Επίκειται ευρύς ανασχηματισμός…
Έχω πει και έχω γράψει πως η παρουσία του ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του στην Άγκυρα προ ημερών, ήταν συγκλονιστική. Δεν θυμάμαι ποτέ, πολιτικό άλλο πρόσωπο της Ελλάδος να ορθώσει για όλα τα ζητήματα – τουλάχιστον για όσα προκλήθηκε - τόσο το ανάστημά του, αιφνιδιάζοντας τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος έδειχνε κεραυνόπληκτος.
Ο Νίκος Δένδιας έκανε αυτό που δεν έκαναν όλοι οι προηγούμενοι Έλληνες ΥΠΕΞ.
Έδωσε στην Παγκόσμια Κοινότητα να καταλάβει ποια χώρα από τις δυο (Ελλάδα – Τουρκία) έχει δίκιο. Ποια χώρα κλιμακώνει την ένταση στο Αιγαίο και την Ν. Α. Μεσόγειο. Ποια χώρα σέβεται το δίκαιο και τις Διεθνείς Συνθήκες και ποια τις καταπατά.
Επίσης, για πρώτη φορά οι Τούρκοι – η συνέντευξη Τύπου μεταδιδόταν ζωντανά από την τηλεόραση - άκουσαν τόσο ξεκάθαρα τις ελληνικές θέσεις και οι οποίες συνάδουν με το Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συμφωνίες. Για πρώτη φορά αντιλήφθηκαν τόσο ξεκάθαρα για όλες τις ανοησίες που κατά καιρούς τους σερβίρει ο Πρόεδρός τους Ρ. Τ. Ερντογάν.
Άκουσαν τον Έλληνα ΥΠΕΞ να αντικρούει την αναφορά του Τούρκου ΥΠΕΞ για τουρκική μειονότητα στη Θράκη μας, λέγοντας ότι στην Ελλάδα υπάρχει μόνο μουσουλμανική μειονότητα, η οποία αναγνωρίζεται από τη συνθήκη της Λωζάννης.
Άκουσαν πώς εάν η Τουρκία επιθυμεί την ευρωπαϊκή της ένταξη, τότε θα πρέπει να κάνει ότι κάθε υποψήφια χώρα, δηλαδή να τηρηθεί ο απαράβατος όρος περί της εδαφικής κυριαρχίας ενός κράτους μέλους της ΕΕ. Αυτός ο σεβασμός απαιτεί να μη γίνονται από την Τουρκία υπέρ-πτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος. Θα πρέπει να αποδεχτεί η Τουρκία την Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας (Montego Bay – UNCLOS - 1982), που ορίζει, πως η Ελλάς θα έπρεπε να αυξήσει τα ναυτικά της μίλια από τα 6 στα 12 στο Αιγαίο και που η Τουρκία μας έχει κηρύξει γι΄ αυτό το λόγο casus belli (απειλή πολέμου).
Άκουσαν τον Έλληνα ΥΠΕΞ να λέγει, ότι το λεγόμενο Τούρκο-Λιβυκό μνημόνιο έχει καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο γιατί δεν συνάδει με το δίκαιο της θάλασσας.
Άκουσαν να τους λέγει ότι το τουρκικό αίτημα περί αποστρατικοποίησης των νησιών μας είναι εντελώς έωλο, αφού τα ελληνικά νησιά απειλούνται από την Τουρκία, από τη στιγμή που απέναντι από τα ελληνικά νησιά υπάρχει αποβατική στρατιωτική δύναμη.
Γενικής αποδοχής στην Ελλάδα ο Νίκος Δένδιας…
Αυτή η εθνική στάση του Νίκου Δένδια δημιούργησε πάρα πολλές συζητήσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. “Εταίροι” μας στην ΕΕ αιφνιδιάστηκαν από τη σθεναρή στάση του Έλληνα ΥΠΕΞ και ξίνισαν τα μούτρα τους. Όπως η Καγκελαρία του Βερολίνου, της οποίας το φιλότουρκο αίσθημα ξεχειλίζει.
