1ον: Ο Ερντογάν πριν συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό επισήμανε για μια ακόμα φορά ότι η Τουρκία προσβλέπει στην επίλυση των διαφορών με βάση την ευθυδικία και τα αμοιβαία δικαιώματα και συμφέροντα. Το επιχείρημα της ευθυδικίας δηλ. της δίκαιης και ορθής κρίσης και όχι της μέσης γραμμής για τη διευθέτηση των διαφορών υφαλοκρηπίδας, και ΑΟΖ, χρησιμοποιείται από την Τουρκία για να νομιμοποιήσει τη θεωρία των «ειδικών» περιστάσεων για το Αιγαίο Πέλαγος και να αποτελέσει τη βάση οποιασδήποτε διαπραγμάτευσης. Δηλαδή ότι τα νησιά δεν έχουν δικαίωμα σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα και η μέση γραμμή πρέπει να χαραχθεί με σημεία αναφοράς τον ηπειρωτικό κορμό των δύο κρατών, τουτέστιν η περιοχή από τον 25ο μεσημβρινό και ανατολικότερα να αποτελέσει χώρο δικαιοδοσίας της Τουρκίας.
2ον: Η αναφορά του Τούρκου προέδρου σε αμοιβαία δικαιώματα και συμφέροντα παραπέμπει στο κοινό ανακοινωθέν της Μαδρίτης μεταξύ Ελλάδος-Τουρκίας, που υπογράφηκε στα πλαίσια της συνόδου του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη τον Ιούλιο του 1997, μετά την κρίση των Ιμίων. Οι Κ. Σημίτης και Σ. Ντεμιρέλ υπέγραψαν ένα κείμενο αρχών, με την ενθάρρυνση των ΗΠΑ, το οποίο καθόριζε ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο οι δύο πλευρές δεσμεύονταν να κινηθούν για τον καθορισμό των μεταξύ τους σχέσεων. Δεν υπήρξε διευκρίνιση ή δέσμευση αν η Τουρκία αποδεχόταν τα υφιστάμενα σύνορα και η ελληνική κυβέρνηση αποδέχτηκε ότι η Τουρκία έχει ζωτικά και νόμιμα συμφέροντα στην υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου. Το υπόψη ανακοινωθέν αποτέλεσε τη βάση για τη διολίσθηση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής σε εθνικά επικίνδυνες υποχωρήσεις.
3ον: Η αναφορά του Έλληνα πρωθυπουργού σε διαφορές με την Τουρκία τις οποίες πρέπει να διαχειριστούμε χωρίς κλιμάκωση της έντασης, προβληματίζει καθόσον η επίσημη ελληνική θέση είναι ότι υπάρχει μια και μοναδική διαφορά με την Τουρκία αυτή της οριοθέτησης ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, επί τη βάση της UNCLOS και των αρχών του Διεθνούς Δικαίου.