Από: defencereview.gr - Γιάννης Νικήτας
Στη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό έλαβαν μέρος ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ, ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΘΑ κ. Αντώνιος Οικονόμου, ο Γενικός Διευθυντής ΓΔΑΕΕ κ. Αριστείδης Αλεξόπουλος, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας κ. Θάνος Ντόκος και ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού κ. Γρηγόριος Δημητριάδης.
Το πρώτο βήμα έγινε χθες κατά τη πολύωρη συνεδρίαση του Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου (ΑΝΣ) του ΠΝ όπου οι επιτελείς της Διεύθυνσης Εξοπλισμών (ΔΕΞ) του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (ΓΕΝ) παρουσίασαν αναλυτικά τις επιλογές νέων φρεγατών για το ΠΝ. Κοινός τόπος του ΑΝΣ ήταν πως η αμερικανική πρόταση των MMSC δεν ικανοποιεί και δεν καλύπτει τις ανάγκες του ΠΝ σε μια σωρεία από τεχνικά και επιχειρησιακά ζητήματα. Παρά τις πιέσεις που ασκήθηκαν οι ανώτατοι αξιωματικοί του ΠΝ στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων απέναντι στην αδιαμφισβήτητα χείριστη επιλογή νέου πλοίου για το ΠΝ.
Στη χθεσινή αξιολόγηση των επιλογών, τις πρώτες δύο θέσεις καταλαμβάνουν οι Ολλανδοί με τις Sigma 11515 και οι Γάλλοι με τις Belharra. Ακολουθούν οι Ιταλοί με τις FREMM και οι Άγγλοι με τις Arrowhead 140 ενώ οι Ισπανοί με τις F-110 είναι προτελευταίοι και οι Αμερικανοί τελευταίοι με τις MMSC. Όπως αναλύθηκε κάθε πρόταση έχει τα δικά της πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Είναι κοινός παρονομαστής πως το ΠΝ επιθυμεί μια ευρωπαϊκή σχεδίαση.
Στη σημερινή συνεδρίαση στο Μέγαρο Μαξίμου, αποφασίστηκε η συνέχιση των διαπραγματεύσεων και επαφών με τις εταιρείες δεδομένου ότι εκτός της επιλογής νέου πλοίου, λύση πρέπει να υπάρξει και με το ζήτημα των ναυπηγείων.
Στη διάρκεια της σημερινής σύσκεψης έγινε δεκτή η εισήγηση να εξεταστούν οι περαιτέρω δυνατότητες αξιολόγησης προμήθειας φρεγατών (Φ/Γ) από τις χώρες που παρατίθενται ακολούθως κατ’ αλφαβητική σειρά: Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Η.Π.Α, Ιταλία, Ολλανδία.
Από την παραπάνω επίσημη ανακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης, εκτός μένει η Ισπανική πρόταση για τις F-110.
Έδαφος κερδίζει η αποσύνδεση των προγραμμάτων (επιλογή νέων φρεγατών, ενδιάμεση λύση, Εκσυγχρονισμός Μέσης Ζωής των ΜΕΚΟ 200 ΗΝ). Πρόκειται για μια πολύ ορθολογική προσέγγιση καθώς όπως έχουμε γράψει και εμείς η σύνδεση όλων των παραπάνω προγραμμάτων επιφέρει χρονοτριβές και μεγάλη καθυστέρηση στην υλοποίηση των προγραμμάτων.
Για το παραπάνω ζήτημα έχουμε αναφερθεί εκτενώς μέσα από το DefenceReview.gr αναλύοντας τους λόγους που θα έπρεπε ήδη να είχαν αποσυνδεθεί τα προγράμματα.
Ακόμη, να σημειωθεί πως η κυβέρνηση απορρίπτοντας τη προσφορά του ομίλου North Star συμφερόντων του εφοπλιστή Θεόφιλου Πριόβολου καθυστερεί περαιτέρω με το ζήτημα εξυγίανσης των ναυπηγείων αφού αν είχε γίνει δεκτή η προσφορά του ομίλου North Star ήδη θα είχε βρεθεί λύση με τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά.
Με βάση τα τελευταία δεδομένα απόφαση δεν αναμένεται να ληφθεί σύντομα και άμεσα παρά το γεγονός πως ο πρωθυπουργός μιλούσε για απόφαση μέσα στο πρώτο εξάμηνο αφού οι διερευνητικές επαφές και διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως οι Αμερικανοί επιμένουν αναφέροντας στην ελληνική πλευρά για νέα αμερικανική πρόταση τον Σεπτέμβριο δημιουργώντας επιπρόσθετες καθυστερήσεις. Πρόκειται για παγίδα.
Την θέση μας μέσα από το DefenceReview.gr την έχουμε εκφράσει με σαφήνεια, ειλικρίνεια και τεκμηρίωση μέσα από πλειάδα αναλύσεων σεβόμενοι τους αναγνώστες μας. Οι MMSC υπό τη παρούσα διαμόρφωση, την έλλειψη σοβαρής ενδιάμεσης λύσης, την αδυναμία να εμπλακούν στα ναυπηγεία και το υπέρογκο κόστος δεν έχουν θέση στο ΠΝ. Το ΠΝ πρέπει να επιλέξει μια σύγχρονη ευρωπαϊκή σχεδίαση.
Το εάν οι Αμερικανοί αναγνωρίζουν την Ελλάδα ως μια χώρα με στρατηγική σχέση οφείλουν να το αποδείξουν με πράξεις και έργα και όχι με λόγια και βαρύγδουπες ανακοινώσεις. Διαφορετικά επικρατεί η φράση beggars can’t be choosers.
Δίχως φυσικά να αναιρούνται οι ευθύνες της κυβέρνησης η οποία απόρροια των πολλαπλών παραχωρήσεων (διευρυμένη αμυντική συνεργασία με επέκταση των βάσεων) στις ΗΠΑ οφείλει να ζητήσει και να διεκδικήσει σοβαρά και κυρίως χειροπιαστά ανταλλάγματα στο αμυντικό επίπεδο. Η ελληνοαμερικανική προσέγγιση που θα χαρακτηριστεί ως στρατηγική σχέση κρίνεται και αποδεικνύεται όταν οι ΗΠΑ δουν και αντιμετωπίσουν τη χώρα μας ως ισότιμο εταίρο.
Τα υπόλοιπα είναι καθρεφτάκια στους ιθαγενείς…
Η απόφαση για τις νέες φρεγάτες του ΠΝ κρίνει το μέλλον της εθνικής ναυτικής ισχύος. Δεδομένου ότι με αυτά τα πλοία θα πορευτούμε για τα επόμενα 40 χρόνια, η απόφαση κρίνει το μέλλον της ναυτικής μας παρουσίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.