smuldur / Pixabay |
Από: voria.gr - Τειρεσίας
Η ρήση είναι γνωστή, πολυχρησιμοποιημένη, αλλά πάντα σοφής: Δεν μπορεί να κοροϊδεύεις πολλούς για πολύ. Κάποια στιγμή, θα σε καταλάβουν. Και «κολλάει» άψογα στην υποτιθέμενη πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, που για μεγάλο διάστημα ισορροπούσε μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας. Τώρα, κινδυνεύει με απόλυτο ναυάγιο.
Στην Άγκυρα θεωρούσαν ότι είναι οι απόλυτα χειριστικοί μάστορες της διπλωματίας. Νόμιζαν ότι αρκούσε ένα non paper που φέρεται να έδωσε στον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, ο τούρκος ομόλογός του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, για να κατευνάσει τα πνεύματα. Επρόκειτο για ένα τετρασέλιδο κείμενο, που δόθηκε στο περιθώριο της τελευταίας Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες και πήρε μαζί του, επιστρέφοντας στην Ουάσιγκτον, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας. Τι ανέφερε;
Μάλλον ότι «όλα είναι υπό έλεγχο» και ότι οι S-400 δεν θα ενεργοποιηθούν, αλλά απλώς θα είναι στάχτη στα μάτια των Ρώσων και άλλα τέτοια ωραία, τουρκικά.
Εδώ θα πρέπει να γίνει μια κρίσιμη διευκρίνιση: Το non paper δόθηκε από τον Τσαβούσογλου πριν από τη γνωστή συνάντηση της Άγκυρας με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια. Εκεί όπου ο τελευταίος ήθελε να στείλει ένα σαφές μήνυμα (προς την Ουάσιγκτον, τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο) ότι η Ελλάδα δεν συζητά άνευ όρων με την Τουρκία, η οποία έχει θέματα με την Ευρώπη κι όχι στενά με τη χώρα μας. Για να κοπεί έτσι «μαχαίρι» και η υφέρπουσα φημολογία ότι «Έλληνες και Τούρκοι συζητούν μεταξύ τους τα προβλήματά τους», που ήθελε να περάσει προς τα έξω η Άγκυρα. Αυτός ο τουρκικός σχεδιασμός χάλασε, κυρίως, στη συγκεκριμένη συνάντηση. Τόσο απλά.
Όπως χάλασε και στην περίπτωση του non paper με τους αμερικανούς, που αυτή τη φορά δεν πιάστηκαν αμερικανάκια. Κι αποφάσισαν να το παίξουν σκληρά, φτάνοντας στο σημείο να αναγνωρίσουν ακόμα και τη Γενοκτονία των Αρμενίων.
Όπως το αποφάσισε και η Αθήνα. Η οποία μάλλον συμφωνεί με τις κινήσεις που γίνονται στο παρασκήνιο για την πραγματοποίηση και μιας νέας άτυπης διάσκεψης για το Κυπριακό τον Ιούνιο, λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής, για να αξιοποιηθεί το τουρκικό άγχος, που προκύπτει από τη δεινή κατάσταση στην Άγκυρα. Γιατί έρχεται η ώρα που και το έξυπνο πουλί από τη μύτη πιάνεται...