hedwigkuijpersjournalism.wordpress.com - Hedwig Kuijpers / Παρουσίαση Freepen.gr
Κατά τη διάρκεια αυτού του μήνα, είχα ζητήσει έναν μηχανικό πολλές φορές, καθώς οι δύο μεγάλες δεξαμενές νερού στην ταράτσα μου θα άδειαζαν μυστηριωδώς μετά από μόνο δύο ημέρες. Ο μηχανικός - δυστυχώς - δεν μπορούσε να βρει ελαττώματα. Ωστόσο, ένα βράδυ περίπου 3 η ώρα, άκουσα βήματα στον τελευταίο όροφο. Όταν πήγα κρυφά στην αυλή του διώροφου κτηρίου, μπορούσα να δω έναν σωλήνα να κατεβαίνει από την οροφή, να μπαίνει σε μια τρύπα εξαερισμού στην οροφή του μπάνιου στην αυλή του γείτονά μου. Φαινόταν ότι δεν χρειαζόμουν νέο μηχανικό. Ο διπλανός γείτονάς μου, που είχε μόνο μια μικρότερη δεξαμενή νερού, «έκλεβε» το νερό μου για να κάνει μπάνιο κρυφά τους πέντε μικρούς γιους του στη μέση της νύχτας.
Η Συριακή σύγκρουση, η Τουρκία και η λεκάνη Ευφράτη-Τίγρη
Η Μέση Ανατολή και η Βόρεια Αφρική - η περιοχή όπου το νερό σπανίζει πιο πολύ στον κόσμο - έχει αναμφισβήτητα το βάρος της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη. Δεδομένου ότι το νερό είναι απαραίτητο για την επιβίωση του ανθρώπου, την παραγωγή ενέργειας και τροφίμων και την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη, οι συνέπειες της υδροασφάλειας είναι ιδιαίτερα προβληματικές για μια περιοχή που, στην πρόσφατη ιστορία, έχει πληγεί από βαθιά πολιτική αστάθεια και σύγκρουση. Αυτό περιλαμβάνει τη λεκάνη απορροής των ποταμών Ευφράτη-Τίγρη (ET), της οποίας οι εύφορες όχθες φιλοξενούσαν τους πρώτους πολιτισμούς του κόσμου.
Ο Ευφράτης και ο Τίγρης ξεκινούν από την Τουρκία και καταλήγουν στη λεκάνη Shatt Al-Arab στο Νότιο Ιράκ. Ενώ ο ποταμός Ευφράτης διασχίζει τη Συρία και το Ιράκ, ο Τίγρης ρέει από την Τουρκία στο Ιράκ. Η Τουρκία συνεισφέρει 90% στον Ευφράτη ενώ η Συρία συνεισφέρει 10% στη ροή του νερού. Όσον αφορά τον Τίγρη, η Τουρκία, το Ιράκ και το Ιράν συνεισφέρουν 40%, 51% και 9%, αντίστοιχα. Οι ποταμοί Τίγρης και Ευφράτης αποτελούν κρίσιμη πηγή κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης για την Τουρκία, τη Συρία, το Ιράκ και το Ιράν.
Η οπλοποίηση του νερού κέρδισε την προσοχή όταν το Ισλαμικό Κράτος άρχισε να χρησιμοποιεί συχνά το νερό ως όπλο. Το Ισλαμικό Κράτος χειραγωγούσε τη ροή του νερού σε περιοχές που κατέχονται από τους Σιίτες στο Ιράκ και στόχευε εκτενώς τις υποδομές νερού στη Συρία. Στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας που πρόσφατα έκλεισε δέκα χρόνια, σχεδόν όλες οι παρατάξεις του πολέμου έχουν εφαρμόσει αυτήν την πρακτική κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης.
