Ενώπιον του κινδύνου να τεθεί εκτός των ενεργειακών εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο η Άγκυρα φαίνεται ότι το επόμενο διάστημα θα επιχειρήσει να «παίξει» το τελευταίο της «χαρτί» για να περισώσει το παράνομο τουρκο-Λιβυκό μνημόνιο. Και να κρατήσει «ζωντανές» τις παράλογες αξιώσεις της για την κυριότητα των θαλάσσιων ζωνών ακόμα και νότια της Κρήτης.
Με μπαράζ επαφών σε ανώτατο επίπεδο η Τουρκική διπλωματία προσπαθεί να ανατρέψει το σε βάρος της κλίμα την ώρα που οι μεγάλες δυνάμεις ζητούν πλέον αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων και μισθοφόρων από τη Λιβύη. Ενώ ταυτόχρονα αναζητά με κάθε τρόπο τη νομιμοποποίηση από την μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης του παράνομου μνημονίου και εμφανή στόχο να προχωρήσει σε δημιουργία τετελεσμένων όπως συνηθίζει άλλωστε.
Σε κάθε περίπτωση οι γείτονες κάθε άλλο παρά έτοιμοι να εγκαταλείψουν το σχέδιο επιρροής και διείσδυσης στη Λιβύη όπου έχουν επενδύσει τόσο στρατιωτικά όσο και διπλωματικά. Και όπως φαίνεται θα χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα ώστε να μείνουν στο «παιχνίδι» ποντάροντας στην κυβέρνηση η οποία θα προκύψει από τις εκλογές του ερχόμενου Δεκεμβρίου. Αν έως τότε μάλιστα αντιληφθούν ότι ο χρόνος δεν κυλά υπέρ τους ίσως να επιχειρήσουν να προλάβουν τις εξελίξεις.
Το πρόσφατο περιστατικό νότια της Κρήτης όταν η Άγκυρα απέστειλε στην περιοχή φρεγάτα με στόχο να παρενοχλήσει ακόμα και να σταματήσει τις επιστημονικές έρευνες του Γαλλικού πλοίου «L’Atalente» είναι ενδεικτικό της διάθεσης των γειτόνων να προχωρήσουν ακόμα και σε ενέργειες αμφισβήτησης της Ελληνικής κυριαρχίας στην περιοχή.
Οι νέες εμπρηστικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού άμυνας Χουλουσί Ακάρ περί «δικαιωμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο» και δήθεν «προκλήσεων» της Ελλάδας κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος. Και δείχνουν ότι παρά τα αλλεπάληλα «χαστούκια» που δέχεται η γειτονική χώρα δεν σκοπεύει να υπαναχωρήσει τουλάχιστον απέναντι σε όλα όσα διεκδικεί από την Αθήνα. Αν και η αποστολή από την Άγκυρα ερευνητικού στην περιοχή που ορίζει το παράνομο Τουρκο-Λιβυκό μνημονίο θεωρείται πλέον ως κίνηση όχι απλά υψηλού ρίσκου αλλά ως ακραία ενέργεια, ο τρόπος με τον οποίο πλέον λειτουργεί ο Ταγίπ Ερντογάν αφήνει ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο.
Η Αθήνα παρακολουθεί προσεκτικά κάθε κίνηση των γειτόνων και παραμένει σε απόλυτη εγρήγορση ενώπιον μιας ενδεχόμενης τέτοιας κίνησης από την Άγκυρα. Και με δεδομένο ότι οι γείτονες αναζητούν διέξοδο με μια ενέργεια εντυπωσιασμού αλλά και ταυτόχρονα με δυναμική ώστε να τους ξαναφέρει σε θέση ισχύος την ώρα που βάλλονται πανταχόθεν. Σε αυτή την κατεύθυνση έγκειται και η προσπάθεια για προσέγγιση με την Αίγυπτο, χώρα «κλειδί» για τις ενεργειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Την ίδια ώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται
να επισκεφθούν την Ελλάδα οι Γάλλοι του ενεργειακού κολοσσού της Total. Η
εταιρεία αποτελεί τον διαχειριστή της κοινοπραξίας (40% Total,40%ExxonMobil 20%
ΕΛΠΕ) η οποία έχει τα δικαιώματα έρευνας σε δύο περιοχές Νοτιοδυτικά
και Δυτικά της Κρήτης για κοιτάσματα υδρογοναθράκων. Και παρά το γεγονός
ότι παραμένει ερώτημα εάν αποτελούν πλέον συμφέρουσα επένδυση οι
γεωτρήσεις σε μεγάλα θαλάσσια βάθη το Γαλλικό ενεργειακό ενδιαφέρον
φαίνεται ότι παραμένει υψηλό όπως και τα συμφέροντα που έχει το Παρίσι
στην ευρύτερη περιοχή.