«Γαλάζιοι» εκλεγμένοι, γέννημα θρέμμα της παράταξης, οι οποίοι έχουν δώσει αγώνες για τη Ν.Δ., βρίσκονται στα κάγκελα, καθώς το σύστημα Μητσοτάκη, που διαφεντεύει το Μαξίμου, τους έχει θέσει στο περιθώριο
Από: dimokratianews.gr
Μπορεί στις… εγχώριες δημοσκοπήσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης να έχει άνετο προβάδισμα έναντι του Αλέξη Τσίπρα -παρότι το ευρωβαρόμετρο ανέτρεψε αυτή την εικόνα-, όμως αν γίνει μία δημοσκόπηση στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. τότε ζήτημα είναι αν θα έχει την απόλυτη πλειοψηφία!
Στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια για το Μέγαρο Μαξίμου και με κάθε ευκαιρία αυτή εκφράζεται από βουλευτές. Η Νέα Δημοκρατία δεν ήταν ποτέ μητσοτακικό κόμμα και ως εκ τούτου ο πρωθυπουργός δεν έχει τον έλεγχο όλων των βουλευτών, γι’ αυτό οι σχεδιασμοί του στοχεύουν στην απομόνωση και εκπαραθύρωση των παραδοσιακών στελεχών και στη μετατροπή του κόμματος σε έναν προσωπικό εν μέρει αποϊδεολογικοποιημένο μηχανισμό εξουσίας.
Εξάλλου ο ίδιος μίλησε στο Συνέδριο των Δελφών, όπως η «δημοκρατία» έγραψε την περασμένη Κυριακή, για… «λιγότερη ιδεολογία!» παρουσιάζοντάς την ούτε λίγο ούτε πολύ ως τη συνταγή επιβίωσης της κεντροδεξιάς παράταξης έναντι των αντιπάλων της τα τελευταία χρόνια. Η φράση αυτή του πρωθυπουργού δεν πέρασε απαρατήρητη, καθώς πολλοί αναρωτιούνται στη Ν.Δ. «πού θέλει να πάει ο Μητσοτάκης την παράταξη».
Βουλευτές του κόμματος οι οποίοι γνωρίζουν πολύ καλά την ανθρωπογεωγραφία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας λένε ότι στην πραγματικότητα είναι πολλά κομμάτια! Εκτός των βουλευτών που δηλώνουν πίστη και… υποταγή στον πρωθυπουργό, ό,τι κι αν γίνει, υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός βουλευτών, που μπορεί να φτάνει τους 40-50, οι οποίοι αισθάνονται ξένα σώματα, δεν αξιοποιούνται και νιώθουν όχι μόνο ότι δεν έχουν κανέναν δεσμό με την ηγεσία αλλά και ότι η νέα κατάσταση πραγμάτων, που έχει εγκαθιδρύσει ο κ. Μητσοτάκης, τους δείχνει ότι θα προτιμούσε στις επόμενες εκλογές να τους αντικαταστήσει με άλλους, της δικής της επιρροής.
Πρόκειται, λένε, για βουλευτές γέννημα θρέμμα της παράταξης, που έχουν δώσει αγώνες για τον κόμμα τους και δεν το συνάντησαν κάπου σε μία στροφή για να επωφεληθούν από την εξουσία, όπως πολλοί νεοφώτιστοι και… εισοδιστές!
Οι βουλευτές αυτοί αντιδρούν, ζητούν αλλαγές, ωστόσο δεν λειτουργούν ως ομάδα οργανωμένα στην παρούσα περίοδο, γιατί δεν έχουν κάποιον να ηγηθεί. Επίσης το αίσθημα της αυτοσυντήρησης σε αυτή τη φάση είναι βασικό ανασταλτικό στοιχείο.
Επιρροή στην Κ.Ο., που μπορεί να φτάνει και σε διψήφιο αριθμό, έχει και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, αλλά είναι αμφίβολο αν μπορέσει κάποια δεδομένη στιγμή να επιβάλει σε όλους τους λεγόμενους «σαμαρικούς» πώς θα συμπεριφερθούν π.χ. στην ψήφιση των μνημονίων συνεργασίας που εκκρεμούν από τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Όμως δεν χρειάζονται πολλοί για να γίνει η ζημιά. Υπάρχει σημαντικός αριθμός βουλευτών που δεν έχουν απομακρυνθεί από τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, αλλά σε γενικές γραμμές οι παρεμβάσεις τους είναι προσεκτικές, αλλά καίριες, όταν χρειαστεί, για να μην προκληθεί πρόβλημα συνοχής στο κόμμα, παρότι η δυσαρέσκειά τους δεν κρύβεται.