ΑΡ |
Από: iefimerida.gr - ΣΟΦΙΑ ΠΑΦΤΟΥΝΟΥ
Η βύθισή του προκάλεσε τον θάνατο άνω των 1.500 ατόμων, σε ένα από τα πιο θανατηφόρα ναυτικά δυστυχήματα εν καιρώ ειρήνης στη σύγχρονη ιστορία. Ανάμεσα στους νεκρούς υπήρξαν και τέσσερις Έλληνες, οι οποίοι αναζητούσαν μια καλύτερη ζωή, στην Αμερική.
Το ταξίδι για ένα καλύτερο μέλλον
Ο Παναγιώτης Λυμπερόπουλος, ο Βασίλειος Καταβέλος, ο Απόστολος Χρονόπουλος και ο Δημήτριος Χρονόπουλος προέρχονταν από το ίδιο χωριό, τον Άγιο Σώστη στην περιοχή της Μεσσηνίας της Πελοποννήσου. Οι δύο τελευταίοι ήταν αδέλφια.
Όπως πολλοί από τους επιβάτες, οι τέσσερις φίλοι ήταν νέοι -ο μεγαλύτερος ήταν μόλις 33 ετών- και ήθελαν να πάνε στις ΗΠΑ για να αναζητήσουν μια καλύτερη ζωή.
Δυστυχώς, τα όνειρά τους, όπως εκείνα πολλών άλλων που χάθηκαν εκείνη τη νύχτα με τραγικό τρόπο, δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ. Όλοι πέθαναν στο πιο διάσημο ναυάγιο της ναυτικής ιστορίας, και τα πτώματα των δύο αδελφών δεν βρέθηκαν ποτέ.
Οι ξεχασμένοι Έλληνες του Τιτανικού
Ο 30χρονος τότε Παναγιώτης Λυμπερόπουλος, ήταν ο ιδιοκτήτης ενός μικρού εργοστασίου στη Νέα Υόρκη που είχε ταξιδέψει πίσω στην Ελλάδα για τη βάπτιση του γιου του.
Παρά την επιμονή της συζύγου του να μείνει παραπάνω ημέρες και να μην ταξιδέψει, αποφάσισε να επιστρέψει στην Αμερική μετά τη βάπτιση και πήρε μαζί του τα αδέλφια Χρονόπουλου.
Ο Παναγιώτης Λυμπερόπουλος ήταν ο μόνος που κατάφερε να επιβιβαστεί σε μία από τις σωσίβιες λέμβους, καθώς το γεγονός ότι ήξερε αγγλικά τον βοήθησε να βρει τον δρόμο του στο κατάστρωμα. Ωστόσο, ποτέ δεν βρέθηκε η σωσίβια λέμβος. Το τραγικό της υπόθεσης είναι ότι είχε αλλάξει το εισιτήριό του έτσι ώστε οι τέσσερις τους να μπορέσουν να ταξιδέψουν μαζί στον Τιτανικό.
Ο Βασίλης Καταβέλος ήταν μόλις 19 ετών τότε. Αποφάσισε να πάει στις ΗΠΑ μετά από… φήμες που του μεταφέρθηκαν πως ο μικρότερος αδελφός του, Παναγιώτης, που βρισκόταν ήδη εκεί έκανε… άσωτη ζωή. Ακολουθώντας τη συμβουλή του συγχωριανού του, Παναγιώτη Λυμπερόπουλου, δέχθηκε να ταξιδέψει μαζί του.
Έτσι, πούλησε μερικά πρόβατα, αγόρασε το εισιτήριο και ταξίδεψε μέχρι τη Μασσαλία με τον Π. Λυμπερόπουλο και δύο αδέλφια, κατοίκους του Αγίου Σώστη. Στον Τιτανικό επιβιβάστηκε από το λιμάνι του Χερβούργου. Μετά τον τραγικό χαμό του, ο αδελφός του παρέλαβε απλά μια τσατσάρα και το πιστοποιητικό γεννήσεως του Βασίλη.
Ο Απόστολος Χρονόπουλος ήταν 26 ετών τότε. Είχε πάει πρώτη φορά στην Αμερική σε ηλικία 18 ετών και δούλευε διερμηνέας σε μια βιοτεχνία. Είχε αποφασίσει να πάρει μαζί του τον μικρότερο αδελφό του, Δημήτρη Χρονόπουλο, ο οποίος ήταν 18 ετών. Αρχικά, τα δύο αδέλφια επρόκειτο να ταξιδέψουν στην Αμερική με κάποιο άλλο υπερωκεάνιο, αλλά όταν έφτασαν στη Μασσαλία με τον Παναγιώτη Λυμπερόπουλο και τον Βασίλη Καταβέλο, ο πρώτος τούς έπεισε να αλλάξουν τα εισιτήριά τους και να ταξιδέψουν με τον Τιτανικό για να φτάσουν πιο γρήγορα. Τα δύο αδέλφια δεν βρέθηκαν ποτέ.
Άγνωστα θύματα έχουν ταφεί με τιμές στο Χάλιφαξ της Νέας Σκωτίας
Είναι πιθανό, ωστόσο, τα λείψανά τους να βρίσκονται στο νεκροταφείο Fairview Lawn στο Χάλιφαξ της Νέας Σκωτίας, όχι μακριά από εκεί όπου πολλά από τα πτώματα των θυμάτων του Τιτανικού ξεβράζονταν στην ξηρά, τους μήνες που ακολούθησαν την τραγωδία.
121 θύματα της βύθισης του Τιτανικού έχουν ταφεί στο Fairview. Εκεί βρίσκονται τα περισσότερα θύματα του Τιτανικού από οποιοδήποτε άλλο νεκροταφείο σε ολόκληρο τον κόσμο.
Ωστόσο, το ένα τρίτο εξ αυτών δεν έχει ταυτοποιηθεί και οι τάφοι τους αναγράφουν μόνο την ημερομηνία θανάτου τους.
Το μνημείο των Ελλήνων του Τιτανικού στην ιδιαίτερη πατρίδα τους
Τα θύματα του ναυαγίου του Τιτανικού δεν ξεχάστηκαν ποτέ στην πατρίδα τους. Έξω από την τοπική εκκλησία στο χωριό τους στη Μεσσηνία χτίστηκε ένα μικρό μνημείο προς τιμήν τους.
«Εις μνήμην των τεσσάρων Ελλήνων θυμάτων του Τιτανικού του έτους 1912 αναζητούντων καλυτέραν τύχην εις ΗΠΑ δι' εαυτούς και οικογενείας των. Βασιλείου Γ. Καταβέλου, Παναγιώτου Κ. Λυμπεροπούλου, Αποστόλου Μ. Χρονόπουλου, Δημητρίου Μ. Χρονοπούλου», αναγράφεται στο μνημείο.