Ωστόσο, το μέρος της σύγκρουσης για τη λεκάνη του Ευφράτη-Τίγρη που έχει προσελκύσει τη μεγαλύτερη προσοχή στα μέσα ενημέρωσης, είναι η χρήση ως όπλου της ροής νερού του Ευφράτη από την Τουρκία ενάντια στην Συρία. Από το 2015, η Τουρκία έχει μειώσει ή διακόψει πλήρως τη ροή του νερού του Ευφράτη στη Συρία πολλές φορές. Σύμφωνα με την Αυτόνομη Διοίκηση της Βορειοανατολικής Συρίας, η Τουρκία το κάνει αυτό σε μια προσπάθεια να χρησιμοποιήσει ως όπλο τη ροή του νερού ενάντια στις κουρδικές αρχές που κατέχουν επί του παρόντος μεγάλες περιοχές εδάφους της βορειοανατολικής Συρίας.
Η μείωση της ροής του νερού που εισέρχεται στη Συρία έχει προκαλέσει προβλήματα εκτός από την έλλειψη πόσιμου νερού. Υπάρχει λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται στα φράγματα της περιοχής, καθώς το πόσιμο νερό αποτελεί σαφώς προτεραιότητα. Για να μην μιλήσουμε για την ξηρασία που βιώνουν οι αγρότες, που βλέπουν τα χωράφια τους να μετατρέπονται σε ξηρά εδάφη, τον κίνδυνο εμφάνισης λοιμώξεων σε στάσιμα νερά, καθώς και τη ζημιά της χλωρίδας και της πανίδας της χώρας.
Υπάρχουν φόβοι ότι η Τουρκία θα μειώσει τη ροή του νερού στη Συρία - και στη συνέχεια στο Ιράκ στο τέλος της ροής του νερού - ακόμη περισσότερο το καλοκαίρι του 2021. Η ίδια η Τουρκία αντιμετωπίζει ξηρασία, όπου οι καταβόθρες - μερικές φορές αρκετά μεγάλες για να καταπιούν ένα ολόκληρο λεωφορείο - εμφανίζονται τα χωράφια της, καθώς οι αγρότες καταφεύγουν συχνά στα υπόγεια ύδατα λόγω έλλειψης βροχής και χιονοπτώσεων. Η διαρκής ξηρασία αναμένεται να προκαλέσει αύξηση των συγκρούσεων για το νερό μεταξύ των τριών γειτονικών χωρών.
Η πρόβλεψη του ΟΗΕ, σύμφωνα με την οποία η ροή του Ευφράτη και του Τίγρη θα μπορούσε να μειωθεί κατά 30% και 60% αντίστοιχα έως το τέλος του αιώνα, δείχνει ότι η ποσότητα του νερού που ρέει μέσω της Συρίας και του Ιράκ είναι πιθανό να περιοριστεί ακόμη περισσότερο. Ωστόσο, η λεκάνη Ευφράτη-Τίγρη δεν είναι το μόνο μέρος στον κόσμο όπου προβλέπεται σύγκρουση για τον πόλεμο.
Σε περίπου 300 περιοχές σε όλο τον κόσμο όπου προβλέπεται σύγκρουση για το νερό έως το 2025 »- Έκθεση του ΟΗΕ
Απίθανη συμφωνία
Μέχρι τη δεκαετία του '60, η συνεργασία στη ροή του νερού μεταξύ των τριών κρατών ήταν ανέκαθεν αρμονική. Με την αύξηση του πληθυσμού από όλες τις πλευρές, η Τουρκία άρχισε να σχεδιάζει ένα ενεργειακό έργο λιγότερο βασισμένο στο πετρέλαιο. Το 1975, τόσο η Συρία όσο και το Ιράκ ενώθηκαν ενάντια στην Τουρκία, όταν η τουρκική κυβέρνηση ανέστειλε τη ροή του Ευφράτη στη Συρία για να γεμίσει πλήρως τη δεξαμενή πίσω από το φράγμα Atatürk. Η Τουρκία και η Συρία έφτασαν κοντά στον πόλεμο για τις διαφορές γύρω από τη ροή του νερού σε αυτήν την περίοδο μόνιμης ξηρασίας. Η κρίση των υδάτων του 1975, που επιλύθηκε με τη διαμεσολάβηση της Σαουδικής Αραβίας, οδήγησε σχεδόν σε εκτεταμένες ένοπλες συγκρούσεις στην περιοχή, όπως ακριβώς αυτές που αντιμετωπίζουμε σήμερα.
