BedexpStock / pixabay |
Judith Bergman - gatestoneinstitute.org / Παρουσίαση Freepen.gr
"Η κατοχή της Κίνας από τον Μάιο του 2020 των αμφισβητούμενων παραμεθόριων περιοχών είναι η πιο σοβαρή κλιμάκωση δεκαετιών και οδήγησε στην πρώτη θανατηφόρα σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών από το 1975", σύμφωνα με την "Ετήσια εκτίμηση απειλής του 2021 της κοινότητας πληροφοριών των ΗΠΑ" που δημοσιεύτηκε στις 9 Απριλίου 2021 από το Γραφείο του Διευθυντή Εθνικών Πληροφοριών.
Οι στρατιωτικές εντάσεις μεταξύ Κίνας και Ινδίας ανάγονται σχεδόν έξι δεκαετίες στον Σινο-Ινδικό πόλεμο του 1962, όταν η Κίνα άρχισε να επιτίθεται στην Ινδία. Παρόλο που οι σχέσεις στη συνέχεια βελτιώθηκαν, η σκιά του πολέμου παραμένει εν μέρει με τη μορφή διαφωνίας μεταξύ των δύο χωρών σχετικά με το πού βρίσκεται το ακριβές σύνορο - ή η Γραμμή Πραγματικού Ελέγχου (LAC - Line of Actual Control), όπως λέγεται -.
Τον Ιανουάριο, η Κίνα σύμφωνα με πληροφορίες απέσυρε σχεδόν 10.000 στρατιώτες από περιοχές βάθους στην πλευρά της LAC, διατηρώντας τους στρατιώτες πρώτης γραμμής στη θέση τους. Παρά τους 11 γύρους συνομιλιών - ο τελευταίος στις 9 Απριλίου - η απο-κλιμάκωση παραμένει αόριστη. Η Κίνα αρνείται να αποδεσμευτεί από δύο σημεία τριβής στο Hot Springs και το Gogra.
Το Μάιο, ο αρχηγός του ινδικού στρατού, MM Naravane, είπε στα ινδικά στρατεύματα να παρακολουθούν τις κινεζικές δραστηριότητες κατά μήκος της LAC. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός της Κίνας (PLA) έχει ξεκινήσει ετήσιες πολεμικές ασκήσεις "σε βάθος περιοχών ... που βρίσκονται 100 έως 250 χλμ. από τη γραμμή πραγματικού ελέγχου (LAC)".
Οι συνοριακές ενέργειες της Κίνας εναντίον της Ινδίας έχουν χαρακτηριστεί ως «τακτική σαλαμοποίησης». Η Κίνα φαίνεται να επιδιώκει να κυριαρχήσει στην επικράτειά της μέσω πολύ μικρών αυξητικών επιχειρήσεων για να προσελκύσουν διεθνή προσοχή και όχι αρκετά μεγάλων για να πυροδοτήσουν έναν πραγματικό πόλεμο με την Ινδία - αλλά αρκεί να συγκεντρώσει κανείς τα πραγματικά αποτελέσματα με την πάροδο του χρόνου για να δει την κερδισμένη περιοχή. Είναι παρόμοιο με την τακτική που χρησιμοποιεί η Κίνα στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.
Η Κίνα, με την προφανή φιλοδοξία της να γίνει η κυρίαρχη δύναμη στον κόσμο, φαίνεται να προτίθεται να εκφοβίσει τη γειτονική Ινδία να κάνει πίσω σε περιοχές όπου διαφωνούν οι δύο χώρες. Για το σκοπό αυτό, η Κίνα χρησιμοποιεί τον πόλεμο της γκρίζας ζώνης, έναν ελιγμό στον οποίο η χώρα έχει γίνει ειδικός, ειδικά ενάντια στην Ταϊβάν. Η ιδέα συνεπάγεται ενέργειες που δεν αποτελούν άμεσο πόλεμο - άλλοι το έχουν ονομάσει "έμμεσο πόλεμο" - με τον σκοπό όμως να παραμένει ο ίδιος: να ξεπεραστεί η αντίσταση - ή ένας αντιληπτός εχθρός - προκαλώντας εξάντληση.
