Ο Ερντογάν λυπάται και απορεί για τη συμμαχία Ελλήνων και Αιγυπτίων – Αγνοεί ο βάρβαρος ότι είμαστε αρχαίοι σύμμαχοι

 

Έχει χάσει εντελώς την ψυχραιμία του ο τύραννος της Άγκυρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και δήλωσε βαθιά λυπημένος από τη φιλία Ελλάδας και Αιγύπτου, ενώ παρουσίασε ως «αφύσικη» τη φιλία Ελλήνων και Αιγυπτίων, επειδή είτε είναι ανιστόρητος, είτε διασπορέας ψευδών ειδήσεων, είτε χολωμένος με τη διπλωματική υποταγή που του ζητά ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Σίσι.

Από: tribune.gr

Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διευκρίνισε τους λόγους για τους οποίους προσεγγίζει την Αίγυπτο.

Οι καλές σχέσεις της Αθήνας με το Κάιρο φαίνεται πως είναι ο κύριος λόγος που πλησιάζει την Αίγυπτο.

Δήλωσε, μάλιστα, χαρακτηριστικά πως «ο τουρκικός λαός έχει καλές σχέσεις με τον αιγυπτιακό λαό».

Από πότε ακριβώς; Από όταν οι Αιγύπτιοι ήταν υπόδουλοι στους Οθωμανούς; Γίνεται ο κατακτητής με τον κατακτημένο φίλος;

Από την άλλη, ανέφερε: «Μας προκαλεί λύπη ότι ο αιγυπτιακός λαός με το ζόρι είναι μαζί με τον ελληνικό λαό.

»Ο αιγυπτιακός λαός συμπαραστέκεται στον ελληνικό λαό και αυτό μας προκαλεί λύπη.

»Γι’ αυτό το λόγο ξεκίνησαν επαφές με τις μυστικές υπηρεσίες και μέσω των υπουργείων Εξωτερικών.

»Μετά την Αίγυπτο η Τουρκία θα προσπαθήσει να προσεγγίσει τη Σαουδική Αραβία».
Πανάρχαια η ελληνοαιγυπτιακή συμμαχία

Επειδή ο Τούρκος πρόεδρος δεν τα πάει καλά με την ιστορία, να του υπενθυμίσουμε την αρχαιότητα της ελληνοαιγυπτιακής συμμαχίας.

Η πρώτη φορά που Έλληνες και Αιγύπτιοι πολέμησαν ως σύμμαχοι μαζί ήταν στη μάχη του Καντές, στη βόρεια Συρία, το 1274 π.Χ. (δηλαδή 70 χρόνια πριν τον Τρωικό Πόλεμο) ενάντια στους Χετταίους. Οι Χετταίοι ήταν ένα αρχαίο έθνος που κατείχε ως επικράτειά του τη σημερινή Τουρκία και αποτελούσε στρατηγική απειλή για Έλληνες και Αιγυπτίους.

Τότε, όπως και τώρα, Έλληνες και Αιγύπτιοι συμμάχησαν και εξουδετέρωσαν την απειλή των Χετταίων.

Τη δεύτερη φορά που Έλληνες και Αιγύπτιοι συμμάχησαν ήταν ενάντια στην Περσική Αυτοκρατορία, που επίσης τότε κατείχε μεταξύ άλλων εδαφών και τη σημερινή Τουρκία.

Συγκεκριμένα, στα τέλη της δεκαετίας του 460 π.Χ., οι Αθηναίοι πήραν την απόφαση να υποστηρίξουν την Αίγυπτο στην επανάσταση της κατά της Περσίας και το ελληνικό εκστρατευτικό σώμα υπέστη βαρύτατες απώλειες υποστηρίζοντας τον επαναστατημένο αιγυπτιακό λαό.

Το 332 π.Χ. ο ελληνικός στρατός υπό τη ηγεσία του Μεγάλου Αλεξάνδρου απελευθέρωσε την Αίγυπτο από τους Πέρσες και οι Αιγύπτιοι εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους ανακηρύσσοντας τον βασιλέα της Μακεδονίας και Αυτοκράτορα των Ελλήνων φαραώ της Αιγύπτου.

Όταν εισήλθε ο Αλέξανδρος στην Αίγυπτο το 332 π.Χ., ο λαός της τον υποδέχτηκε ως απελευθερωτή, αναγνωρίζοντάς τον μάλιστα ως συνεχιστή των Φαραώ.

Προορισμοί του ήταν αρχικά η Μέμφιδα και κατόπιν το περίφημο μαντείο του Άμωνα στην όαση Σίβα.

Πριν αναχωρήσει για τη συνέχιση της εκστρατείας του στα βάθη της Ανατολής, ίδρυσε μια περίλαμπρη πόλη στα παράλια της Μεσογείου, χαρίζοντάς της το όνομά του, την Αλεξάνδρεια.

Ο Πτολεμαίος, στρατηγός του Μεγάλου Αλεξάνδρου, διορίστηκε ανώτατος κυβερνήτης της Αιγύπτου μετά το θάνατο του Αλεξάνδρου το 323 π.Χ. στη Βαβυλώνα και το διαμελισμό του απέραντου κράτους του.

Στα 305 π.Χ., ανακήρυξε τον εαυτό του Βασιλιά Πτολεμαίο Α΄ και αργότερα έμεινε γνωστός ως «Σωτήρας».

Οι Αιγύπτιοι σύντομα αναγνώρισαν τους Πτολεμαίους ως διαδόχους των φαραώ της ανεξάρτητης Αιγύπτου.

Οι απόγονοι του Πτολεμαίου κυβέρνησαν την Αρχαία Αίγυπτο μέχρι τη ρωμαϊκή κατάκτηση το 30 π.Χ.

Οι Έλληνες λοιπόν ήταν πάντοτε φίλοι και σύμμαχοι των Αιγυπτίων και πολέμησαν δίπλα τους υπερασπιζόμενοι την αιγυπτιακή ελευθερία.

Και όχι μόνο στην αρχαιότητα αλλά και στα νεότερα χρόνια.

Το 1798, στην εκστρατεία του Ναπολέοντα στην Αίγυπτο, που αποσκοπούσε στην απελευθέρωσή της από την οθωμανική κατοχή, συμμετείχε και μία ταξιαρχία Ελλήνων εθελοντών, η ηρωική «Ταξιαρχία των Ακροβολιστών της Ανατολής», που αποτελούνταν από Έλληνες δημοκρατικούς και διαφωτιστές.

Σήμερα, Έλληνες και Αιγύπτιοι, συμπαρατασσόμαστε για να εξουδετερώσουμε τη νέα βαρβαρική απειλή.

Τώρα, αφού έμαθε λίγη ιστορία, μπορεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ουρλιάξει και να κλάψει όσο θέλει.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail