Από: Το Παρόν
Ένας από τους λόγους –αν όχι ο πιο βασικός– που αναγκάζουν τον πρωθυπουργό να αλλάξει πολιτικό προσανατολισμό είναι οι… δημοσκοπήσεις. Όλες οι έρευνες δείχνουν ότι η κυβέρνηση έχει μπει σε πορεία φθοράς, που θα συνεχιστεί για μεγάλο (αδιευκρίνιστο) χρονικό διάστημα. Αποτυπώνεται καθαρά στην εκλογική απήχηση (πρόθεση ψήφου) της Νέας Δημοκρατίας αλλά πολύ περισσότερο στα επιμέρους στοιχεία (αποτελεσματικότητα, αξιοπιστία κ.ά.).
Συμπερασματικά, η κυβέρνηση βρίσκεται στο χειρότερο σημείο από τις εκλογές του 2019 και με τη μικρότερη απόσταση (12 μονάδες) από τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι δε δημοσκόποι επισημαίνουν ότι θα απαιτηθεί μεγάλη προσπάθεια και χρόνος από πλευράς κυβέρνησης για να ανακοπεί η πτωτική πορεία και στη συνέχεια να ξεκινήσει (αν αυτό είναι εφικτό…) η πορεία ανάκαμψης. Κι αυτό –όπως υπογραμμίζουν– δεν πρόκειται να συμβεί στο προσεχές εξάμηνο. Που σημαίνει ότι θα ήταν υψηλού ρίσκου ενδεχόμενη απόφαση του κ. Μητσοτάκη για προσφυγή στις κάλπες εντός του 2021. Πόσω μάλλον που οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι περισσότεροι από τους στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού, μεταξύ αυτών οι Γ. Γεραπετρίτης και Άκης Σκέρτσος, έχουν ταχθεί κατά της προσφυγής στις κάλπες και υπέρ της εξάντλησης της τετραετίας.
Μια άλλη παράμετρος στην υπόθεση είναι ότι εκλογές –και μάλιστα διπλές (λόγω απλής αναλογικής)– την επαύριον μιας καταστροφικής πανδημίας δεν προκαλούν ενθουσιασμό σε παράγοντες εντός κι εκτός επικράτειας. Οι πληγές που θα αφήσει στο πέρασμά του ο κορονοϊός θα είναι βαθιές και πολλαπλές και την επόμενη ημέρα θα απαιτηθεί μια εργώδης και μακρόχρονη προσπάθεια ούτως ώστε οι πληγές αυτές να επουλωθούν. Σε αυτό κάθε άλλο παρά θα βοηθούσε μια περίοδος πολιτικής αβεβαιότητας, με επαναληπτικές εκλογές, που κατά τα φαινόμενα θα διεξαχθούν μέσα σε κλίμα διχασμού και πόλωσης.
Υπό αυτό το πρίσμα, σημαντικοί οικονομικοί παράγοντες της χώρας διεμήνυσαν προς το Μέγαρο Μαξίμου ότι τους επόμενους μήνες κυβέρνηση και πρωθυπουργός πρέπει να εστιάσουν στην προσπάθεια να βγει η χώρα από το τούνελ που την έχει οδηγήσει η πανδημία. Κατά συνέπεια… οι πρόωρες εκλογές θα ήταν περιττή (κι επικίνδυνη…) πολυτέλεια. Λέγεται δε ότι οι οικονομικοί παράγοντες δεν βλέπουν με καλό μάτι, όποτε κι αν διεξαχθούν οι επόμενες εκλογές, το ενδεχόμενο επαναληπτικών εκλογών και ότι στην περίπτωση αυτή θα πιέσουν για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας!
Στο ίδιο μήκος κύματος είναι –σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές– και τα μηνύματα που έχουν φθάσει στην Αθήνα από τις Βρυξέλλες αλλά και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Στη βάση ότι η Αθήνα πρέπει να συνεχίσει χωρίς αναβολές και αποκλίσεις την υλοποίηση του προγράμματος και των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει.