Συγκεκριμένα, στην Έκθεση σημειώνεται με ανησυχία το γεγονός ότι ορισμένα κράτη-μέλη (με χαρακτηριστική περίπτωση την Κύπρο), «δεν έχουν εφαρμόσει αποτελεσματικά την Οδηγία 93/13/ΕΟΚ σχετικά με τις καταχρηστικές ρήτρες/όρους στις συμβάσεις με τους καταναλωτές, σύμφωνα με την αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής». Αναφέρεται επίσης ότι αυτό «έχει τεράστιο αρνητικό αντίκτυπο στους καταναλωτές και βλάπτει τον θεμιτό ανταγωνισμό». Γι’ αυτό, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει διεξοδικά τις καταχρηστικές ρήτρες και αθέμιτες πρακτικές που εφαρμόζονται, ειδικότερα από τον τραπεζικό τομέα, στις συμβάσεις με τους καταναλωτές και να διασφαλίσει την αποτελεσματική και ταχεία εφαρμογή της σχετικής οδηγίας, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα που έχει στη διάθεση της».
Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κίνησε διαδικασία επί παραβάσει κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας το 2013, αφού εξακρίβωσε ότι οι κανόνες απονομής δικαιοσύνης στην Κύπρο δεν συνάδουν με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις καταχρηστικές ρήτρες/όρους και αθέμιτες πρακτικές. Επιπλέον, διαπίστωσε άρνηση της Κυπριακής Κυβέρνησης να εκπληρώσει την υποχρέωσή της για αποτελεσματική εφαρμογή των ευρωπαϊκών νομοθεσιών περί παράνομων-καταχρηστικών όρων και πρακτικών. Λόγω της πεισματικής άρνησης της Κυβέρνησης, η Επιτροπή προχώρησε σε ανανέωση της διαδικασίας το 2019, με το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην Κύπρο, αν η υπόθεση παραπεμφθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Σε δήλωσή του ο Κ. Μαυρίδης επεσήμανε τα εξής:
«Για πολλά χρόνια, τεκμηριώνω το τεράστιο έλλειμμα απονομής δικαιοσύνης απέναντι στο έγκλημα δεκαετιών εναντίον της κυπριακής κοινωνίας και οικονομίας, κατά παράβαση της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Ως Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που υπερασπιζόμαστε τους ευρωπαίους πολίτες και το κράτος δικαίου, αναγνωρίζουμε τις σοβαρές επιπτώσεις από τις παράνομες/καταχρηστικές ρήτρες που έχουν εφαρμοστεί από τα τραπεζικά ιδρύματα έναντι των δανειοληπτών, γι’ αυτό και καλούμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διασφαλίσει, άμεσα και αποτελεσματικά, την εφαρμογή της σχετικής Οδηγίας από όλα τα κράτη-μέλη ανεξαιρέτως.
Ιδιαίτερα στην Κύπρο, η πραγματικότητα είναι οδυνηρή. Η Κυβέρνηση εξακολουθεί να αρνείται πεισματικά να εκπληρώσει την υποχρέωσή της για αποτελεσματική προστασία της κοινωνίας από τις τραπεζικές παρανομίες, και επιπλέον, τα Κυπριακά Δικαστήρια δεν αξιοποιούν την Ευρωπαϊκή νομοθεσία και σχετικές καθοδηγητικές αποφάσεις του Δικαστηρίου της ΕΕ. Αυτό δεν μπορεί να λογίζεται κράτος δικαίου».