Rafale seen from the front of the Sanicole Airshow in Belgium. Photo taken by Tom Houquet./www.dassault-aviation.com |
«Η αγορά μαχητικών αεροσκαφών πολλαπλών ρόλων θα ενισχύσει τη θέση της Κροατίας ως μέλους του ΝΑΤΟ και εταίρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Για πρώτη φορά, θα φτάσουμε στο 2% του ΑΕΠ που θα διατεθεί για την ενίσχυση των αμυντικών μας δυνατοτήτων», δήλωσε ο Πλενκόβιτς.
Εκτός από το αεροσκάφος, η σύμβαση θα καλύπτει οπλικά συστήματα, ανταλλακτικά, logistics και εκπαίδευση.
Στις 4 Μαΐου, η Αίγυπτος επιβεβαίωσε την υπογραφή σύμβασης με τη Γαλλία για την αγορά 30 μαχητικών Rafale σε μια συμφωνία που η ερευνητική ιστοσελίδα Disclose είπε ότι αξίζει 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια.
Στις 28 Μαΐου, μια άλλη παρτίδα τριών μαχητικών Rafale προσγειώθηκε στην αεροπορική βάση της Αμπάλα την Πέμπτη, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των Rafales στην Πολεμική Αεροπορία της Ινδίας σε 23. Αναμένεται ότι οι πλήρεις παραδόσεις των 36 αεροσκαφών Rafale θα ολοκληρωθούν έως τον Απρίλιο του 2022 όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας, Rajnath Singh στο Κοινοβούλιο.
Στις 25 Ιανουαρίου 2021, στην Αθήνα, ο Θεόδωρος Λάγιος, Γενικός Διευθυντής Προμηθειών και Επενδύσεων του Ελληνικού Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και ο Eric Trappier, επικεφαλής της γαλλικής εταιρείας Dassault Aviation, υπέγραψαν σύμβαση για την προμήθεια της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας με 18 Dassault Rafale.
Επίσης διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη για την πώληση 36 αεροσκαφών Rafale στην Ινδονησία. Η Αίγυπτος, η Ινδία και το Κατάρ σχεδιάζουν να αποκτήσουν επιπλέον μονάδες του αεροσκάφους. Επίσης η Rafale βρίσκεται σε μια σύντομη λίστα υποψηφίων για ανανέωση του ουκρανικού στόλου μαχητικών αεροσκαφών.
Το Rafale έχει εξελιχθεί σε μια νέα επιτυχία εξαγωγής για το γαλλικό στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα, σημειώνει το southfront.org και έχει όλες τις πιθανότητες να κερδίσει τον τίτλο ενός από τα καλύτερα σε πωλήσεις μαχητικά γενιάς 4 ++ στην παγκόσμια αγορά.
Το Rafale άρχισε να υπηρετεί με το Γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό το 2004 και με τη Γαλλική Πολεμική Αεροπορία το 2006.