Είναι εύλογο το γεγονός ότι η Τουρκία δεν θέλει απλώς να προστατεύσει το αεροδρόμιο αλλά σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τη χώρα ως βάση, ενώ επεκτείνει το στρατιωτικό της αποτύπωμα σε αυτήν την πολύ στρατηγική περιοχή, υποστηρίζει ο Τερζί.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι δεν ήταν απόφαση της Άγκυρας, αλλά πως οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν από την Τουρκία να παραμείνει πίσω στο Αφγανιστάν για να φύγουν και να διαχειριστεί το αεροδρόμιο της Καμπούλ μετά την αποχώρηση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, θυμίζει ο συντάκτης.
Ο Ερντογάν πρότεινε τη διασφάλιση του αεροδρομίου Χαμίντ Καρζάι με την υποστήριξη της Ουγγαρίας και του Πακιστάν μετά την αποχώρηση της δυνάμεως του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.
Οι Ταλιμπάν θεωρούν την απόφαση του Μπάιντεν να αποσύρει τις αμερικανικές δυνάμεις και να τερματίσει τον πόλεμο των δύο δεκαετιών ως νίκη και έχουν πραγματοποιήσει θανατηφόρες επιθέσεις εναντίον των Αφγανικών Εθνικών Δυνάμεων Ασφαλείας (ANSF) σε ολόκληρη τη χώρα. Οι ηγέτες των Ταλιμπάν αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στις συνομιλίες για το Αφγανιστάν στην Κωνσταντινούπολη τον Απρίλιο και προειδοποίησαν την τουρκική κυβέρνηση να μην συμμετάσχει σε μια αποστολή μάχης στο Αφγανιστάν. «Η Δημοκρατία της Τουρκίας δεν πρέπει να κάνει τόσο μεγάλο λάθος, που δεν είναι ούτε για το καλό της Τουρκίας ούτε για το μέλλον των Αφγανών. Δεν είναι σκόπιμο μια ισλαμική χώρα να βρίσκεται σε εχθρότητα με μια άλλη ισλαμική χώρα εξ ονόματος των κατοίκων των άπιστων», ανέφερε στο Sputnik News, ο Δρ. Muhammad Naeem, εκπρόσωπος του πολιτικού γραφείου του Ισλαμικού Εμιράτου του Αφγανιστάν (IEA), ανεπίσημα γνωστός ως Ταλιμπάν.
Ως μέρος του ΝΑΤΟ, τα τουρκικά στρατεύματα δεν έχουν εμπλακεί πολύ στις μάχες στο Αφγανιστάν τις τελευταίες δύο δεκαετίες και αντ 'αυτού παρέχουν υλικοτεχνική υποστήριξη και εκπαιδεύουν αφγανικό προσωπικό ασφαλείας. Η Άγκυρα έχει διατηρήσει δεσμούς με τους Ταλιμπάν, καθώς και με τον στρατηγό Dostum, τον ηγέτη της εθνικής μειονότητας του Ουζμπεκιστάν στο Αφγανιστάν, ο οποίος διετέλεσε αντιπρόεδρος από το 2014 έως το 2020. Εκτός από τις τουρκικές ομάδες στο βόρειο Αφγανιστάν, η Άγκυρα έχει καλές σχέσεις με τον Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ, Αφγανό πολιτικό που είναι επικεφαλής του Ανωτάτου Συμβουλίου για την Εθνική Συμφιλίωση (HCNR), τον Πρόεδρο του Αφγανιστάν Ashraf Ghani και τον Hamid Karzai, που ήταν ο πρώτος εκλεγμένος πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Αφγανιστάν, από το 2001 έως το 2014. Από την άλλη πλευρά, η Τουρκία δεν επιδιώκει πλέον μια ειρηνική, παθητική, ανθρωπιστική εξωτερική πολιτική, αλλά αντ 'αυτού έχει υιοθετήσει μια πιο ισχυρή προσέγγιση σε πολλά μέτωπα σε διαφορετικές ηπείρους, ενώ επιδιώκει τη διπλωματία ασφαλείας.