Αιφνιδιάστηκε όμως και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού ναι μεν είχαν συμφωνήσει με τον Νίκο Δένδια να απαντήσει σε πιθανές προκλήσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, “αλλά δεν του έδωσε εντολή” να τα κάνει λαμπόγυαλο.
Αφού ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι υπέρ του κατευνασμού και της ηττοπαθούς στάσης απέναντι στην επιθετικότητα της Τουρκίας.
Αφού όπως έχω γράψει, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έπειθε τον ελληνικό λαό, εάν αντικαθιστούσε από την θέση του Προέδρου της ελληνικής διπλωματικής ομάδας που επιμελείται των διερευνητικών συζητήσεων με την αντίστοιχη τουρκική ομάδα, τον κ. Παύλο Αποστολίδη. Τον εκφραστή της Σημιτικής άποψης στα του Αιγαίου ζητήματα, το μέλος του 13μελούς ΔΣ του ΕΛΙΑΜΕΠ, συμβουλευτικού Οργάνου του Πρωθυπουργού.
Αυτή η σφοδρή αντιπαράθεση των ΥΠΕΞ Ελλάδος και Τουρκίας έδωσε πολλούς πολιτικούς πόντους στον Νίκο Δένδια, στο εσωτερικό της χώρας, τόσους όσους, ώστε να αναγραφεί και να εκφωνηθεί από ΜΜΕ πως θα είναι ο επόμενος Πρωθυπουργός της Ελλάδος.
Σε τελευταία δε δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ και στην ερώτηση για τον Νίκο Δένδια και την στάση του στην Άγκυρα, το 75% είδε θετικά την παρουσία και τον τρόπο που αντιμετώπισε ο Έλληνας ΥΠΕΞ την ένταση με τον Τσαβούσογλου, ενώ μόνο το 11% την είδε αρνητικά.
Προσωπικά σε άρθρο μου όπου ανέλυα τα πεπραγμένα του ταξιδιού του Έλληνα ΥΠΕΞ στην Άγκυρα, κατέληγα ως εξής:
Μακάρι να συνεχιστεί αυτή η εθνική πορεία στα εθνικά ζητήματα που χάραξε η προχθεσινή παρουσία του ΥΠΕΞ μας στην Τουρκία.
Αλαλούμ με τη συνέντευξη Δένδια στην Arab News…
Η απάντηση δεν άργησε να έλθει, αφού πολύ σύντομα ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας ταξίδεψε στην Σαουδική Αραβία και στο Ριάντ όπου συναντήθηκε με τον ομόλογό του Πρίγκιπα Φάισαλ μπιν Φαρχάν, τον Υπουργό Επικρατείας αρμόδιο για τις Εξωτερικές Υποθέσεις Αντέλ αλ Τζουμπέιρ, αλλά και τον Γ.Γ. του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου Ναγιέφ μπιν Φάλαχ αλ Χαζράφ.
Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του, ο Νίκος Δένδιας έδωσε συνέντευξη στην Arab News. Στο σημείο αυτό και πριν προχωρήσω, θα πρέπει να σας επισημάνω ότι η Arab News είναι μια αγγλική καθημερινή εφημερίδα της Σαουδικής Αραβίας που απευθύνεται κυρίως σε διπλωμάτες, επιχειρηματικά στελέχη μεγάλων εταιρειών και λοιπούς επαγγελματικούς κλάδους που ενεργοποιούνται σε αυτήν την πλούσια χώρα της Αραβικής Χερσονήσου. Επιπλέον η Arab News είναι το επίσημο ενημερωτικό όργανο του Σαουδικού Καθεστώτος, αφού από το 2019 ανήκει στον Πρίγκιπα Μπιν Σαλμάν αλ Σαούντ, μέλους της Βασιλικής οικογένειας που κυβερνάει τη Σαουδική Αραβία.
