Το Λονδίνο ανακοίνωσε ότι θα στείλει δύο πολεμικά πλοία περιπολίας στο νησί Τζέρσεϋ στην Αγγλική Μάγχη ως «προληπτικό» μέτρο, καθώς οι Γάλλοι ψαράδες απειλούν να μπλοκάρουν το λιμάνι της εν μέσω μιας διένεξης για τα αλιευτικά δικαιώματα.
Από: sigmalive.com
Οι πρωινές εικόνες από την περιοχή δείχνουν περίπου 80 γαλλικά αλιευτικά να πλέουν ανάβοντας καπνογόνα και στο βάθος τις δύο βρετανικές κανονιοφόρους HMS Severn και HMS Tamar να επιτηρούν τις κινήσεις τους.
Η αντιπαράθεση μεταξύ του Τζέρσεϋ και του Παρισιού σχετικά με την παροχή στα γαλλικά σκάφη αλιευτικών δικαιωμάτων στα νερά του νησιού πήρε μια νέα στροφή αυτή την εβδομάδα, καθώς οι Γάλλοι ψαράδες απείλησαν να μπλοκάρουν το Saint Helier - το κύριο λιμάνι του νησιού.
Σε απάντηση, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον διέταξε την Τετάρτη αποστολή δύο περιπολικών πολεμικών πλοία στην περιοχή, μετά από συνομιλίες με αξιωματούχους του Τζέρσεϋ.
«Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ακλόνητη υποστήριξή του προς το Τζέρσεϋ. Είπε ότι κάθε αποκλεισμός θα ήταν εντελώς αδικαιολόγητος. Ως προληπτικό μέτρο, το Ηνωμένο Βασίλειο θα στέλνει δύο υπεράκτια πλοία περιπολίας για να παρακολουθούν την κατάσταση », δήλωσε η Downing Street την Τετάρτη.
Έχοντας συζητήσει το πιθανό μπλόκο με τον Πρωθυπουργό του Τζέρσεϋ, τον γερουσιαστή John Le Fondre, και τον Υπουργό Εξωτερικών του νησιού, Ian Gorst, ο Τζόνσον ζήτησε την επείγουσα αποκλιμάκωση των εντάσεων στο νησί και παρότρυνε όλες τις πλευρές να ξεκινήσουν διάλογο.
Σύμφωνα με το RT, oι Γάλλοι ψαράδες έχουν δεσμευτεί να αποκλείσουν το κύριο λιμάνι του νησιού - το οποίο λαμβάνει σημαντική ποσότητα από τις θαλάσσιες προμήθειές του - προκειμένου να διακόψουν τις παραδόσεις, εάν δεν τους παραχωρηθούν τα αλιευτικά τους δικαιώματα. Η Γαλλία κατηγορεί τις αρχές του Τζέρσεϋ ότι εμποδίζουν άδικα τα γαλλικά σκάφη να έχουν πρόσβαση στα ύδατά της. Η διαμάχη ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα μετά την έναρξη ισχύος ενός νέου ρυθμιστικού καθεστώτος μετά το Brexit.
Γάλλοι ψαράδες παραπονέθηκαν ότι αγωνίστηκαν να αποκτήσουν νέες άδειες
για να αλιεύουν μετά το Brexit. Ο Γάλλος υπουργός Ναυτιλίας Annick
Girardin ισχυρίστηκε ότι οι νέες άδειες περιλαμβάνουν μονομερώς
επιβαλλόμενους όρους, όπως όρια στον χρόνο που περνούν στα ύδατα του
Τζέρσεϋ.
Οι νησιωτικές αρχές υποστηρίζουν ότι απλώς επιβάλλουν τους κανόνες που συμφωνήθηκαν από το Λονδίνο και τις Βρυξέλλες, προσθέτοντας ότι ορισμένα από τα γαλλικά σκάφη δεν παρείχαν τα απαραίτητα έγγραφα για την ανανέωση των αλιευτικών τους δικαιωμάτων. Το νησί έχει ήδη παραχωρήσει πρόσβαση στα νερά του σε 41 γαλλικά σκάφη. Άλλα 17 δεν έλαβαν τις άδειες.
Οι εντάσεις έχουν ήδη αρχίσει να αυξάνονται εδώ και αρκετό καιρό, καθώς η Γαλλία απείλησε ακόμη και να διακόψει την ηλεκτρική ενέργεια του νησιού. Το 2019, το Τζέρσεϋ έλαβε το 95% της ενέργειας της από τη Γαλλία μέσω υποβρύχιων καλωδίων.
Οι νησιωτικές αρχές χαρακτήρισαν την απειλή «δυσανάλογη». Η Γαλλία προειδοποίησε επίσης ότι θα ήταν «βάναυση και δύσκολη», εκτός εάν τα σκάφη της έχουν πρόσβαση στα αλιευτικά νερά. Το Λονδίνο χαρακτήρισε αυτές τις δηλώσεις ως «εκπληκτικές και απογοητευτικές, ειδικά από έναν κοντινό γείτονα».