Από: echedoros-a.gr
Στην έκθεση μελετήθηκε η γραφειοκρατία στην Τουρκία με το νέο σύστημα διακυβέρνησης «που παρέλυσε σε μεγάλο βαθμό», γράφει η εφημερίδα Τζουμχουριέτ.
«Το νέο σύστημα απέτυχε στην επίτευξη των στόχων που είχαν τεθεί», ανέφερε η μελέτη, και αναφερόμενη στο σήμερα, σημειώνει ότι ο Ερντογάν «διεξάγει αγώνα για τη διατήρηση της εξουσίας».
Πολιτικοποιημένη η δικαιοσύνη
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της «DW Türkçe», η νομοθεσία έχει αποδυναμωθεί και η πίεση στους βουλευτές της αντιπολίτευσης έχει αυξηθεί.
Στην έρευνα, η οποία επισημαίνει ότι οι ασυλίες των βουλευτών άρθηκαν και ποινικοποιήθηκαν, αναφέρεται ότι «Ακόμη και οι ομιλίες που γίνονται στο κοινοβούλιο θεωρούνται ότι παραβιάζουν το Σύνταγμα, οι νόμοι παρερμηνεύονται, τα γεγονότα παραμορφώνονται, και οι βουλευτές μπορούν να διωχθούν».
Η ολοένα και πιο πολιτικοποιημένη γραφειοκρατία έδειξε ότι προκάλεσε μεγάλη ζημιά στη δικαιοσύνη, «στη δικαιοσύνη φοβούνται να πάρουν μια ανεξάρτητη απόφαση», σημειώνει η έκθεση τονίζοντας ότι το νέο σύστημα στην Τουρκία «παρέλυσε τη Δικαιοσύνη σε μεγάλο βαθμό».
Εξάρτηση Ερντογάν από τους ακραίους εθνικιστές
Σύμφωνα με την έρευνα, ενώ η υποστήριξη των ψηφοφόρων στο AKP έχει μειωθεί, η εξάρτηση του Ερντογάν από το Κόμμα του Εθνικιστικού Κινήματος- MHP για να παραμείνει στην εξουσία αυξάνεται. Η έκθεση επεσήμανε ότι ο Ερντογάν χάνει τους υποστηρικτές του και στον ισλαμικό τομέα.
Στην έκθεση, στην οποία επισημαίνεται ότι το AKP άνοιξε το δρόμο για τους υποστηρικτές της ηγεσίας της τρομοκρατικής οργάνωσης FETO Gülen, ειδικά στην αστυνομία, το δικαστικό σώμα, τις υπηρεσίες πληροφοριών και τον στρατό κατά τα πρώτα χρόνια της εξουσίας του, και μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, γύρισε στην εκκαθάριση αυτής της ομάδας.
Αναφέρεται ακόμη ότι άτομα πιστά στο MHP προσλήφθηκαν σε δημόσιους θεσμούς και ότι τα προσόντα αυτών των νέων στελεχών, τα οποία απέχουν πολύ από την τήρηση των κανόνων και την αμεροληψία, ήταν επίσης ανεπαρκή, και τα όρια μεταξύ του να είσαι δημόσιος αξιωματούχος και μέλος του κόμματος σχεδόν εξαλείφθηκαν καθώς η δημόσια γραφειοκρατία έγινε όλο και εντονότερα πολιτικοποιημένη.
Ο ρόλος του MHP
Στη μελέτη, η οποία εξετάζει τον μεταβαλλόμενο ρόλο του MHP στην τουρκική πολιτική και το αυξανόμενο βάρος του στα κρατικά θεσμικά όργανα, συμπεριλήφθηκαν επίσης οι λόγοι για την υποστήριξη που παρέσχε ο Μπαχτσελί μετά την απόπειρα πραξικοπήματος. Η στάση του Μπαχτσελί χαρακτηρίστηκε ως «στροφή».
Η έκθεση ανέφερε ότι «το MHP άνοιξε την πόρτα της κρατικής γραφειοκρατίας στα στελέχη του με την υποστήριξή του στο νέο σύστημα».
Σε αυτήν την περίοδο, επισημάνθηκε ότι εκτός από τα μέλη του MHP, οι αντι-δυτικοί εθνικιστές και επίσης ονόματα κοντά στις σέχτες γέμισαν τις κενές θέσεις στη τουρκική γραφειοκρατία.
Η έρευνα περιλαμβάνει επίσης την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, λέγοντας: «Σήμερα, ο κεντρικός ρόλος της MIT δεν περιορίζεται στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και στην επιτήρηση της γραφειοκρατίας. Φαίνεται ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν χρησιμοποιεί επίσης τη MIT για να κρατήσει το δικό του κόμμα υπό έλεγχο.
Το Γερμανικό Ινστιτούτο Διεθνών Θεμάτων και Θεμάτων Ασφάλειας (SWP), εκπόνησε έκθεση αξιολογώντας το προεδρικό κυβερνητικό σύστημα.