Του Ζαχαρία Μυτιληνιού
Μπορεί στα φρου φρού και στα αρώματα Ισραήλ, Αίγυπτος, Κύπρος και Ελλάδα να έχουμε τις καλύτερες σχέσεις εδώ και δεκαετίες, όμως η ψυχρή πραγματικότητα όταν κλείνουν οι κάμερες είναι τελείως διαφορετική. Βέβαια οι ηγέτες και των 4 χωρών έχουν ΑΝΑΓΚΗ το αφήγημα της τετραμερούς φιλίας και αυτός ουσιαστικά είναι ο ένας από τους 2 συνδετικούς κρίκους. Ο άλλος είναι ότι και οι 4 έχουμε πρόβλημα με την Τουρκία. Ο δεύτερος λόγος όμως δεν αρκεί...
Το βασικό πρόβλημα της 4μερούς είναι οι σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Αιγύπτου. Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Νετανιάχου είχε βάλει ΠΟΛΥ νερό στο κρασί του, όσον αφορά τις σχέσεις με την Αίγυπτο. Για την ακρίβεια αμφιβάλω αν τελικά στο ποτήρι του Ισραήλ υπήρχε έστω και χρώμα από κρασί...
Μπορεί να βλέπουμε αγκαλιές και φιλιά μεταξύ Αιγυπτίων και Ισραηλινών, ιδιαίτερα στην τελευταία επίσκεψη του Διοικητή της Αιγυπτιακής Γενικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Αμπάς Κάμελ, στο Ισραήλ και τη Λωρίδα της Γάζας, όμως η πραγματικότητα απέχει πολύ.
Είναι κοινό μυστικό ότι στη Λωρίδα της Γάζας η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς που όπως είδαμε εκτόξευσε προς το Ισραήλ περίπου 4.000 ρουκέτες μέσα σε 11 ημέρες χρηματοδοτείται από τους Τούρκος καταρχήν και από τους Άραβες κατά δεύτερο. Αυτό που κάνουμε πως δεν ξέρουμε είναι η όδευση που ακολουθείται ώστε τα απαραίτητα υλικά να φτάσουν τη Λωρίδα και έτσι η Χαμάς να αποκτήσει την ικανότητα παραγωγής ενός τόσο μεγάλου αριθμού ρουκετών.
Η λωρίδα της Γάζας είναι από Βορρά και Ανατολικά περίκλειστη με τοίχος που ελέγχεται σχεδόν απόλυτα από το Ισραήλ. Δυτικά είναι η Μεσόγειος που έχει ναυτικό αποκλεισμό από το πολεμικό ναυτικό του Ισραήλ και μένει ο Νότος, όπου εκεί συνορεύει με την Αίγυπτο.
Η λωρίδα της Γάζας έχει δύο επίσημες διαβάσεις με την Αίγυπτο, τις οποίες φυσικά το Ισραήλ παρακολουθεί στενά, όμως η αλήθεια είναι ότι και το υπόλοιπό τμήμα είναι διάτρητο...
Το να πιστεύει κάποιος ότι, η Τουρκία κατάφερε μέσω των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται εκεί να περάσει ένα τόσο μεγάλο αριθμό υλικών (η Χαμάς υπολογίζετε ότι έχει πάνω από 50.000 ρουκέτες...) τότε μάλλον δεν έχει ιδέα για τι όγκο μιλάμε.
Αυτά με απλές ανθρωπιστικές αποστολές δεν περνάνε ούτε σε 50 χρόνια. Συνεπώς ότι παιχνίδι έχει παιχτεί εκεί κάτω σίγουρα περιλαμβάνει και την Αίγυπτο.
Η Αίγυπτος τώρα αναγκαστικά παίζει σε διπλό ταμπλό. Από τη μια ένα κύμα προσφύγων από τη Λωρίδα προς την Αίγυπτο θα την διαλύσει και γι΄αυτό λέγετε ότι χρηματοδοτεί τα 5 κάμπ προσφύγων που βρίσκονται στη νότια πλευρά της Γάζας (η Τουρκία χρηματοδοτεί τα περίπου 20 που βρίσκονται στο κέντρο και στα βόρεια) και προφανώς "διευκολύνει" τις διελεύσεις υλικών από το έδαφος της προς τη Γάζα. Σιγά βέβαια με το παραδεχτεί αυτό ποτέ, αλλά είπαμε από την αρχή σε αυτήν την περίεργη σχέση όλοι κάνουν τα στραβά μάτια.
Από την άλλη βέβαια πουλάει συμμαχίες και συμφωνίες με τους υπόλοιπους 3 της συμμαχίας...
Ωστόσο υπάρχει μια σημαντική λεπτομέρεια. Όσοι έχουμε μια ιδέα του τι σημαίνει πολεμική ισχύς του Ισραήλ, γράφαμε για το τεράστιο κόστος του Iron Dome και προσωπικά είχα εκφράσει και τις επιφυλάξεις μου για το πόσο μπορεί να αντέξει από άποψη επάρκειας υλικών.
Η επέμβαση Αιγύπτου - που αυτή μας έβαλε στο παιχνίδι, για λόγους που δεν είναι της παρούσης, ήρθε ως από μηχανής θεός την κατάλληλη στιγμή, όταν δηλαδή τα αποθέματα άρχισαν να στραγγίζουν.
Τυχαίο;
Όσο τυχαίο ότι ο ιός ξεκίνησε από την Κίνα... (για να κάνουμε και λίγο χιούμορ).
Στην ιστορία που έγινε στο Ισραήλ σε αυτές τις 11 μέρες, ο ιστορικός του μέλλοντος είτε θα την γράψει με κεφαλαία γράμματα είτε θα προτιμήσει να την πνίξει μέσα σε λίγες γραμμές και με γραμματοσειρά 6 για να μην μπορεί να την δει κανένα υγιές μάτι.
Αν θέλετε την άποψη μου η κατάσταση που δημιουργήθηκε βόλεψε πολύ, έστω και αν στη στημένη ρουλέτα ο μηχανισμός στησίματος απέτυχε να σταματήσει η μπίλια στο 0.
Θα επανέλθω πολύ σύντομα για το τι εννοώ με τις τελευταίες δύο παραγράφους...
Tip: Υπάρχει ένας game changer στην περιοχή και πλέον απειλείται ευθέως όλο αυτό το γυάλινο οικοδόμημα...
Υ.Γ. Ο ρόλος της Ελλάδας ακολουθεί σε επόμενο άρθρο.