Μας επισκέφτηκε ο «φίλος», ο Μεβλούτ. Αγκαλιές, φιλιά, τραπέζωμα. Ήρθε να μας πει στα μούτρα, για πολλοστή φορά, ότι:
α) Στα ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου (Σαμοθράκη, Λήμνος, Λέσβος, Χίος, Ψαρά, Σάμος, Ικαρία, Ρόδος, Πάτμος, Κως, Αστυπάλαια, Κάλυμνος, Κάρπαθος, Κάσος, Λέρος, Νίσυρος, Σύμη, Τήλος, Καστελλόριζο και άλλα μικρότερα) ο θαλάσσιος χώρος μετά τα 6 ναυτικά μίλια από τις ακτές τους είναι τουρκικός.
β) Ο ελληνικός στρατός και τα στρατιωτικά μέσα φύλαξης των νησιών πρέπει να αποσυρθούν (αποστρατικοποίηση).
γ) Οι κάτοικοι της δυτικής Θράκης με μουσουλμανικό θρήσκευμα (συμπεριλαμβανομένων των Πομάκων και των Ρομά) είναι Τούρκοι.
δ) Νησιά και νησίδες του ανατολικού Αιγαίου κατέχονται παράνομα από την Ελλάδα και πρέπει να επιστραφούν στην Τουρκία.
Ο υπουργός των εξωτερικών της ελληνικής κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός και η πρόεδρος της δημοκρατίας, όπως και κάθε άλλη πολιτική ηγεσία των τελευταίων ετών, δεν τόλμησαν να απαντήσουν κοφτά και ξάστερα ότι η Τουρκία:
α) Παραβιάζει ασύστολα τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας του ΟΗΕ.
β) Στη συμφωνία της επανένωσης των Δωδεκανήσων η Τουρκία δεν αποτελεί συμβαλλόμενο μέρος, άρα δεν έχει κανένα δικαίωμα να ανακατεύεται με τη στρατιωτική κατάσταση που υφίσταται. Επιπλέον, μετά τη δημιουργία του ΝΑΤΟ έπαψε το καθεστώς αποστρατικοποίησης σε μία σειρά από νησιά και περιοχές σε χώρες όπως η Ιταλία, η Γερμανία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Ουγγαρία, η Φιλανδία. Η δε Λήμνος και η Σαμοθράκη δεν υπόκεινται σε καθεστώς αποστρατικοποίησης από την εποχή της υπογραφής της Σύμβασης του Μοντρέ. Για τη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο και την Ικαρία, η Συνθήκη της Λωζάνης δεν προβλέπει καθεστώς αποστρατικοποίησης. Απλά δεν επιτρέπει τη δημιουργία ναυτικών βάσεων και οχυρωματικών έργων. Αλλά από τη στιγμή που η Τουρκία εγκατέστησε το 1975 (μετά την εισβολή της στην Κύπρο) την αποβατικού χαρακτήρα «Στρατιά του Αιγαίου» στα παράλιά της, η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα οργάνωσης της άμυνάς της, σύμφωνα με το άρθρο 2 παρ.4 του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ.
γ) Η Συνθήκη της Λωζάνης καταγράφει ως Έλληνες τους μουσουλμάνους στο θρήσκευμα κατοίκους της δυτικής Θράκης.
δ) Δεν υπάρχει κανένα διεθνές δίκαιο και καμία διεθνής σύμβαση ή συνθήκη που να υποστηρίζει οποιαδήποτε απαίτησή της για νησιά και νησίδες. Το αντίθετο μάλιστα.
ε) Απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο σε περίπτωση επέκτασης των χωρικών της υδάτων σύμφωνα με τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας του ΟΗΕ.
στ) Καταπάτησε και καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα των Ελλήνων στην Ίμβρο, στην Τένεδο, στην Κωνσταντινούπολη, στη Σμύρνη και σε άλλες πόλεις της Μικράς Ασίας.
ζ) Εισέβαλε παράνομα στην Κύπρο και διέπραξε εγκλήματα πολέμου σύμφωνα με αποφάσεις του ΟΗΕ.