Τα στρατιωτικά θέματα και τα θέματα ασφάλειας έχουν γίνει όλο και πιο κυρίαρχα στις πρόσφατες σχέσεις της Άγκυρας με τα τουρκικά κράτη της Κεντρικής Ασίας. Ο Ερντογάν, ο οποίος ήταν ο πρώτος Τούρκος πρόεδρος που επισκέφθηκε το Ουζμπεκιστάν σε 16 χρόνια, υπέγραψε συμφωνία ασφάλειας ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την κυβέρνηση του Ουζμπεκιστάν το 2016. Η πρόσφατη στρατιωτική επιτυχία της Τουρκίας στη Συρία, τη Λιβύη και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ προέκυψε ως αποτέλεσμα της τεχνολογίας των drones. Η Άγκυρα σχεδιάζει σίγουρα να χρησιμοποιήσει drones στην περιοχή του Αφγανιστάν, μια από τις πιο ασταθείς χώρες στον κόσμο.
Η Τουρκία προσπάθησε να εκμεταλλευτεί την Αραβική Άνοιξη για να αυξήσει την επιρροή της στην περιοχή, αλλά απέτυχε σε μεγάλο βαθμό. Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν είχε επισκεφθεί την Αίγυπτο, καθώς και διάφορες χώρες της Βόρειας Αφρικής, με την ελπίδα να απεικονίσει τη χώρα του ως πρότυπο για τις αραβικές χώρες της Μέσης Ανατολής, καθώς η Τουρκία έχει μια κοσμική δημοκρατία με τον κυρίως μουσουλμανικό πληθυσμό της. Ωστόσο, ο ίδιος ο Ερντογάν παρουσίασε σαφώς αυταρχικές τάσεις, όπως αποδεικνύεται από τη σκληρή καταστολή των εθνικών διαδηλώσεων κατά της διακυβέρνησης του το 2013. Έκτοτε, η Τουρκία έχει απομονωθεί στην περιοχή. Η Άγκυρα έχει επί του παρόντος τεταμένη σχέση με τις μεγάλες δυνάμεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής - τη Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ και την Αίγυπτο.
Η Τουρκία έχει επίσης τεταμένες σχέσεις με τη Μόσχα από τότε που προμηθεύει ένα ευρύ φάσμα εξοπλισμού στην Ουκρανία.
Η Άγκυρα αισθάνεται απομονωμένη παγκοσμίως και περιφερειακά. Ωστόσο, ο τουρκικός στρατός εξακολουθεί να επιδιώκει ενεργό στρατιωτικό ρόλο στη Σομαλία, τη Λιβύη, το Ναγκόρνο Καραμπάχ, τη Συρία και το βόρειο Ιράκ. Η Άγκυρα σχεδιάζει τώρα να λάβει οικονομική υποστήριξη από τα μέλη του ΝΑΤΟ για την προστασία του αφγανικού αεροδρομίου και να παραμείνει στην περιοχή, μια περιοχή που μοιράζεται σύνορα με τους ιστορικούς αντιπάλους της Τουρκίας, την Κίνα και τη Ρωσία. Η Τουρκία θέλει να συνεργαστεί με το Πακιστάν στην περιοχή, αλλά ο Michael Kugelman, ανώτερος συνεργάτης για τη Νότια Ασίας στο Κέντρο Wilson, είπε στο podcast του AfPak File στις 17 Ιουνίου ότι υπάρχει ένα μακροχρόνιο τριμερές μεταξύ Αφγανιστάν, Πακιστάν και Τουρκίας, αλλά ότι αυτά τα τρία χώρες δεν μπορούσαν να διασφαλίσουν την ειρήνη στην περιοχή. Όπως ανέφερε η δημοσιογράφος της TRT Tanya Goudsouzian στο ίδιο podcast, η αποστολή της Άγκυρας στο Αφγανιστάν αποτελεί μέρος της διπλωματίας ασφαλείας της Κεντρικής Ασίας.