Vanderlei Almeida/AFP |
gatestoneinstitute.org - Judith Bergman / Παρουσίαση Freepen.gr
Οι φιλοδοξίες της Κίνας στην Αρκτική περιλαμβάνουν: Το 2018, η Κίνα εξέδωσε το πρώτο έγγραφο πολιτικής της Αρκτικής, «η πολιτική της Αρκτικής της Κίνας» και ανακηρύχθηκε, «κράτος κοντά στην Αρκτική», που θέλει έναν «πολικό δρόμο του μεταξιού». Στην πραγματικότητα, η Κίνα απέχει περίπου 3.000 χιλιόμετρα από τον Αρκτικό Κύκλο [1]. Ο "Polar Silk Road" θα δημιουργούσε νέες διαδρομές μεταφοράς που συνδέουν την Ασία και την Ευρώπη μέσω της Αρκτικής, ως μέρος της πρωτοβουλίας Belt and Road, μια γιγαντιαία πρωτοβουλία ανάπτυξης, υποδομών και επενδύσεων που επιδιώκει δραματικά την ενίσχυση της παγκόσμιας επιρροής της Κίνας καθιστώντας τις χώρες παγκοσμίως όλο και περισσότερο εξαρτημένες από αυτήν.
Ο Polar Silk Road φαίνεται επίσης να καθοδηγείται από την επιθυμία της Κίνας για περισσότερη πρόσβαση στο πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και άλλους φυσικούς πόρους στην περιοχή της Αρκτικής. Η Γροιλανδία, για παράδειγμα, διαδραματίζει βασικό ρόλο στα σχέδια της Κίνας για τον Polar Silk Road, επειδή το αυτόνομο έδαφος, μέρος της Δανίας, εκτιμάται ότι έχει τις μεγαλύτερα αποθέματα υλικών σπάνιων γαιών στον κόσμο εκτός από ουράνιο και σημαντικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο που πιστεύεται ότι βρίσκονται στις ακτές της. Τα υλικά σπάνιων γαιών είναι απαραίτητα συστατικά για την κατασκευή διαφόρων εξοπλισμών όπως αεροσκάφη μάχης, οπλικά συστήματα, ανεμογεννήτριες και ηλεκτρικά οχήματα, μεταξύ άλλων. Διατίθενται σε διαφορετικές γεωγραφικές τοποθεσίες, αλλά είναι δύσκολο να υποβληθούν σε επεξεργασία. Πέρυσι, η Κίνα παρήγαγε το 90% των σπάνιων γαιών στον κόσμο.
Στο νέο πενταετές πρόγραμμά της για την περίοδο 2021-2025, η Κίνα επιβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να εργάζεται στον "Πολικό Δρόμο του Μεταξιού" και "θα συμμετάσχει στην πραγματιστική συνεργασία στον Βόρειο Πόλο". Δήλωσε επίσης ότι «θα αυξήσει την ικανότητά της να συμμετέχει στην προστασία και τη χρήση του Νότιου Πόλου» (Ανταρκτική).
Οι εμπορικοί και στρατιωτικοί στόχοι της Κίνας στην Ανταρκτική έχουν λάβει ελάχιστη διεθνή προσοχή. Ο Alexander B. Gray, ανώτερος συνεργάτης στα θέματα εθνικής ασφάλειας στο Αμερικανικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, έγραψε τον Μάρτιο:
"[Ε] Ενώ τα σχέδια της Κίνας πάνω από την Αρκτική έχουν προκαλέσει αυξανόμενο συναγερμό από τη διεθνή κοινότητα, οι μηχανισμοί της σε μια άλλη παγκόσμια περιοχή - Ανταρκτική - παραμένουν συγκριτικά ελάχιστα γνωστές. Αυτό είναι λάθος επειδή οι φιλοδοξίες της Κίνας στην Ανταρκτική είναι εξίσου επικίνδυνες με τις προσδοκίες της στον Βόρειο Πόλο. Επιπλέον, επιδεινώνονται από το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι στενότεροι σύμμαχοί τους κοντά στην Ανταρκτική, τη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία, εξακολουθούν να έχουν λίγη ιδέα για το τι κάνει το Πεκίνο στο έδαφος".