"Τα στοιχεία έμμεσου πολέμου είναι εμφανή στις ενέργειες της Κίνας εναντίον της Ινδίας", έγραψε πρόσφατα ο Brahma Chellaney, συγγραφέας του "Νερό, ειρήνη και πόλεμος" στο Foreign Affairs.
"Η Κίνα έχει σταθερά την ινδική ασφάλεια υπό πίεση μέσω μη συμβατικών μέσων, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο, της αναδιοργάνωσης των διασυνοριακών ροών ποταμών και του ροκανίσματος σε αμφισβητούμενα εδάφη των Ιμαλαΐων. Επιδιώκει να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα, χωρίς ανοιχτό πόλεμο, για να περιορίσει τις ινδικές φιλοδοξίες και πλήξει τα βασικά ινδικά συμφέροντα".
Η Ινδία είναι μια από τις χώρες στον κόσμο με τις περισσότερες επιθέσεις στον κυβερνοχώρο και η Κίνα είναι ένας από τους κύριους επιτιθέμενους. Τον περασμένο Ιούνιο, για παράδειγμα, η σύγκρουση μεταξύ κινεζικών και ινδικών στρατιωτικών δυνάμεων φέρεται να είχε ως αποτέλεσμα αύξηση κατά 200% στις κυβερνοεπιθέσεις από την Κίνα, με χάκερς να στοχεύουν υπουργεία, οργανισμούς μέσων μαζικής ενημέρωσης και μεγάλες επιχειρήσεις. Τον Ιούνιο του 2020, σύμφωνα με τον Brahma Chellaney, «πραγματοποιήθηκαν τουλάχιστον 40.300 απόπειρες εγκατάστασης κακόβουλου λογισμικού σε ινδικά δίκτυα».
"Οι Ινδοί αξιωματούχοι ερμήνευσαν αυτές τις προσπάθειες ως μια αυστηρή προειδοποίηση από το καθεστώς Xi: εάν η Ινδία δεν αντισταθεί στη σύγκρουση των συνόρων, η Κίνα θα σβήσει τα φώτα σε τεράστιες εκτάσεις της χώρας. Και τον Οκτώβριο στη Βομβάη έπεσε σκοτάδι".
Το μπλάκαουτ του Οκτωβρίου στη Βομβάη, πίσω από το οποίο φέρεται να ήταν η Κίνα , διήρκεσε αρκετές ώρες, έκλεισε τα νοσοκομεία και σταμάτησε τα τρένα.
"Η Κίνα είναι ικανή να προχωρήσει σε κυβερνοεπιθέσεις εναντίον μας που μπορούν να διαταράξουν μεγάλο μέρος των συστημάτων μας", δήλωσε ο στρατηγός Bipin Rawat, ανώτατος αξιωματούχος των ενόπλων δυνάμεων της Ινδίας, σε δημοσιογράφους στις 7 Απριλίου. "Ενώ προσπαθούμε να δημιουργήσουμε τείχη κατά των επιθέσεων του κυβερνοχώρου, είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι [Κινέζοι χάκερ] θα σπάσουν αυτά τα τείχη προστασίας". Η Κίνα έχει επίσης πραγματοποιήσει επιθέσεις στον κυβερνοχώρο στη φαρμακευτική βιομηχανία της Ινδίας, ιδίως στις εγκαταστάσεις εμβολίων της.
