Από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τα τρία, Γαλλία, Ρωσία, και οι ΗΠΑ σήμερα, την έχουν αναγνωρίσει.
Δεν την έχουν αναγνωρίσει η Μεγάλη Βρετανία και η Κίνα, όμως αν κάποια από τις τρεις χώρες φέρουν το θέμα στο Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και την Γενική Συνέλευση, πιστεύω ότι δεν θα τολμήσουν να βάλουν βέτο οι χώρες αυτές.
Η εξέλιξη αυτή θα τοποθετήσει την σημερινή Τουρκία, που ζει ένα παροξισμό Νεοθωμανικού εθνικισμού, να κατανοήσει ότι, δεν μπορεί να συμπεριφέρεται με την νοοτροπία των αρχών του προηγούμενου αιώνα.
Θα την αναγκάσει να αποδεχθεί τις ευθύνες για τα εγληματικά μέρη της ιστορίας της, για να μπορέσει να ζήσει με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου σήμερα και στο μέλλον, για να μπορέσει να ζήσει ειρηνικά με τους γείτονές της.
Η δικαίωση του μαρτυρικού λαού των Αρμενίων, θα φέρει και την δικαίωση τών δολοφονημένων Ελλήνων του Πόντου, της Μικράς Ασίας και της Θράκης. Την γενοκτονία των Ελλήνων, που ακολούθησε εκείνη των Αρμενίων.
Είναι ιστορικές οι στιγμές και πρέπει να τις τιμούμε, και να συνεχίζουμε τις προσπάθειες για την διαρκή ειρήνη, την κατανόηση και την συνεργασία των λαών.
Η αναμενόμενη σήμερα ανακοίνωση του Αμερικανικού Προέδρου Μπάιντεν της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, είναι μια ιστορική στιγμή, όχι μόνο γιατί η πιο ισχυρή χώρα του κόσμου κάνει έστω και με μεγάλη καθυστέρηση το ηθικό και δημοκρατικό της καθήκον, αλλά γιατί ανοίγει ο δρόμος για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τον ΟΗΕ.