η) Δολοφόνησε τον Τάσο Ισαάκ και τον Σολωμό Σολωμού, αδικήματα για τα οποία έχουν εκδοθεί διεθνή εντάλματα σύλληψης και τα οποία έχουν γραφτεί σε παλιά υποδήματα.
θ) Έχει παραβιάσει (Μικρά Ασία, Κωνσταντινούπολη, Πόντος, Αρμενία) και ξαναπαραβιάζει (Συρία, Ιράκ) τη Συνθήκη Πρόληψης και Καταστολής του Εγκλήματος της Γενοκτονίας του ΟΗΕ.
ι) Καταπατάει διαρκώς την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Η ελληνική πολιτική κάστα κάθεται και ακούει σαν χάνος το κάθε φιλόφιδο, αντί να βροντήξει το χέρι στο τραπέζι, να απορρίψει τις τουρκικές διεκδικήσεις με πλήρη ανάπτυξη επιχειρημάτων και να θέσει επιτέλους τις αξιώσεις της Ελλάδας.
Η ελληνική κοινή γνώμη δε βγάζει άχνα. Ένας πολυετής και μελετημένος έλεγχος της συνείδησης του κόσμου και εφαρμογής μεθόδων εξαφάνισης αντιδράσεων έχει εκτελεσθεί:
α) Παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας στους δανειστές. Την κατάπιαμε. Κάποιοι φτερωτοί πατριώτες την καταψήφισαν, δηλαδή το τίποτα. Αν είχαν φιλότιμο θα παραιτούνταν από το πολιτικό τους αξίωμα.
β) Παραχώρηση του ονόματος Μακεδονία, αναγνώριση μακεδονικής εθνότητας και μακεδονικής γλώσσας στους Σκοπιανούς. Τα κατάπιαμε. Πατριώτες με πούπουλα που καταψήφισαν τη συμφωνία των Πρεσπών ετοιμάζονται να επικυρώσουν την εφαρμογή της. Ουδείς παραιτήθηκε, ουδείς παραιτείται.
γ) Παραχώρηση στην Ιταλία και στην Αίγυπτο θαλάσσιων κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Την κάναμε γαργάρα.
δ) Αποδοχή αντισυνταγματικών έως φασιστικών πρακτικών για υποτιθέμενη αντιμετώπιση ενός ύπουλου ιού εκκαθάρισης ευπαθών ομάδων ανθρώπων, πρακτικές που τελικά υποστήριξαν την εξάπλωσή του. Εξέχοντες επιστήμονες και πανεπιστήμια έχουν αποφανθεί σχετικά.
ε) Αποδοχή του εκβιασμού για έμμεσο υποχρεωτικό εμβολιασμό και ρατσιστικών υγειονομικών διακρίσεων, κατά παράβαση του συντάγματος και διεθνών συνθηκών (Οβιέδο, Νυρεμβέργης), με εμβόλια που δεν έχουν λάβει τελική έγκριση, για έναν ιό που στις ηλικίες κάτω των 40 έχει λιγότερη ή ίδια θνησιμότητα με τη γρίπη (στοιχεία του Ινστιτούτο Παστέρ με προ εμβολίων δεδομένα).