Η Ινδία έχει έναν επιπλέον λόγο ανησυχίας λόγω της στενής συμμαχίας της Κίνας με το Πακιστάν. Πρόκειται για ένα μακροχρόνιοςεχθρικό γείτονα, παρά τη δήλωση κατάπαυσης του πυρός Ινδίας-Πακιστάν του 2021, η οποία ανέστειλε τις εχθροπραξίες κατά μήκος των αμφισβητούμενων συνόρων Ινδίας-Πακιστάν στο Κασμίρ. Το Πακιστάν είναι σύμμαχος της Κίνας από παλιά. Το Δεκέμβριο, οι δύο χώρες υπέγραψαν στρατιωτικό μνημόνιο συμφωνίας για να ενισχύσουν τις ήδη στενές στρατιωτικές τους σχέσεις. Σύμφωνα με τον Υπουργό Άμυνας της Κίνας, στρατηγός Wei Fenghe:
"Πρέπει να προωθήσουμε τη σχέση mil-to-mil σε υψηλότερο επίπεδο, ώστε να αντιμετωπίσουμε από κοινού διάφορους κινδύνους και προκλήσεις, να διαφυλάξουμε σταθερά την κυριαρχία και τα συμφέροντα ασφάλειας των δύο χωρών και να διασφαλίσουμε την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα"
Η Κίνα είναι ο κύριος προμηθευτής στρατιωτικού εξοπλισμού του Πακιστάν - το 73% των αγορών όπλων του Πακιστάν κατά τα έτη 2015-19 προήλθε από την Κίνα. Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων:
"Οποιαδήποτε μελλοντική σύγκρουση Ινδίας-Πακιστάν είναι πιο πιθανό να εμπλέξει την Κίνα επειδή η στρατηγική αγκαλιά του Πεκίνου στο Ισλαμαμπάντ έχει εντατικοποιηθεί τα τελευταία χρόνια. Ο Οικονομικός Διάδρομος Κίνας-Πακιστάν παρέχει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε κινεζικές επενδύσεις σε υποδομές στο Πακιστάν, συμπεριλαμβανομένων και σε περιοχές που διεκδικεί η Ινδία. Αντί να πιέζει για συγκράτηση τόσο από την Ινδία όσο και από το Πακιστάν στην κρίση του 2019, το Πεκίνο δέχθηκε τη θέση του Ισλαμαμπάντ ότι πρέπει να κλιμακώσει τη σύγκρουση για να αποτρέψει τη μελλοντική ινδική επίθεση"
Η πρωτοβουλία Belt and Road της Κίνας (BRI) - ένας τρόπος για την Κίνα να επεκτείνει την παγκόσμια επιρροή της, καθιστώντας τις χώρες οικονομικά εξαρτημένες από αυτήν, συχνά μέσω της «διπλωματίας παγίδας χρέους» (δάνεια που οι χώρες καθίστανται ανίκανες να εξοφλήσουν εκτός από την παραίτηση εθνικών περιουσιακών στοιχείων, όπως η ξηρά ή τα λιμάνια) - χρησιμεύει επίσης ως τρόπος για να «περικυκλώσει» την Ινδία, φέρνοντας περισσότερες χώρες της περιοχής σε τροχιά της Κίνας.
Σχεδόν όλες οι γειτονικές χώρες της Ινδίας αποτελούν μέρος της Πρωτοβουλίας Belt and Road της Κίνας - είτε λίγο είτε πολύ: Σρι Λάνκα, Πακιστάν, Μπαγκλαντές, Αφγανιστάν, Νεπάλ και Μιανμάρ. Η Ινδία, από την άλλη πλευρά, αρνήθηκε να εγκρίνει την πρωτοβουλία Belt and Road. Σύμφωνα με τους Hindustan Times:
"Η Ινδία έχει πει επανειλημμένα ότι δε θα ενταχθεί στο BRI επειδή δεν προσφέρει ισότιμους όρους ανταγωνισμού στις επιχειρήσεις της χώρας. Αντίθετα, επίσης, αντιτίθεται στο BRI επειδή ένα βασικό στοιχείο - ο Οικονομικός Διάδρομος Κίνας-Πακιστάν (CPEC) - περνά από το PoK [η αμφισβητούμενη περιοχή του Κασμίρ] "
Τέλος, τις τελευταίες δύο δεκαετίες, η Κίνα διεισδύει στην περιοχή του Ινδικού Ωκεανού (IOR). Περίπου το 80% του εισαγόμενου πετρελαίου της Κίνας και το 95% του εμπορίου της Κίνας με τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ευρώπη διέρχεται από τον Ινδικό Ωκεανό. «Το πιο σημαντικό από την άποψη του Πεκίνου, αυτή η περιοχή ελέγχεται από κινέζους αντιπάλους: τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ινδία», έγραψε ο Christopher Colley του Wilson Center της Ουάσιγκτον.
