Από: konstantinosholevas.gr - Κωνσταντίνος Χολέβας
Μέσα σε λίγες ημέρες οι βόρειοι γείτονές μας έκαναν πολλά ώστε να προκαλέσουν την αντίδραση της Ελλάδος, και του λαού και της κυβερνήσεως.
Θυμίζω ότι η ποδοσφαιρική ομάδα των Σκοπίων κατέβηκε στα γήπεδα του EURO με το σήμα ΦΦΜ στις φανέλες, δηλαδή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της “Μακεδονίας” στο κυριλλικό, δηλαδή ελληνοβυζαντινό αλφάβητο. Το ενδιαφέρον είναι ότι χρησιμοποιούν ένα ελληνογενές αλφάβητο, αλλά ταυτοχρόνως αρνούνται την ελληνική καταγωγή των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, οι οποίοι δημιούργησαν το αλφάβητο των σλαβικών λαών .Ο Υπουργός Εξωτερικών Οσμάνι θεώρησε νόμιμη την ενέργεια αυτή ερμηνεύοντας κατά το δοκούν τη Συμφωνία.
Ο Πρωθυπουργός Ζάεφ έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι παρακολούθησε την ομάδα της “Μακεδονίας”, όχι Βόρειας.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Στέβο Πενταρόφσκι δήλωσε ότι η χώρα του θα αγοράσει τουρκικά όπλα για τον Στρατό προσγειώνοντας απότομα εκείνους τους Έλληνες που μιλούσαν για μείωση της τουρκικής επιρροής στο γειτονικό κράτος.
Και ο εκπρόσωπος της αντιπολιτεύσεως (ΒΜΡΟ) στο Συμβούλιο της Ευρώπης έφτασε στο Στρασβούργο με δηλωμένη την πρόθεση να αγωνισθεί για τα δικαιώματα μιας ανύπαρκτης μειονότητας, δηλαδή της “μακεδονικής”, η οποία δήθεν καταπιέζεται στην Ελλάδα.
Έχουν προηγηθεί δεκάδες άλλες αποδείξεις της αρνητικής διαθέσεως των γειτόνων. Οι αλλαγές στα σχολικά βιβλία δεν προχωρούν, για τα εμπορικά προϊόντα οι Σκοπιανοί θέλουν να μονοπωλούν τον όρο “μακεδονικός -ή, ό”, η Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών παραμένει MANU, δηλαδή “Μακεδονική”, η Βουλή των Σκοπίων συνέχισε και μετά την υπογραφή της Συμφωνίας να αποστέλλει αντιπροσωπεία στις εκδηλώσεις του ψευδοκράτους των Τουρκοκυπρίων.
Οι Έλληνες σχεδιαστές της Συμφωνίας, πολιτικοί και επιστήμονες, προσπάθησαν ανεπιτυχώς να την διαφημίσουν με τη συμπλήρωση τριών ετών από την υπογραφή της (17 Ιουνίου). Παρουσιάζουν ως επιτυχία τη συνεργασία των δύο χωρών στον ενεργειακό τομέα, αλλά η συνεργασία αυτή υπήρχε και πριν από την υπογραφή στις Πρέσπες. Δεν προσέθεσε κάτι η Συμφωνία.
Ισχυρίζονται ότι ο Ζάεφ αναγκάζεται να εμφανίζεται με εθνικιστικό λόγο, διότι πιέζεται από το Βέτο και τις απαιτήσεις της Βουλγαρίας. Με την ίδια λογική και εμείς δικαιούμαστε να αναβάλλουμε επ’ αόριστον την υπογραφή των τριών Μνημονίων συνεργασίας, διότι ενοχλούμαστε από τις προαναφερθείσες ενέργειες των πολιτικών και επιστημονικών εκπροσώπων των Σκοπίων.
Και μία τελευταία επισήμανση: Οι εκ διαμέτρου αντίθετες ερμηνείες, που δόθηκαν από τις δύο κυβερνήσεις για την ονομασία στις φανέλες ποδοσφαίρου, καταδεικνύουν ακόμη ένα μειονέκτημα της Συμφωνίας: Την ασάφεια. Είναι σκόπιμη; Πάντως δημιουργική δεν είναι.
Πρέπει να δείξουμε εμπράκτως και με κάθε νόμιμο τρόπο την ενόχλησή μας. Αν φανούμε υποχωρητικοί απέναντι σε ένα μικρό κράτος των Βαλκανίων τι μηνύματα δίνουμε σε πιο ισχυρά (και νεο-οθωμανικά) κράτη της περιοχής;
Άρθρο στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, 26.6.2021