Συμπληρώνονται σήμερα 124 χρόνια από την ταπεινωτική ήττα του Ελληνοτουρκικού πολέμου του 1897, που έφερε πολλά δεινά στον τόπο. Ο πόλεμος άρχισε με επεισόδια στα ελληνοτουρκικά σύνορα, στη θέση Νεζερό Λαρίσης, με μεθοριακές συγκρούσεις και τους Τούρκους να καταλαμβάνουν την κορυφή.
Ελληνικά τμήματα επιτέθηκαν κατέλαβαν την κορυφή και απώθησαν τους Τούρκους. Όμως ο στρατός ήταν αξιοθρήνητος και απαρασκεύαστος, εκτός από το Ναυτικό που υπερείχε.
Ο Στρατός διέθετε στρατιώτες, οι περισσότεροι των οποίων δεν ήταν ικανοί ούτε τα όπλα να χειρισθούν, ενώ υπήρχαν αξιωματικοί, των οποίων η συμμετοχή στον πόλεμο αποτελούσε την πρώτη πρακτική τους εξάσκηση! Είχαμε ιππείς και οι περισσότεροι δεν είχαν ίππους! Αυτή ήταν η κατάσταση, την οποία απέδωσε περίλυπος με τέσσερις λέξεις ο αρχιστράτηγος Κων/νος σε μήνυμα του στην Αθήνα « Στερούμεθα απελπιστικώς των πάντων!».
Η ήττα του πολέμου του 1897, επέβαλε στην Ελλάδα διεθνή οικονομικό έλεγχο. Η Ελλάδα, αφού ηττήθηκε έπρεπε να πληρώσει στην Τουρκία πολεμικές αποζημιώσεις που μετά από διαπραγματεύσεις ορίστηκαν στα 4.000.000 τουρκικές λίρες (95 εκατ. χρυσά φράγκα). Το ποσό αυτό, μόνο με εξωτερικό δάνειο μπορούσε να βρεθεί. Αλλά δάνειο ήταν αδύνατο να συναφθεί αν προηγουμένως δεν ρυθμίζονταν τα παλιά χρέη του «δυστυχώς επτωχεύσαμεν» και δεν παρέχονταν ασφαλείς εγγυήσεις.
Πολλοί είπαν τότε και είχαν δίκαιο, ότι η Γερμανία προεξοφλώντας την ελληνική ήττα εξώθησε σε πόλεμο την Ελλάδα έμμεσα, με άμεσο πράκτορα την Τουρκία! Για να εξαναγκασθεί μετά η Ελλάδα να δεχτεί τον έλεγχο… Βεβαίως εκτός από αυτήν, ηταν και οι Μεγάλες Δυνάμεις. Η κυβέρνηση προσπάθησε να αποτρέψει τον έλεγχο, με τον Ανδρέα Συγγρό να κάνει διαπραγματεύσεις με τους ομολογιούχους χωρίς αποτέλεσμα.
Τελικά η Βουλή ψήφισε στις 21-2-1898 Νόμο και ο Διεθνής Οικονομικός ΄Ελεγχος άρχισε να λειτουργεί από τις 28 Απριλίου από την ΔΟΕ ( Διεθνή Οικονομική Επιτροπή). Έτσι, για την υπηρεσία του Δημοσίου χρέους εκχωρήθηκαν στην ΔΟΕ οι ακόλουθες πηγές εσόδων: 1)Μονοπώλια άλατος, πετρελαίου, σπίρτων, παιγνιόχαρτων, σιγαροχάρτου και της Ναξίας σμύριδος με προβλεπόμενα έσοδα 12.300.000 δρχ. 2)Φόρος κατανάλωσης με έσοδα 6.600.000 δρχ. 3)Τέλη χαρτοσήμου 10.000.000
4)Δασμοί τελωνείου Πειραιώς 10.700.000. Σύνολο: 39.600.000 δρχ.