Από: menshouse.gr
Ο γεννημένος στις 15 Σεπτεμβρίου 1955 στην Θεσσαλονίκη κίπερ ξεκίνησε από τον ΠΑΟ Κουφαλίων, αλλά πριν καλά-καλά κλείσει τα 19 του άφησε τα… περίχωρα της συμπρωτεύουσας και βρέθηκε στο… κέντρο, κάνοντας το άλμα προς τον Άρη. Εκεί, μοιραία, ανταγωνίστηκε τον σπουδαίο Χρηστίδη και αργότερα τον Παπαφλωράτο, ονόματα με τα οποία εκείνος ο –τότε- πιτσιρικάς δεν μπορούσε να τα βάλει.
Έμεινε στους «κίτρινους» για μια τετραετία καταγράφοντας συνολικά 14 συμμετοχές και το 1978 μεταγράφηκε στην Καστοριά που εκείνη την εποχή δεν ήταν απλά μια από τις κορυφαίες επαρχιακές ομάδες, όπως μαρτυρά και η απίθανη κατάκτηση του Κυπέλλου του 1980, αλλά διέθετε στις τάξεις της και έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες τερματοφύλακες στην ιστορία. Τον Νίκο Σαργκάνη.
Ποιος ξέρει… Ίσως από το «φάντομ» να πήρε και τα πρώτα μαθήματά του. Όχι μόνο για το πώς να ίπταται και να αποκρούει μπάλες, αλλά και τα μυστικά της εκτέλεσης πέναλτι. Ένα… χούι που αργότερα είδαμε να έχει ο Σαργκάνης σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό και μάλλον «κόλλησε» και ο Δημήτρης Γάκης.
Κατάφερε να βρει την δική του Ιθάκη στο… Αγρίνιο. Εκεί δηλαδή που αγωνίστηκε για 7 χρόνια με τα χρώματα του Παναιτωλικού, κάνοντας μάλιστα και ρεκόρ παρουσίας για παίκτη που δεν είχε γεννηθεί στο νομό Αιτωλοακαρνανίας (επίδοση που αργότερα έπιασε και ο Κούσας).
Μέσα σε αυτό το διάστημα έπαιξε σε 237 επίσημα ματς και έμεινε στη συνείδηση των Αγρινιωτών ως ένα «δικό τους παιδί» που μαζί με τους υπόλοιπους, «όργωσε» τα γήπεδα της Β’ και της Γ’ Εθνικής, προσφέροντας θέαμα αλλά και… γκολ! Ναι, σωστά διαβάζετε. Αν και τερματοφύλακας, ο Δημήτρης Γάκης έβρισκε δίχτυα με εντυπωσιακή συχνότητα και μάλιστα για μία σεζόν, εκείνη του 1983-84, αναδείχθηκε και πρώτος σκόρερ του Παναιτωλικού με 11 τέρματα!
Φυσικά, όπως συμβαίνει και σε πολλά άλλα πράγματα, θυμάται πολύ καλά την πρώτη επίσημη φορά του. Ήταν την πρώτη κιόλας χρονιά του στον Παναιτωλικό, την περίοδο 1979-1980 όταν τον Φεβρουάριο η κληρωτίδα έφερε αντίπαλο την ΑΕΚ στο Κύπελλο. Το τελικό σκορ (5-1) μαρτυρά την διαφορά των δύο ομάδων, όμως πέρα από το αποτέλεσμα, εκείνο που μετράει είναι ότι ο Γάκης είχε πετύχει το μοναδικό γκολ της ομάδας του και το πρώτο με τα χρώματα του Παναιτωλικού.
Από την επόμενη κιόλας αγωνιστική περίοδο ο Γάκης κέρδισε το δικαίωμα να εκτελεί τα πέναλτι, συνθήκη την οποία αποδέχονται κάθε φορά οι νέοι προπονητές, αφού ευστοχούσε. Ήταν δηλαδή ένας κίπερ-γκολτζής, με έφεση στα καλά χτυπήματα αν και όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος, δεν ήταν το ίδιο καλός όταν χρειαζόταν να υπερασπιστεί εκείνος την εστία του από τα 11 βήματα. Όπως χαρακτηριστικά λέει, δεν θυμάται να έχει αποκρούσει περισσότερα από 2-3 όλα κι όλα…