Το διεθνές δίκαιο - η Συνθήκη της Ανταρκτικής του 1959 και το Πρωτόκολλο της Μαδρίτης του 1991 για την προστασία του περιβάλλοντος της Ανταρκτικής - προστατεύει την Ανταρκτική. Η συνθήκη διακηρύσσει ότι η ήπειρος πρέπει να χρησιμοποιείται αποκλειστικά για ειρηνικούς σκοπούς και απαγορεύει τυχόν στρατιωτικά μέτρα. Επιπλέον, η Ανταρκτική «προστατεύεται ως έρημος για την αισθητική και επιστημονική της αξία» με απαγόρευση της εξόρυξης.
Η Κίνα, ωστόσο, δεν είναι γνωστή για την αυστηρή προσήλωσή της στο διεθνές δίκαιο. Έχει παραβεί επανειλημμένα όχι μόνο το διεθνές δίκαιο αλλά και τις δικές της δεσμεύσεις, στην κατάσχεση, την οικοδόμηση και στη συνέχεια στρατιωτικοποίηση τόσο τεχνητών όσο και πραγματικών νησιών, όπως στο αρχιπέλαγος Spratly, στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, και στην παράνομη καταστολή του Χονγκ Κονγκ, το οποίο ήταν υποχρεωμένη να αφήσει μόνο του μέχρι το 2047, για να αναφέρουμε μόνο δύο πρόσφατα παραδείγματα.
Η Κίνα έχει ένα ευρύ φάσμα εμπορικών και στρατιωτικών συμφερόντων στην Ανταρκτική. "Η Ανταρκτική - πλούσια σε πόρους ... - είναι εξαιρετικά σημαντική για την κινεζική κυβέρνηση", έγραψε η καθηγήτρια Anne Marie Brady σε έκθεση του 2017 για το Αυστραλιανό Ινστιτούτο Στρατηγικής Πολιτικής (ASPI).
"Το 1984, κατά τη διάρκεια της πρώτης αποστολής της Κίνας στην Ανταρκτική, το οπλισμένο προσωπικό του PLA Navy (PLAN) βοήθησε στη δημιουργία του πρώτου σταθμού της Κίνας στην Ανταρκτική - γεγονός που δεν αναγνωρίστηκε σωστά στην έκθεση της Κίνας προς την Επιστημονική Επιτροπή Ανταρκτικής Έρευνας εκείνη την εποχή. Τα τελευταία χρόνια, Το προσωπικό του PLA έχει συμμετάσχει επανειλημμένα στο πρόγραμμα της Ανταρκτικής της Κίνας, χωρίς να σημειώνεται η παρουσία τους στην ετήσια έκθεση της Κίνας στο πλαίσιο της Συνθήκης της Ανταρκτικής ...
Οι πολικοί ερευνητικοί σταθμοί της Κίνας διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη βοήθεια του PLA να ενισχύσει τις δυνατότητες του συστήματος διοίκησης, ελέγχου, επικοινωνιών, υπολογιστών, πληροφοριών, παρακολούθησης και αναγνώρισης (C4ISR), χρονισμού πυραύλων και τοποθέτησης πυραύλων μέσω του δορυφορικού συστήματος BeiDou [διπλός πολιτικός-στρατιωτικός τεχνολογία, ισοδύναμο της Κίνας με το GPS] ...
Μια άλλη πτυχή των στρατιωτικών επιστημονικών ενδιαφερόντων της Κίνας είναι η φυσική της ανώτερης ατμόσφαιρας και η δορυφορική τηλεανίχνευση ... που χρησιμοποιούνται για την εξερεύνηση ορυκτών και πετρελαίου, θαλάσσιες έρευνες, στρατιωτική αναγνώριση και χαρτογράφηση ...
"Ερευνητές από το Ινστιτούτο Πολικής Έρευνας της Κίνας (PRIC) εκτιμούν ότι υπάρχουν 500 δισεκατομμύρια τόνοι πετρελαίου και 300-500 δισεκατομμύρια τόνοι φυσικού αερίου στην ήπειρο της Ανταρκτικής, συν δυνητικοί 135 δισεκατομμύρια τόνοι πετρελαίου στον Νότιο Ωκεανό. Το 2009 , Το προσωπικό του PRIC ... [δήλωσε] ότι «όταν εξαντληθούν όλοι οι πόροι του κόσμου, η Ανταρκτική θα είναι ένας παγκόσμιος θησαυρός πόρων».