"Συνολικά, οι αυξανόμενοι δεσμοί της Κίνας με τον Ινδικό Ωκεανό και πέραν αυτού έχουν επεκταθεί τεράστια τις τελευταίες δύο δεκαετίες ... Κινέζοι αναλυτές και κυβερνητικές οντότητες αναζητούν όλο και περισσότερο κάποια μορφή στόλου / δύναμης Ινδικού Ωκεανού που να μπορεί να προστατεύσει και να προβάλει τα συμφέροντα της Κίνας. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία που αποτελούνται από έργα λιμενικής υποδομής, διάφορες δηλώσεις της κυβέρνησης και μελετητές / αναλυτές με έδρα την Κίνα, καθώς και νέο ναυτικό υλικό, φαίνεται ότι η Κίνα σκοπεύει να αναπτύξει κάποιο είδος δύναμη Ινδικού Ωκεανού για καθιερώσει πλήρη έλεγχο της θάλασσας στον Ινδικό Ωκεανό, πιθανότατα θα έχει τη δυνατότητα να παρέχει αξιόπιστο αποτρεπτικό παράγοντα σε άλλα κράτη που ενδέχεται να απειλήσουν τις κινεζικές θαλάσσιες γραμμές επικοινωνίας ή οντότητες. Ωστόσο, ενώ η Κίνα αποκτά όλο και περισσότερα πλοία επιφανείας ικανά να προβούν σε ουσιαστική προβολή ισχύος στον Ινδικό Ωκεανό και έχει πραγματοποιήσει ακόμη και ασκήσεις με πραγματικά πυρά στο βόρειο Ινδικό Ωκεανό, κριτικά το PLAN (κινεζικό ναυτικό) δε διαθέτει την απαραίτητη προστασία της αεροπορικής ισχύος".
«Από την άποψη της ασφάλειας», έγραψε ο Δρ Rajeswari Pillai Rajagopalan, Διευθυντής του Κέντρου Ασφάλειας, Στρατηγικής και Τεχνολογίας (CSST) στο Νέο Δελχί τον Ιανουάριο, «από τα χρόνια της ανεξαρτησίας, η Ινδία δεν αντιμετώπισε καμία σημαντική θαλάσσια απειλή».
"Μεγάλο μέρος της ινδικής ναυτιλιακής ασφάλειας επικεντρώθηκε σε σχέση με τη σχετικά μικρή ναυτική απειλή από το Πακιστάν και τις μη παραδοσιακές απειλές, συμπεριλαμβανομένης της πειρατείας και της τρομοκρατίας. Ενώ αυτές οι ανησυχίες παραμένουν, έχουν ξεπεραστεί από τις ανησυχίες για την Κίνα ως αναδυόμενη δύναμη, με αυξανόμενο αποτύπωμα στην περιοχή...
"Η Ινδία έχει πολλές ανησυχίες για την Κίνα στον Ινδικό Ωκεανό. Μια, ήδη υπάρχουσα, είναι οι κινεζικές δραστηριότητες στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ινδίας (ΑΟΖ). Μιλώντας νωρίτερα φέτος, ο αρχηγός του Ινδικού Ναυτικού Ναύαρχος Karambir Singh είπε ότι τόσο τα κινεζικά ερευνητικά σκάφη όσο και τα αλιευτικά σκάφη έχουν θεαθεί στον Ινδικό Ωκεανό, συμπεριλαμβανομένης της ΑΟΖ της Ινδίας".
Η εμμονή της στρατιωτικής έντασης μεταξύ Κίνας και Ινδίας είναι, επιπλέον, προβληματική, για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με τον Daniel S. Markey του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων:
"Εκτός από την πιθανή εμπλοκή των Ηνωμένων Πολιτειών σε μια τέτοια αντιπαράθεση, η σύγκρουση μεταξύ Κίνας και Ινδίας θα απειλούσε να διαταράξει την παγκόσμια οικονομία, να υπονομεύσει την περιφερειακή ανάπτυξη και να έχει σημαντικές ανθρωπιστικές συνέπειες ανάλογα με την τελική της κλίμακα. Εάν η Ινδία αποδυναμωθεί στρατιωτικά και οικονομικά στη διαδικασία, η αξία της ως αντίβαρο για την Κίνα και ο ευρύτερος στόχος των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της περιφερειακής επιρροής της Κίνας θα υπονομευθεί επίσης".