Η τουρκική κυβέρνηση πριν από λίγα χρόνια ήθελε τόσο το πιο προηγμένο ρωσικό σύστημα αεροπορικής άμυνας όσο και το αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος F-35.
Αλλά η κυβέρνηση των ΗΠΑ το απέκλεισε αυτό το σενάριο. Το ρωσικής προέλευσης εξοπλιστικό πρόγραμμα S-400 ενδέχεται να παρακολουθήσει τα F-35. Εάν η Άγκυρα διέρρεε τα δεδομένα στη Μόσχα, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την αμερικανική και συμμαχική αεροπορική δύναμη.
Από: capital.gr
Του David Axe
Έτσι, οι Ηνωμένες Πολιτείες το 2019 ακύρωσαν τη συμφωνία F-35 της Τουρκίας και τερμάτισαν τη συμμετοχή πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας στο πρόγραμμα μαχητικών stealth αεροσκαφών. Ο τουρκικός στρατός πήρε τελικά τα S-400, αλλά με τεράστιο κόστος. Το πλήγμα όμως για την Τουρκία μετά την έξωσή της από το προγραμμα F-35 δεν έχει τελειωμό.
Το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό είναι το τελευταίο θύμα. Ο στόλος της Τουρκίας επρόκειτο να αναπτύξει το TCG Anadolu, ένα ελαφρύ αεροπλανοφόρο/ελικοπτεροφόρο, που προοριζόταν να εξοπλιστεί με μαχητικά F-35.
Τώρα το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό έχει αεροπλανοφόρο χωρίς αεροπλάνα. Το Anadolu βρίσκεται στα τελικά στάδια της κατασκευής και θα μπορούσε να ενταχθεί στον στόλο το 2022. Αλλά θα μπορούσαν να περάσουν πολλά χρόνια μέχρι να εξοπλιστεί με αεροσκάφη σταθερών πτερύγων - αν το κάνει ποτέ.
Για να είμαστε σαφείς, το Anadolu σε κάθε περίπτωση μπορεί να λειτουργήσει ως αποβατικό σκάφος. Αμφισβητείται όμως η δυνατότητα, πλέον, του πολεμικού σκάφους να λειτουργήσει, εν τη απουσία των F-35, ως ελαφρύ αεροπλανοφόρο.
Η απόγνωση της τουρκικής κυβέρνησης είναι ολοφάνερη. Υπήρξαν πολλές αναταραχές τις τελευταίες εβδομάδες καθώς η Άγκυρα αγωνίζεται να βρει μια εναλλακτική των F-35.
Το Anadolu θα μπορούσε να εξοπλιστεί με τα τουρκικής παραγωγής μη επανδρωμένα αεροσκάφη TB-2/3, καθιστώντας το έτσι το πρώτο μητρικό πολεμικό σκάφος με drones. Αυτό το σενάριο είναι πιο ρεαλιστικό, πάντως, από αυτό που περιέγραψε ο Ismail Demir, επικεφαλής της τουρκικής Υποδιεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας (SSM), πριν από λίγες ημέρες.
Ο Demir, λοιπόν, επέμενε ότι το Anadolu θα μπορούσε να εξοπλιστεί με μια ναυτική έκδοση του εκπαιδευτικού αεροσκάφους Hürjet, που αναπτύσσει η SSM για την τουρκική αεροπορία. Ωστόσο, ακόμα και με τροποποιήσεις, το Hürjet σίγουρα δεν θα μπορέσει να είναι ένα ικανό μαχητικό αεροσκάφος του πολεμικού ναυτικού.
Το Hürjet, με μήκος 13,4 μέτρα και πτέρυγα 11 μέτρων, είναι μονοκινητήριο υπερηχητικό αεροπλάνο που βρίσκεται στην ίδια κατηγορία με το ιταλικό M346, το ρωσικό Yak-130 και το κινεζικό JL-9. Δηλαδή πρόκειται για ένα ξεκάθαρα εκπαιδευτικό αεροσκάφος, που μπορεί να χρησιμεύσει το πολύ για ελαφριές επιθέσεις.
Αλλά αν είναι σαν τα M346, Yak-130 και JL-9 -και σίγουρα είναι- το Hürjet χρειάζεται περίπου 304 μέτρα διαδρόμου εάν πρόκειται να πετάξει πλήρες καυσίμων, χωρίς να υπολογίζουμε το φορτίο των όπλων.
Το Anadolu έχει διάδρομο περίπου 204 μέτρων...
Δεν υπάρχει λόγος αμφιβολίας ότι το Anadolu θα μπορούσε να μεταφέρει αεροσκάφη που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν από ένα σκάφος. Αλλά υπάρχουν πολλοί λόγοι για να αμφιβάλλουμε για τον τύπο αεροσκάφους που θα μπορούσε να αναπτυχθεί στον αέρα ενώ μεταφέρει ένα χρήσιμο φορτίο καυσίμου και όπλων.
Μην ξεχνάτε ότι τα κινεζικά J-15 και τα ρωσικά μαχητικά Su-33 δεν μπόρεσαν ποτέ να απογειωθούν από τα σκάφη που τα μεταφέρουν με γεμάτες δεξαμενές καυσίμου και περισσότερους από μερικούς ελαφρούς πυραύλους. Ένα αεροσκάφος σαν το Hürjet πιθανότατα θα υποστεί τους ίδιους ή μεγαλύτερους περιορισμούς.
Αυτό σημαίνει ότι το Anadolu είναι πιθανό να ναυπηγηθεί χωρίς αεροσκάφη σταθερών πτερύγων. Είναι μια υπενθύμιση κόστους δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη συνεχιζόμενη ζημία της έξωσης της Άγκυρας από το πρόγραμμα των F-35.