Ενενήντα μέρες διορία έδωσε ο Τζο Μπάιντεν στις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες για να ετοιμάσουν πόρισμα προκειμένου να προσδιοριστεί αν ο κορωνοϊός προήλθε από επαφή ανθρώπου με μολυσμένο ζώο ή από εργαστήριο στην Κίνα. Την ίδια στιγμή ο Αμερικανός ηγέτης κάλεσε το Πεκίνο να συνεργαστεί με την Ουάσινγκτον, ώστε οι δύο χώρες να μπορέσουν μαζί να δώσουν απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα.
Από: philenews.com - Ξένια Τούρκη
Το θέμα της προέλευσης του κορωνοϊού επανήλθε στο προσκήνιο, έπειτα από έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, η οποία αφήνει ερωτηματικά για τρεις υπαλλήλους του εργαστηρίου της Ουχάν, οι οποίοι φαίνεται να ασθένησαν προτού ξεκινήσει η εξάπλωση της πανδημίας. Τη σκυτάλη στη συνέχεια πήρε ο επικεφαλής επιδημιολόγος Άντονι Φάουτσι, ο οποίος ανάφερε πως πλέον δεν είναι πεπεισμένος ότι ο ιός ξεκίνησε από ζώα, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί, αλλά τείνει και αυτός προς τη θεωρία ότι έχει κατασκευαστεί σε εργαστήριο.
Για την επιστήμη είναι πολύ σημαντικό αυτό το ερώτημα να απαντηθεί. Η προέλευση του κορωνοϊού θα βοηθήσει την έρευνα για την πιο αποτελεσματική καταπολέμηση της ασθένειας. Αν δηλαδή όντως προέρχεται από ζώα είναι καθοριστικό να βρεθεί ο ενδιάμεσος φορέας ξενιστής, καθώς και πότε συνέβη η μετάδοση στους ανθρώπους. Αν πάλι προέρχεται από εργαστήριο είναι χρήσιμο να ξέρουμε πώς οδηγηθήκαμε σε αυτή την κατάσταση. Η προέλευση της πανδημίας όμως έχει έντονα και πολιτικές διαστάσεις. Το τελευταίο διάστημα καταγράφεται μια επικίνδυνη κλιμάκωση ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα. Από τη διαχείριση της πανδημίας μέχρι τα δίκτυα 5G και τη Huawei και από τον ανταγωνισμό στη νοτιοανατολική Ασία μέχρι τα ανθρώπινα δικαιώματα οι δύο χώρες βρίσκονται σε αντίπαλα στρατόπεδα και πλήττουν η μια την άλλη. Και όλα αυτά την ίδια ώρα που πληθαίνουν οι φωνές των ειδικών που υποστηρίζουν πως η σχέση τους θα αποδειχθεί καθοριστική τα επόμενα χρόνια.
Ο Ντόναλντ Τραμπ χρησιμοποίησε την πανδημία για να βάλει κατά της Κίνας. Το ίδιο κάνει τώρα και ο Τζο Μπάιντεν. Κανένας δεν αμφιβάλλει πως είναι απολύτως σημαντικό να γνωρίζουμε από πού προήλθε ο νέος κορωνοϊός. Αλλά και κανένας δεν αμφιβάλλει πως η Ουάσινγκτον βρήκε την ευκαιρία που ζητούσε για να στριμώξει τον ισχυρό αντίπαλό της στη γωνιά. Ο ανταγωνισμός των δύο χωρών επεκτείνεται σε ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων. Οικονομία, τεχνολογία, γεωπολιτικές σχέσεις. Σε αυτά έχει προστεθεί πλέον και η υγεία.