Η ΑΠΟΤΡΟΠΗ
Θυμίζω ότι αποτροπή είναι έννοια που πρωτίστως βασίζεται στον φόβο της άλλης πλευράς, ότι εάν δράσει με τρόπο που εσύ δεν θέλεις, τότε θα υποστεί συνέπειες.
Αυτό εκφράζεται λεκτικά, ελεγχόμενα και συμβολικά αρχικά, και εάν έχεις πείσει τον αντίπαλο ότι δεν λες απλά λόγια αλλά έχεις την βούληση να πας σε πράξεις και πραγματικά σε πιστεύει και σε φοβάται, τότε δεν θα δράσει με τρόπο που εσύ δεν θέλεις.
Εάν όμως σε έχει μετρήσει και βλέπει ότι λες λόγια αλλά δεν τα υποστηρίζεις στην πράξη, θα δράσει με τον τρόπο που θέλει και θα ακυρώσει κάθε έννοια αποτροπής.
Και τότε εσύ καλείσαι πιεζόμενος να αποδείξεις ότι εννοούσες ότι έλεγες και να πας σε σύγκρουση ένοπλη στο πεδίο, άλλως βάζεις την ουρά κάτω από τα σκέλια και συνεχίζεις τις ανερμάτιστες μεγαλοστομίες.
Αυτό είναι όλο το ζήτημα της αποτροπής.
Η NAVTEX
Χθες λοιπόν, μετά το ξεκαθάρισμα των ζητημάτων στην Άγκυρα, η Τουρκία εξέδωσε NAVTEX (μην μου πείτε ότι δεν το ξέραμε ότι θα το κάνει), με την οποία ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ αρνείται στην Ελλάδα να κάνει οιεσδήποτε επιστημονικές έρευνες στην θάλασσα εντός της ΑΟΖ που έχει ορισθεί με το Τουρκολιβυκό σύμφωνο. Συγκεκριμένα: «εφιστά την προσοχή στην Ελληνική πλευρά να μην εισέρχεται σε περιοχές που εμπίπτουν στην δική της δικαιοδοσία».
Και μάλιστα ορίζει ως τέτοια περιοχή την διευρυμένη ζώνη και όχι την στενή που ορίζουν τα δύο στίγματα επαφής των διεκδικούμενων ΑΟΖ Τουρκίας και Λιβύης (έχω εξηγήσει σαφώς και με ακρίβεια την εσφαλμένη αναπαραγωγή εκ μέρους μας του Τουρκικού χάρτη). Η ζώνη αυτή περιλαμβάνει και τα βυθοτεμάχια που έχουμε καθορίσει για έρευνες Νότια Κρήτης.
Σε προχθεσινή συνέντευξή μου στο Σταρ Β. Ελλάδος και πριν την συνάντηση Δένδια Τσαβούσογλου, επειδή προέβλεπα σύγκρουση και περίμενα πρόκληση εκ μέρους του Τσαβούσογλου που θα ανάγκαζε τον κ. Δένδια να απαντήσει , είχα πει ότι οι πρωτοβουλίες στο διεθνές πεδίο, που είναι θέμα ευφυΐας, δεν πρέπει να στραγγαλίζονται, αλλά όμως χρειάζεται να εδράζονται σε σταθερό έδαφος, συνεκτικότητα και σχέδιο για να έχουν αποτελέσματα.
Μετά την NAVTEX, που την θεωρώ προς το παρόν διερευνητική από πλευράς Τουρκίας, περιμένω σύντομα σταδιακή παρουσία με μέσα (πλοία, ερευνητικά, αλιευτικά) εκ μέρους της στην περιοχή αυτή και φυσικά περιμένω να δω και τις δικές μας αντιδράσεις, που να συνάδουν με την πραγματικά περήφανη στάση του κ. Δένδια στην Άγκυρα.
Και φυσικά εδώ θα φανεί, στο πεδίο της πράξης εάν η πραγματικά περήφανη πρωτοβουλία του κ. Δένδια βασίσθηκε σε σταθερό και συνεκτικό σχέδιο (αφού είχε εντολή από τον πρωθυπουργό να ανοίξει την δημόσια ατζέντα και να πάει δημόσια σε σύγκρουση).
ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΗ ΑΠΟΤΡΟΠΗ;
Και φυσικά ελπίζω ότι θα λειτουργήσει η εκτεταμένη αποτροπή (η συνδρομή των συμμάχων και συνοδοιπόρων μας στην ΕΕ) αν και πιο πιθανό βλέπω να ελπίζουμε από τους Γάλλους αυτήν την φορά (για την TOTAL) να βγάλουν το φίδι από την τρύπα.