Οι πολιτικές εντάσεις μεταξύ των δύο κρατών έφεραν τη διαφωνία για το νερό σε άλλο επίπεδο στη δεκαετία του '80 και του '90, καθώς η Τουρκία άρχισε να χρησιμοποιεί το νερό ως μέσο για να ασκήσει πίεση στη Συρία και το Ιράκ, και να το συνδέει με ζητήματα που δεν σχετίζονται με το νερό. Το 1987 η Τουρκία και η Συρία πέτυχαν τελικά μια συμφωνία, στην οποία η Τουρκία δεσμεύτηκε να απελευθερώσει 500 m³ νερού ανά δευτερόλεπτο στη Συρία, ενώ η τελευταία δεσμεύτηκε να θέσει τέρμα στην υποστήριξή της στο PKK. Καθώς οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ των τριών χωρών βελτιώθηκαν τη δεκαετία του 2000, η Τουρκία και η Συρία συμφώνησαν να καταπολεμήσουν από κοινού το ΡΚΚ και η Τουρκία επέλεξε να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα μπορούσε να φανεί μια αρμονική συνεργασία σχετικά με τη ροή των υδάτων από την Τουρκία προς Συρία και Ιράκ.
Ωστόσο, μετά το 2011, με την έναρξη της συριακής σύγκρουσης και την υποστήριξη της Τουρκίας σε διαφορετικές φατρίες στη χώρα, το νερό έχει χρησιμοποιηθεί ως όπλο σχεδόν από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Ο βομβαρδισμός των υδάτινων υποδομών στη Συρία και η διακοπή της ροής του νερού προς τη Βορειοανατολική Συρία έχουν αφήσει εκατομμύρια Σύριους χωρίς νερό από τον Δεκέμβριο του 2016. Το Ιράκ υπέφερε επίσης σοβαρά από την ξηρασία και την έλλειψη νερού.
Η εχθρότητα της Τουρκίας εναντίον τόσο της συριακής κυβέρνησης όσο και των Κούρδων στα βορειοανατολικά οδήγησε σε αύξηση των περιόδων κατά τις οποίες η Τουρκία χειραγωγεί τη ροή του νερού προς τη Συρίας με τη μορφή πολιτικής πίεσης και ως όπλο ενάντια στους εχθρούς της. Έτσι, όχι μόνο κινδυνεύει να προκαλέσει μια ανθρωπιστική κρίση, με εκατομμύρια πολίτες να αντιμετωπίζουν δίψα, αλλά επίσης να στοχεύει άμεσα το ψωμί της Συρίας και μια μεγαλύτερη περιβαλλοντική κρίση στην περιοχή.
Η απουσία λύσης για τη Συριακή σύγκρουση, η απουσία πολιτικής συμφωνίας μεταξύ των κρατών που εξαρτώνται από τη λεκάνη του Ευφράτη και του Τίγρη για την παροχή νερού, τις επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος και την αύξηση του τοπικού πληθυσμού, οδηγούν άμεσα σε ένα δυστοπικό μέλλον όπου η Μέση Ανατολή θα γίνει το επίκεντρο της προσοχής λόγω συγκρούσεων που θα σχετίζονται με το νερό, περισσότερο από τις συγκρούσεις που σχετίζονται με το πετρέλαιο.
Η περαιτέρω συνέχιση της σύγκρουσης μεταξύ της Τουρκίας και των διαφόρων μερών στη Συρία θα οδηγήσει σε μια μη αναστρέψιμη ανθρωπιστική και περιβαλλοντική κρίση, η οποία στοχεύει και στο Ιράκ.