Σε αυτήν την συνέντευξη – όπως δημοσιεύθηκε στην Ελλάδα – φέρεται να είπε ο Νίκος Δένδιας μεταξύ των άλλων, τα παρακάτω:
«…Η Ελλάδα πιστεύει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και δεν πρόκειται να αρχίσει να σκάβει τον βυθό της Μεσογείου για να βρει αέριο και πετρέλαιο, για έναν πολύ απλό λόγο… Χρειαζόμαστε 10 με 20 χρόνια για να το βρούμε και να το εκμεταλλευτούμε, και από οικονομική άποψη θα ήταν πολύ πιο ακριβό για παράδειγμα από το δικό σας, της Σαουδικής Αραβίας. Έτσι, οικονομικά δεν οραματίζομαι την Ελλάδα να γίνει χώρα παραγωγής πετρελαίου… Το Αιγαίο είναι ένας παράδεισος στη γη. Δεν σκοπεύουμε να το μετατρέψουμε σε κόλπο του Μεξικού. Η Ελλάδα δεν σχεδιάζει στο άμεσο μέλλον να γίνει χώρα παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου…».
Ήταν φυσικό, πως αυτές οι δηλώσεις θα δημιουργούσαν αντιδράσεις και θα έπρεπε το ΥΠΕΞ αλλά και η κυβέρνηση, να δώσουν εξηγήσεις, για το κατά πόσο αποδόθηκε σωστά η συνέντευξη του Νίκου Δένδια στο Ριάντ, ή κατά πόσο δεν αποδόθηκε σωστά.
Βέβαια, πολλοί βγήκαν αμέσως και κατηγόρησαν τον Νίκο Δένδια πως απεμπόλησε κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο Πέλαγος και την Ν. Α. Μεσόγειο.
Άλλοι πάλι πιο χαλαρά είπαν, ότι θέλησε ο Έλληνας ΥΠΕΞ να καλοπιάσει τους Σαουδάραβες, ανακοινώνοντας ότι η Ελλάς δεν έχει σκοπό να γίνει ενεργειακή δύναμη, προκειμένου να μην τους “τρομάξει” εν όψη των συμφωνιών που θα υπογράψει η χώρα μας μαζί τους.
Σε αυτόν τον ορυμαγδό που φαίνεται να τσαλάκωσε το ηγετικό προφίλ του Νίκου Δένδια, έτσι όπως σκιαγραφήθηκε από το ταξίδι της Άγκυρας, μάλλον συνέβαλε και η ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών.
Στρατηγικό λάθος οι δηλώσεις Δένδια, κακή συγκυρία, ή κάτι άλλο;
Από τη στιγμή που είναι εξακριβωμένο, πως υπάρχει ορυκτός πλούτος στο Αιγαίο και ο οποίος θα άλλαζε τον γεωοικονομικό χάρτη της Ευρώπης.
Από τη στιγμή που πλέον το Αιγαίο Πέλαγος και η Ν.Α. Μεσόγειος είναι το οξύ σημείο τριβής της αντιπαλότητας Τουρκίας και Ελλάδος και στο οποίο εμπλέκονται το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ, η Γερμανία και όχι μόνο.
Έτσι αναζήτησα πειστικές απαντήσεις εξέχουσας πηγής μου και η οποία γειτνιάζει με το Υπουργείο Εξωτερικών:
Ο Νίκος Δένδιας πιστεύει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας νοτίως της Κρήτης και βόρεια των Επτανήσων. Το Αιγαίο Πέλαγος όμως είναι μια ενεργή σεισμογενής περιοχή, με ιδιαίτερη έξαρση τα τελευταία χρόνια. Σε αυτήν την χρονική στιγμή δεν πρέπει να διαταραχτεί η ασφάλεια και η ισορροπία των Αιγαιοπελαγίτικων νησιών μας, που είναι η βαριά μας βιομηχανία, άμεσης απόδοσης χρήματος σε εποχές πολύ δύσκολες οικονομικά.
Επίσης στο Αιγαίο μας ο ορυκτός του πλούτος είναι σε μεγάλο εστιακό βάθος και πράγματι θα απαιτηθούν, πολύς χρόνος, αλλά και δυσθεώρητο οικονομικό κόστος. Το οποίο δύναται να καλύψουν οι ΗΠΑ και η Γερμανία.