Τα τελευταία χρόνια βομβαρδιζόμαστε από την άποψη πως μόνο δύο επιλογές υπάρχουν στα ελληνοτουρκικά. Υποχώρηση στις απαιτήσεις των Τούρκων ή πόλεμος. Για ξεκάρφωμα πετιέται και το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Το ενδεχόμενο προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο για το Δίκαιο της Θάλασσας με έδρα στο Αμβούργο δε διατυπώνεται. Κάνει τζιζ. Νύξη για νομικές ενέργειες εναντίον της Τουρκίας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τα αδικήματα των γενοκτονιών και της υφαρπαγής περιουσιών δε γίνεται. Τζιζ και εδώ. Η κατάθεση βέτο για την οικονομική βοήθεια της ΕΕ στην Τουρκία λέγεται ψευδώς πως θα φέρει διεθνή απομόνωση. Γιατί το βέτο που έθεσε η Βουλγαρία για την ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ όχι μόνο δεν την απομόνωσε αλλά την παρακαλάνε κιόλας. Η διπλωματική επιλογή της κατάθεσης ανοικτής πρόσκλησης σε όλα τα γειτονικά κράτη για ομαδική, πολιτισμένη προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο για το Δίκαιο της Θάλασσας του Αμβούργου, όχι της Χάγης, για τον καθορισμό των ΑΟΖ των κρατών της ανατολικής Μεσογείου δεν έχει ειπωθεί. Πάλι τζιζ. Ούτε έχει τεθεί το ενδεχόμενο προσφυγής Ελλάδας και Κύπρου στο Διεθνές Δικαστήριο για το Δίκαιο της Θάλασσας του Αμβούργου για τον καθορισμό των ΑΟΖ τους. Κι εδώ τζιζ. Ενώ στα στενά του Χορμούζ στον Περσικό Κόλπο και στα στενά (πορθμό) της Μαλάκκα στη Μαλαισία, όπου εφαρμόζεται η Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας του ΟΗΕ, δεν υφίστανται κλειστές θάλασσες και η διεθνής ναυσιπλοΐα εκτελείται ανεμπόδιστα, στο Αιγαίο, ολόκληρο πέλαγος (όχι στενά, ούτε πορθμός), αν εφαρμοστεί η Σύμβαση, δηλαδή επεκταθούν τα χωρικά μας ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια ή στη μέση γραμμή, υποστηρίζεται πως θα μετατραπεί σε κλειστή ελληνική θάλασσα. Η μπούρδα της μπούρδας και το ψέμα του ψέματος.
Ενώ η Ελλάδα θα έπρεπε να διεκδικεί από την Τουρκία και η Τουρκία να βρίσκεται στο διπλωματικό καναβάτσο, οι πεφωτισμένοι μας άρχοντες έχουν κατορθώσει το ανάποδο. Για να καλύψουν την ανεπάρκειά τους προπαγανδίζουν ότι η υποχώρηση σε άνομες απαιτήσεις αποτελεί σοφή και ρεαλιστική επιλογή. Με τη βλακεία και τη δειλία τους η ελληνική θάλασσα πέρα από τα 6 ναυτικά μίλια των ακτών των νησιών μας στο ανατολικό Αιγαίο θα γίνει τουρκική. Και όχι μόνο. Τα νησιά θα καταστούν υπό τουρκικό κλοιό, θα απομονωθούν από την Ελλάδα και με την πάροδο των ετών θα πέσουν στην αγκαλιά της Τουρκίας.
Οι αντιδράσεις του κόσμου περιορίζονται σε αναρτήσεις στο ηλεκτρονικό βιβλίο εθελοντικής καταγραφής-φακέλωμα της προσωπικότητάς τους και σε κανένα συλλαλητήριο κρατώντας τσιγάρο στο ένα χέρι και μια έξυπνα χαφιεδίστικη συσκευή στο άλλο.
Πότε απαιτήσαμε από τους πολιτικούς μας να ενθαρρυνθεί η έκφραση και η καλλιέργεια εθνικής συνείδησης, καθώς και η αφοσίωση στα ιδεώδη του έθνους μας, χωρίς καμία διάθεση περιφρόνησης ή υποτίμησης των ιδεωδών άλλων εθνών και ταυτόχρονα με σεβασμό των εθνικών διαφορών. Πότε επιλέξαμε πολιτικό που προσφέρει με αυταπάρνηση. Που δε χρησιμοποιεί τις ιδέες της πατρίδας και του πατριωτισμού με ιδιοτέλεια και σκοπιμότητα. Που μιλάει για έθνος.
Πατριωτισμός πλέον σημαίνει υποχθόνια διαπραγμάτευση πόσων ελληνικών νησιών ο θαλάσσιος χώρος μετά τα 6 ναυτικά μίλια είναι τουρκικός και λιγόψυχη εκτίμηση ποιες νησίδες ή νησιά δε συμφέρει να προασπίσουμε.
Μαργέλης Κωνσταντίνος
Άγιος Πέτρος, Λευκάδας, 11 Ιουνίου 2021
Πηγές:
Λεξικό της Κοινής Νεοελληνικής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών (Ίδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη)
http://www.ellinikos-stratos.com/arthra/nisia.asp
https://www.youtube.com/watch?v=2sx1h14Sl8M