηγορίες υποχρεώσεων σε σύγκριση με την αντίστοιχη εξαμηνιαία έρευνα του Ιουλίου του 2020.
Περίπου 1 στις 3 επιχειρήσεις δήλωσε πως δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί:
- στις ασφαλιστικές της υποχρεώσεις (31,3% προς τον πρώην ΟΑΕΕ και 24,2% προς το ΙΚΑ)
- στις φορολογικές της υποχρεώσεις (30,1%)
- στις υποχρεώσεις ενοικίου (35,2%)
Περίπου 1 στις 4 επιχειρήσεις δήλωσε πως δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί:
- στις υποχρεώσεις προς προμηθευτές (26,6%)
- στις υποχρεώσεις για λογαριασμούς ενέργειας (26,3%) και λοιπούς λογαριασμούς (25,1%)