Μήπως λοιπόν ο Νίκος Δένδιας με αυτές τις δηλώσεις του, στέλνει μήνυμα στην Ουάσιγκτον, το Βερολίνο και την Άγκυρα, πως ματαιοπονούν ερίζοντας, ποιος πρώτος θα αρπάξει το μεγαλύτερο μερίδιο του ορυκτού πλούτου του Αιγαίου;
Γιατί μην κρυβόμαστε, γι΄ αυτόν τον ορυκτό πλούτο γίνεται τα τελευταία χρόνια ο καβγάς από την πλευρά της Τουρκίας και την ένθερμη υποστήριξη των ΗΠΑ και της Γερμανίας.
Επίκειται ευρύς ανασχηματισμός…
Ωστόσο, μήπως αυτές οι δηλώσεις του Νίκου Δένδια με την επιδερμική τους ανάγνωση υποβοηθά τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη;
Γιατί – αν ενθυμείστε – όπως είχα γράψει σε άρθρο μου στις 22 Δεκεμβρίου 2020 με τίτλο “Άτρωτος από το ΥΠΕΞ ο Νίκος Δένδιας”:
«…Κλείνοντας να επισημάνω αυτό που επανειλημμένα έχω γράψει, πως ο Πρωθυπουργός θέλει να μετατοπίσει σε άλλο Υπουργείο τον Νίκο Δένδια. Μέχρι τώρα η όποια προσπάθειά του δεν στέφθηκε με επιτυχία. Θα περιμένουμε να δούμε αν θα τα καταφέρει στον νέο ανασχηματισμό που θα επιχειρήσει και με το οποίο κυβερνητικό σχήμα θα πάει σε εκλογές τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τις πληροφορίες μου από το Μαξίμου.
Πάντως στοιχηματίζω, ότι ο Νίκος Δένδιας είναι άτρωτος από το Υπουργείο των Εξωτερικών. Και ας περιμένουν στη σειρά η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.».
Ναι αυτά έγραφα πριν από τον δεύτερο κυβερνητικό ανασχηματισμό που επιχείρησε και έκανε ο Πρωθυπουργός. Που τελικά δεν μετατόπισε σε άλλο Υπουργείο, ούτε τον Νίκο Δένδια, ούτε τον Νίκο Παναγιωτόπουλο, ούτε βέβαια στις στρατιωτικές κρίσεις του Μαρτίου τόλμησε να αποστρατεύσει τον Α’ ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο.
Ωστόσο, νεότερα από το Μέγαρο Μαξίμου κάνουν λόγο για νέο ευρύ – αυτήν την φορά – κυβερνητικό ανασχηματισμό, που θα οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές. Αυτός ο νέος ανασχηματισμός προκαλείται και από την οργή που εκφράζουν στελέχη – βουλευτές Νεοδημοκράτες από τα γεννοφάσκια τους και οι οποίοι βρίσκονται στο περιθώριο, ενώ αντίθετα, Σημιτικά στελέχη παραμένουν ακόμη σε υπουργικούς θώκους, παρ΄ ότι έχουν αποτύχει οικτρά στο κυβερνητικό τους έργο.
Όμως στην περίπτωση ανασχηματισμού – όπως ενημερώθηκα – υπάρχει γερμανική πίεση για υπουργοποίηση της κ. Ντόρας Μπακογιάννη και του κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου. Λέτε; Πού θα μπορούσαν να χωρέσουν οι εκφραστές του κατευνασμού και της ήπιας αντιμετώπισης της πολεμικής επιθετικής πολιτικής της Τουρκίας;
Ισχυρές οι σχέσεις Ρόθτσιλντ – Μακρόν…
Ωστόσο, θα ήθελα πάλι να σας θυμίσω και να το λάβετε πολύ σοβαρά υπόψη σας, τα όσα έγραφα (4/9/2020) στο άρθρο μου «Οίκος Ρόθτσιλντ, Εμανουέλ Μακρόν, Νίκος Δένδιας και στο βάθος “Ερημίτης”»:
«Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υπήρξε επιθεωρητής οικονομικών στο Γαλλικό Υπουργείο Οικονομίας κατά το χρονικό διάστημα 2004-2008. Το 2007 διετέλεσε αναπληρωτής εισηγητής στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με επικεφαλής τον Ζακ Ατταλί.
