Israel Defense Forces |
Επιτέλους μετά από μούδιασμα μερικών ημερών η Ελληνική διπλωματία ανέλαβε ενεργητικό ρόλο στην σύγκρουση Ισραήλ και Παλαιστίνης.
Είναι γεγονός ότι η θέση της Ελλάδος είναι εξαιρετικά δύσκολη και η δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών ήταν ισορροπημένη.
Κατά την άποψή ου θα έπρεπε να επισημάνουμε στην ανακοίνωση τον αποσταθεροποιητικό ρόλο των σκληροπυρηνικών μαχητών της Χαμάς που έχουν χαρακτηρισθεί ως τρομοκράτες από ΕΕ και ΝΑΤΟ και ξεκίνησαν την σύγκρουση εκτοξεύοντας χιλιάδες ρουκέτες αδιακρίτως κατά ισραηλινών οικισμών και αμάχων, καθώς και τον αποσταθεροποιητικό ρόλο των περιφερειακών εκτός της Γάζας ηγετών της Χαμάς, οι οποίοι εκ του ασφαλούς συνεργαζόμενοι με την Τουρκία και άλλες αποσταθεροποιητικές ριζοσπαστικές ισλαμιστικές χώρες και οργανώσεις, πυροδοτούν την κρίση στην Λωρίδα της Γάζας.
Η ΤΟΥΡΚΙΑ
Η Τουρκία όπως ανέλυσα σε προηγούμενα άρθρα και συνεντεύξεις θα συνεχίσει να πυροδοτεί την κρίση χρηματοδοτώντας και υποκινώντας την Χαμάς προκειμένου να εμφανισθεί ως προστάτης των μουσουλμάνων εναντίον του σιωνισμού, αυξάνοντας την ρητορική εναντίον Ισραήλ και ΗΠΑ καθώς και κατά κάθε υποστηρικτή του Ισραήλ, προσπαθώντας αφενός να αποδυναμώσει την συμμαχία Ισραήλ, Ελλάδος, ΗΑΕ και Κύπρου Αιγύπτου καθώς και την ιδιαίτερη σχέση τους με την Σαουδική Αραβία και αφετέρου να αποτελέσει τον εκφραστή των συμφερόντων των Παλαιστινίων και του μουσουλμανικού κόσμου στις διπλωματικές ενέργειες και στις συζητήσεις που θα ακολουθήσουν.
Δεν αποκλείω να αναλάβει πρωτοβουλία πανισλαμικής συνδιάσκεψης για το Παλαιστινιακό όπου θα προσπαθήσει να προσεταιρισθεί τον μουσουλμανικό και αραβικό κόσμο με αποφάσεις που να ενασκούν πίεση στο κουαρτέτο να επανεκκινήσει την ειρηνευτική διαδικασία πιέζοντας το Ισραήλ για υποχωρήσεις.
ΤΟ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
1. ΟΙ ΗΠΑ
Ο Μπάϊντεν είναι γεγονός ότι πιέζεται από τους 1500 μέχρι τώρα βομβαρδισμούς του Ισραήλ μέσα σε κατοικημένες περιοχές στη Λωρίδα της Γάζας και τον θάνατο αμάχων που εκμεταλλεύονται χαιρέκακα οι σκληροπηρυνικοί ηγέτες της Χαμάς. Και αυτό γιατί η θέση του ας αφήσουμε χώρο στη διπλωματία για να δώσει λύση στο πρόβλημα που εξέφρασε, που στην ουσία δίνει παράταση στις φονικές συγκρούσεις, δεν συνάδει με την μέχρι τώρα ρητορική ενός μετριοπαθούς ηγέτη με επίκεντρο τα ανθρώπινα δικαιώματα και την δίκαιη και σταθεροποιητική δράση των ΗΠΑ σε όλα τα μέρη του κόσμου. Θα αναγκαστεί σύντομα να ζητήσει από το Ισραήλ να σταματήσει τους βομβαρδισμούς στην Λωρίδα της Γάζας.