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κίνα εξαπατά το διεθνές κοινό σχετικά με τις προθέσεις της στην Ανταρκτική. "Η Κίνα υιοθετεί ένα μήνυμα σχετικά με θέματα της Ανταρκτικής για το ξένο κοινό και ένα άλλο για το εγχώριο κοινό", σύμφωνα με τον Μπράντι.
"Τον Νοέμβριο του 2014, τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης παρερμήνευσαν σκόπιμα τα λόγια του Xi. Μόλις είχε δώσει μια ομιλία ... στην πολική ατζέντα της Κίνας, με τον τότε πρωθυπουργό της Αυστραλίας Tony Abbott να στέκεται δίπλα του ... Ο Xi είπε," Η κινεζική πλευρά είναι έτοιμη να συνεχώς συνεργάζεται με την Αυστραλία και τη διεθνή κοινότητα για καλύτερη κατανόηση, προστασία και εκμετάλλευση της Ανταρκτικής ». Αλλά η επίσημη αγγλόφωνη εφημερίδα του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας έγραψε ότι ο Xi εξέφρασε το συνεχές ενδιαφέρον της Κίνας να συνεργαστεί με την Αυστραλία κι άλλα κράτη στη γνώση, προστασία και εξερεύνηση της Ανταρκτικής.
Τόσο η Ρωσία όσο και η Κίνα αγωνίζονται να χαλαρώσουν οι απαγορεύσεις για την εξόρυξη πόρων στην Ανταρκτική. "Ένας σημαντικός αριθμός Κινέζων εμπειρογνωμόνων πιστεύουν, σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο, ότι το Πρωτόκολλο της Μαδρίτης λήγει το 2048, μαζί με τη συνοδευτική απαγόρευση εξόρυξης στην Ανταρκτική", έγραψε ο Alexander B. Gray.
"Αυτό ώθησε τους Κινέζους αξιωματούχους να ξεκινήσουν εικασίες σχετικά με τη Νότια ήπειρο ως πιθανή πηγή στοιχείων σπάνιων γαιών, πετρελαίου και φυσικού αερίου και πολλών άλλων. Η αλιεία, ρυθμίζεται αυστηρά στον Νότιο Ωκεανό βάσει του Πρωτοκόλλου και για το οποίο η Κίνα έχει μια άσχημη φήμη για παράνομη και δυσάρεστη συμπεριφορά. Η συμπεριφορά που έχει παρακολουθήσει ο κόσμος στην Αφρική και τη Νοτιοανατολική Ασία για χρόνια μπορεί να έρθει στον Νότιο Πόλο τα επόμενα χρόνια".
Αν και το Πρωτόκολλο της Μαδρίτης δε λήγει, ένα από τα μέρη μπορεί να ζητήσει διάσκεψη για να επανεξετάσει τη λειτουργία του και ενδεχομένως να το αλλάξει:
"Εάν, μετά τη λήξη των 50 ετών, το ζητήσει κάποιο από τα συμβουλευτικά μέρη της Συνθήκης της Ανταρκτικής, θα πραγματοποιηθεί συνδιάσκεψη το συντομότερο δυνατό για την επανεξέταση της λειτουργίας του παρόντος πρωτοκόλλου".
"Σε 30 χρόνια", σύμφωνα με τον καθηγητή Klaus Dodds στο Royal Holloway University of London, "η Συνθήκη της Ανταρκτικής γίνεται τροποποιήσιμη και η τύχη μιας ηπείρου θα μπορούσε να παραμείνει ισορροπημένη".
Στις 8 Μαρτίου, το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων του κινεζικού κομμουνιστικού κόμματος (Κ.Κ.Κ.), κυκλοφόρησε ένα σύντομο ειδησεογραφικό στοιχείο, το οποίο απλώς ανέφερε ότι "το ανώτατο νομοθετικό σώμα της Κίνας θα διατυπώσει νόμο για τις δραστηριότητες και την προστασία του περιβάλλοντος στην Ανταρκτική το 2021" χωρίς οποιεσδήποτε περαιτέρω λεπτομέρειες. Πιθανώς δεν είναι υπερβολικό να υποθέσουμε ότι αυτό που κρύβεται πίσω από την ανησυχία του Κ.Κ.Κ. για «προστασία του περιβάλλοντος στην Ανταρκτική» θα αποδειχθεί επιθυμία για περιβαλλοντική εκμετάλλευση.