Όμως ο Εμανουέλ Μακρόν πλήρωσε 50 χιλιάδες ευρώ προκειμένου να σπάσει το συμβόλαιο που τον δέσμευε με την κυβερνητική σύμβαση (το 2008) και αποχώρησε για να εργαστεί ως επενδυτικός τραπεζίτης σε μια εξαιρετικά αμειβόμενη θέση σε Τράπεζα της οικογένειας Ρόθτσιλντ.
Έτσι, στις 6 Απριλίου 2016 ο Εμανουέλ Μακρόν – με την ολόθερμη στήριξη της οικογένειας Ρόθτσιλντ – ίδρυσε ανεξάρτητο πολιτικό κόμμα, με την επωνυμία “Εμπρός” (En Marche), με φιλελεύθερο, προοδευτικό χαρακτήρα. Για τον λόγο αυτό δέχτηκε την έντονη επίθεση από τον τότε Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Ωστόσο, από το 2012-2014 υπήρξε αναπληρωτής Γ.Γ. στο Προεδρικό Μέγαρο των Ηλυσίων και ακολούθως ανέλαβε Υπουργός των Οικονομικών. Κύριο μέλημα της τότε πολιτικής του, η προώθηση φιλικών μεταρρυθμίσεων στις γαλλικές επιχειρήσεις (;;;).
Στις 30 Αυγούστου 2016 ο Εμανουέλ Μακρόν παραιτήθηκε από την κυβέρνηση πριν τις προεδρικές εκλογές του 2017 και στις 16 Νοεμβρίου 2016 δήλωσε επίσημα την υποψηφιότητά του για την Γαλλική Προεδρεία.
Μια υποψηφιότητα που κανένας δεν υπολόγιζε, κι όμως ο Εμανουέλ Μακρόν έγινε Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας.
Ένας χαρισματικός Πρόεδρος που συνεχίζει διεθνώς να εκπλήσσει, προσπαθώντας να τηρήσει αυτό που προεκλογικά υποσχόταν. Να “ξεκλειδώσει την Γαλλία”.
“Ξεκλείδωμα” που το διαπιστώνουμε, στην προσπάθεια πρωταγωνιστικού ρόλου στην Ν.Α. Μεσόγειο και την αρπαγή της ηγεσίας στην ΕΕ από την Γερμανία.
Αυτόν λοιπόν έχει σήμερα η Ελλάς στρατηγικό σύμμαχο, στις παράλογες διεκδικήσεις της Τουρκίας στη Μεσόγειο και το Αιγαίο, κόντρα στην χαλαρή υποστήριξη της Άγκελα Μέρκελ και την πολιτική των ίσων αποστάσεων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.
Έτσι ποιος μπορεί να πιστέψει ότι η οικογένεια Ρόθτσιλντ, θα “επιτρέψει” την κυβερνητική “επένδυση” στον Ερημίτη Κασσιόπης;
Οι Ρόθτσιλντ συνδέουν Μακρόν – Δένδια;
Αλλά όπως έγραφα και στο άρθρο μου την περασμένη Κυριακή (30/8/2020) με τίτλο: “Μητσοτάκης εναντίον Δένδια;”:
«…ο ΥΠΕΞ μας, όπως μου είπε εξέχουσα πηγή μου, “ακούει” στον γαλλικό παράγοντα, ενώ αντίθετα ο Πρωθυπουργός μας “ακούει” στον γερμανικό.
Φέρνοντας η πηγή μου ως στοιχείο, τη συνάντηση του ΥΠΕΞ μας με τον πρόεδρο του Λιβυκού Κοινοβουλίου Aguila Saleh στο Τομπρούκ της Λιβύης, και πως αυτή υπαγορεύθηκε “άνωθεν”.
Αφού όπως φημολογείται ο Κερκυραίος Νίκος Δένδιας έχει άριστες σχέσεις με την οικογένεια Ρόθτσιλντ.
Αφού ακόμη πιο έντονες φήμες λέγουν, πως είναι ο νομικός σύμβουλος αυτής της οικογένειας αμύθητου πλούτου.
Τι να σας πω; Αυτά ακούγονται στα κερκυραϊκά πολιτικά στέκια.
Εν αναμονή των ραγδαίων εξελίξεων…».