2. Η ΡΩΣΙΑ
Η Ρωσία άλλο που δεν θέλει από αυτήν την σύγκρουση, και αφήνει τους πάντες να εκτεθούν εκ του ασφαλούς, υιοθετώντας μία ισορροπημένη ρητορική: ««Καταδικάζουμε τις επιθέσεις από τη Λωρίδα της Γάζας σε κατοικημένες περιοχές. Φυσικά και οι επιθέσεις που στοχεύουν σε δομές πολιτών στα παλαιστινιακά εδάφη είναι επίσης απολύτως απαράδεκτες. Νομίζω ότι υπάρχουν ήδη αρκετές εκκλήσεις για τερματισμό αυτής της κατάστασης και έναρξη διαπραγματεύσεων».
3. Η ΕΕ
Η ΕΕ καθυστερημένη πάντα ως προς τις εξελίξεις συγκαλεί έκτακτη τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Τρίτη 18 Μαΐου, υπό τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ Μπορέλ «λόγω της συνεχιζόμενης κλιμάκωσης μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης και του απαράδεκτου αριθμού αμάχων θυμάτων». «Θα συντονίσουμε και θα συζητήσουμε πώς μπορεί η ΕΕ να συμβάλει καλύτερα στον τερματισμό της τρέχουσας βίας» λέει ο Ύπατος Εκπρόσωπος.
4. Ο ΟΗΕ
Όσον αφορά τον ΟΗΕ, το τέταρτο μέλος του Κουαρτέτου για τις συνομιλίες για το Παλαιστινιακό, παρά τις δύο κλειστές συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν από το δεκαπενταμελές Συμβούλιο, δεν υπήρξε καμία δημόσια δήλωση, καθώς οι ΗΠΑ θεώρησαν πως δε θα ήταν βοηθητική της ήδη έκρυθμης κατάστασης. Ανοιχτό το ενδεχόμενο πιθανής συνεδρίασης την Τρίτη (18/5).
Η ΚΙΝΑ
Η δε Κίνα βρίσκει την ευκαιρία να επιτεθεί στις ΗΠΑ για την ουδέτερη στάση της δηλώνοντας: "Οι Ηνωμένες Πολιτείες επαναλαμβάνουν ότι ανησυχούν για τα δικαιώματα των μουσουλμάνων (Ουιγούρων στην ΒΔ Κίνα) όμως αγνοούν τα δεινά των Παλαιστινίων"…. “βασική αιτία της επιδείνωσης της κατάστασης είναι ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν υπήρχε μια δίκαιη λύση στο παλαιστινιακό ζήτημα. Ειδικά, τα τελευταία χρόνια, η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή είχε παρεκκλίνει από την αρχική της πορεία και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών δεν εφαρμόζονται . Ειδικότερα, η απόφαση της οικοδόμησης ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, στα πλαίσια των συμφωνιών του Όσλο, που έχει φύγει εντελώς από την συζήτηση.
Κατηγορεί επίσης τις ΗΠΑ ότι δρουν παρασκηνιακά με το Ισραήλ, αρνούμενες (και μπλοκάροντας) τις σχετικές συνεδριάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δυσχεραίνοντας έτσι την εξεύρεση μιας δίκαιης και ρεαλιστικής λύσης.
ΚΑΤΑΛΗΓΟΝΤΑΣ
Σε αυτό το πολύπλοκο και αντιφατικό περιβάλλον η Ελλάδα καλά κάνει και αναλαμβάνει πρωτοβουλία, πρωτίστως για να υποστηρίξει και να διαφυλάξει τις συμμαχίες της και ταυτόχρονα να μην επιτρέψει στην Τουρκία να δυναμιτίσει με τον προβοκατόρικο και αποσταθεροποιητικό της ρόλο όλη την Μέση Ανατολή.
Θα πρότεινα μόνο στον κ. Δένδια να πάψει να λέει για την φιλία του με τον Τούρκο Υπεξ σε κάθε στροφή του λόγου του, υποτιμάει τον εαυτό του, αφού αφενός δεν έχουν ενδιαφέρουν οι προσωπικές τους σχέσεις μαζί του από την στιγμή που δεν προσφέρουν κάτι σημαντικό στις Ελληνοτουρκικές διαφορές (όπως έχει περίτρανα αποδειχθεί κατ’ επανάληψη ιστορικά) και αφετέρου επειδή τα συμφέροντα της κάθε χώρας είναι πολύ πιο πάνω από τις προσωπικές σχέσεις κάθε δημόσιου λειτουργού.